Rzeszów - Niedziela, 24.11.2024
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Karczma Biała wprowadziła jesienne nowości w menu

Z dań głównych Szefowa kuchni poleca polędwiczkę otuloną boczkiem w sosie serowym z paloną brandy i zielonym pieprzem.

Aktualności

Symbioza kuchni włoskiej i tradycyjnej kuchni podkarpackiej w nowej odsłonie karty menu Restauracji Oranżeria

Nowa karta menu Oranżerii, to połączenie wysokiej jakości produktów i tradycyjnych produktów z Podkarpacia

Aktualności

Włoski fast food w centrum Rzeszowa

Na 15 kwietnia zapowiadane jest otwarcie nowego lokalu gastronomicznego w centrum Rzeszowa, a dokładnie w Rynku – „Italian Fast Food”.

Aktualności

Smaki wiosny w restauracji Ferula. Nowe potrawy czerpią z darów natury

Restauracja Felura w Hotelu Bacówka Radawa & Spa zaprasza na fascynującą podróż po smakach dzieciństwa i kuchni naszych dziadków.

Aktualności

Co zjemy za 10 zł w centrum Rzeszowa? cz. 2

Powracamy z drugą częścią naszego zestawienia. Oto kolejne 13 lokali, do których śmiało możecie wstąpić z "dyszką" w kieszeni.

Aktualności

Restauracja Gino's stawiana na ekologię

Przy mieszczącej się przy ulicy Kwiatkowskiego 53b restauracji Gino's, powstał ekologiczny ogródek z ziołami. Od teraz do potraw podawanych w naszej restauracji stosujemy zioła własnej hodowli - zdradza Menager.

Aktualności

Podróż(nik) po smakach z różnych stron świata

Restauracja Podróżnik, to nowy lokal na gastronomicznej mapie Rzeszowa. Restauracja serwuje potrawy z różnych krajów świata.

Reklama