Rzeszów - Piątek, 11.04.2025
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Ogromny, pieczony ziemniak z dodatkami. W Rzeszowie otworzył się Krakowski Kumpir

Przy ul. Kopernika 4 działa nowy lokal, który serwuje ogromne, pieczone ziemniaki z dodatkami, tzw. kumpiry. To ciekawa alternatywa, dla tych, którym przejadły się już kebaby, zapiekanki, burgery czy inne fast-foodowe specjały.

Aktualności

Restauracja Hotelu Ambasadorskiego oferuje dania kuchni sródziemnomorskiej europejskiej i regionalnej

Hotel Ambasadorski położony jest w centrum rzeszowskiego Starego Rynku, dokładnie naprzeciw ratusza w zabytkowych XVII wiecznych kamieniczkach. Goszczą tu zarówno turyści jak i przedstawiciele świata kultury, sztuki i biznesu.

Aktualności

Ostatki w restauracji Hotelu Ambasadorskiego

Zabawa odbędzie się w najbliższą sobotę, 10 lutego o godz. 19:00.

Aktualności

Oto miejsce, w którym poczujesz klimat Węgier

Jeżeli chcecie poczuć klimat Węgier i posmakować tamtejszej kuchni oraz przednich węgierskich win, restauracja Liszt przy ul. Szopena 33 zaprasza Was w swoje progi.

Aktualności

Wieczór Bieszczadzki w restauracji Wesele

14 sierpnia zapraszamy na wyjątkowy wieczór z kuchnią bieszczadzką w Restauracja Wesele

Aktualności

Chłód na głód w Restauracji Patio

Z myślą o „zupomaniakach”, ale oczywiście i nie tylko, Szef Kuchni przygotował równie pyszną i pożywną alternatywę na upalne dni!

Reklama