Od niedawna przy ul. Kopernika 4 działa nowy lokal, który serwuje ogromne, pieczone ziemniaki z dodatkami, tzw. kumpiry. To ciekawa alternatywa, dla tych, którym przejadły się już kebaby, zapiekanki, burgery czy inne fast-foodowe specjały.
Kumpir to specjalność kuchni tureckiej, rodzaj fast-foodu. To ogromny pieczony ziemniak. Jego podstawę stanowi masło czosnkowe, ser żółty oraz aromatyczne przyprawy. Składniki te wymieszane razem tworzą puszystą masę serowo–ziemniaczaną.
Do tej podstawy dokładane są dodatki. W zależności od gustu klienci mogą zamówić kumpira w wersji mięsnej lub warzywnej. Na koniec wybieramy jeden z trzech autorskich sosów: 100 wysp, czosnkowy lub ostry.
Kumpiry pieczone są w specjalnym piecu przeznaczonym do wypiekania dużej ilości ziemniaków. Chodzi o to, aby cała zawartość ziemniaka była miękka, a skórka delikatnie przypieczona.
Jeżeli chcecie spróbować czegoś innego, niż klasyczny fast-food, i przy okazji odkryć wyjątkowe wcielenie popularnego ziemniaka, warto skosztować kumpira.
Krakowski Kumpir czynny jest od niedzieli do czwartku w godzinach: 11:00 – 24:00 oraz w piątek i sobotę w godz. 11:00 – 3:00.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz