Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Tanie aparaty fotograficzne dla początkujących i dzieci - jakie wybrać?

Robienie zdjęć jest świetnym pomysłem na hobby, ale też uwrażliwia i pozwala dostrzec piękno. Oczywiście trzeba posiadać odpowiedni aparat, jednak nie trzeba wcale inwestować w kosztowne modele. Dziś podpowiemy Wam jaki aparat...

Artykuł sponsorowany

Gdzie w Łodzi naprawić uszkodzoną szybę w aucie?

Eksploatacja samochodu wiąże się z koniecznością utrzymywania go w takim stanie technicznym, aby mógł zgodnie z prawem być dopuszczony do jazdy. Z drugiej strony – dbanie o pojazd sprawi, że jego właściciel...

Artykuł sponsorowany

Jak dobrać moc silnika traktorka ogrodowego do naszych potrzeb?

Traktorek ogrodowy to must-have w każdym większym ogrodzie. Dzięki niemu prace stają się prostsze i znacznie szybsze. Jednakże, aby wybrać odpowiedni model, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Jednym z nich jest...

Artykuł sponsorowany

Upominki dla pary młodej! Sprawdź te propozycje

Ślub to zawsze wielkie wydarzenie. Bez względu na to, czy para młoda decyduje się na ślub kościelny, ślub konkordatowy, czy na ślub cywilny, to jest to jeden z najważniejszych dni w ich życiu....

Artykuł sponsorowany

Do kogo trafiają gazety?

Gazety to nadal popularny sposób na pozyskiwanie informacji. Wiele osób zastanawia się jednak, do kogo trafiają te drukowane publikacje. Czy są one skierowane wyłącznie do starszych odbiorców, czy też docierają także do...

Artykuł sponsorowany

O roli precyzyjnej prognozy pogody dla rolników

Prognozy pogody o wysokiej sprawdzalności, dotyczące niewielkiego obszaru (ograniczonego na przykład do terenu gospodarstwa rolnego z alertami o wystąpieniu wybranych zjawisk atmosferycznych wprost na telefon komórkowy) to nie science fiction, a rzeczywistość!

Artykuł sponsorowany

Tablet przemysłowy - dlaczego powinieneś rozważyć jego wybór?

W dzisiejszych czasach wszechobecna technologia jest już standardem. Urządzenia przemysłowe, takie jak tablety, są coraz popularniejsze w różnych branżach.

Artykuł sponsorowany

Studia online czy stacjonarne – które wybrać?

Chociaż studia online stały się powszechne już u początków XXI wieku, to do lawinowego wzrostu ich popularności znacząco przyczyniła się pandemia COVID.

Reklama