Rzeszów - Piątek, 22.11.2024
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Pokazy kulinarne Agnieszki Sulikowskiej Radi

W sobotę 30 listopada w hipermarkecie E. Leclerc w Rzeszowie, odbędzie się kolejne spotkanie kulinarne z Agnieszką Sulikowską Radi, uczestniczka programu MasterChef.

Aktualności

Przy ul. Bernardyńskiej otwarto włoską restaurację

Dolci e Doni to połączenie restauracji, kawiarni i cukierni z włoskimi specjałami.

Aktualności

10 restauracji w Rzeszowie i okolicach przyjaznych dzieciom

Zastanawiacie się, jakie miejsce wybrać na rodzinny obiad w Rzeszowie? Podpowiadamy kilka z nich.

Aktualności

Polsko-włoskie smaki w nowym menu restauracji Kulisy

Niedawno w restauracji Kulisy wprowadzona została zupełnie nowa karta, która łączy w sobie polsko - włoskie smaki.

Aktualności

Jarmark Wielkanocny w Millenium Hall

W najbliższy weekend 12 i 13 kwietnia Millenium Hall zaprasza klientów na Jarmark Wielkanocny. Podczas Jarmarku będzie można zakupić regionalne produkty spożywcze oraz wyroby rękodzieła artystycznego.

Aktualności

Street Food Festival w Rzeszowie. "Największy w historii Galerii Nowy Świat"

Zlot food trucków odbędzie się w pierwszy weekend czerwca.

Aktualności

Szef Kuchni restauracji Wesele poleca

Arkadiusz Wejer, szef kuchni w restauracji Wesele, przygotował wyjątkowe dania na zimę. Oto jego propozycje na styczeń i luty:

Reklama