Cechą szczególną wyróżniającą kuchnię polską są tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wśród szerokiego wachlarza rozmaitych potraw charakteryzujących staropolskie…
Kuchnia czeska to mozaika smaków tradycyjnych potraw polskich, austriackich, węgierskich oraz słowackich. Urozmaicone menu tego regionu składa się miedzy innymi…
Kuchnia amerykańska stanowi zlepek rozmaitych potraw cechujących przeróżne narody, które wraz z biegiem czasu, sukcesywnie osiedlały się na tym kontynencie.…
Specyfiką kuchni włoskiej jest prostota oraz sprawność przyrządzania poszczególnych posiłków. Komponowane z wykorzystaniem aromatycznych przypraw, ziół oraz parmezanu jako dodatku…
Pikantnością dań, a co za tym idzie ich wyrazistością i specyfiką smaku wyróżnia się kuchnia meksykańska, która stawia na ostre…
Wyrafinowane smakowo, niezwykle estetycznie serwowane oraz harmonijnie skomponowane – tak najprościej określić można tradycyjne potrawy kuchni azjatyckiej. Szeroko rozpowszechnione praktycznie…
Zdrowa, urozmaicona i opierająca się na dużej ilości owoców i warzyw kuchnia grecka uchodzi za jedną z najbardziej smakowitych kuchni…
Dowolność łączenia rozmaitych składników, świeżość składników stosowanych do przyrządzania potraw oraz pikantność dań to podstawowe cechy, jakimi wyróżnia się kuchnia…
Menu komponowane w Indiach, głównie z powodów religijnych, opiera się na jadłospisie wegetariańskim. Bezmięsne dania urozmaicane są natomiast kombinacjami ziół…
Czerwona papryka to podstawowy składnik kuchni węgierskiej. Szeroko wykorzystywana w komponowaniu codziennego menu jest zarówno jej odmiana słodka jak również…
Dania śródziemnomorskie stanowią dziś jedną z najchętniej wybieranych kuchni świata. Szczególnie upodobali ją sobie zwłaszcza mieszkańcy Europy. Wyróżnikiem kulinariów tego…
Aromatyczność oraz różnorodność smakowa – tak najprościej określić kuchnię hiszpańską. Specyfiką kulinariów Hiszpanii jest unikatowość serwowanych dań. Głównym przysmakiem mieszkańców…
Nieco tłusta, lecz opierająca się na zastosowaniu zdrowych składników kuchnia francuska wyróżnia się szerokim wykorzystaniem przy tworzeniu menu m.in. rozmaitych…