Rzeszów - Sobota, 26.04.2025
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Bezpieczne mieszkanie dla alergików – jak stworzyć zdrową przestrzeń?

Alergie dotykają coraz większej części społeczeństwa, znacząco wpływając na jakość życia osób zmagających się z nimi na co dzień. Domowa przestrzeń powinna stanowić oazę bezpieczeństwa i komfortu, jednak dla alergików często staje...

Artykuł sponsorowany

Marketing lokalny – po co, dlaczego i w jakim celu jest potrzebny firmom?

Większość klientów stała się bardzo wymagająca wobec różnych firm. Wszyscy oczekują komfortu „podanego na tacy”. Komfort ten polega na chęci zakupu produktów, towarów lub zamawiania usług w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.

Artykuł sponsorowany

Google Shopping – nowoczesne narzędzie dla współczesnego biznesu

W dzisiejszych czasach właściciele marek i firm poświęcają coraz więcej uwagi technologiom internetowym, które związane są z rozwiązaniami marketingowymi. Bardzo ważne jest, aby kupujący i sprzedający mogli z łatwością się odnaleźć.

Artykuł sponsorowany

Nawet 400 tys. zł na rozwój Twojego start-up! Trwa nabór do Deeptech Akcelerator

Jeśli jesteś młodym przedsiębiorcą, działasz na ryku nie dłużej niż 5 lat i posiadasz prototyp rozwiązania, które chcesz rozwijać, aplikuj do projektu „Deeptech Akcelerator”. Podkarpackie Centrum Innowacji przyjmuje wnioski tylko do końca...

Artykuł sponsorowany

Magia detali – Jak dekoracje tworzą niezapomnianą atmosferę Twojego przyjęcia

Organizacja przyjęcia to prawdziwa sztuka, która łączy kreatywność, planowanie i dbałość o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Niezależnie od tego, czy planujesz ślub, urodziny, chrzest czy firmowy bankiet – to właśnie dekoracje budują...

Artykuł sponsorowany

Nowa kuchnia bez remontu? Jak dobrać tanie, ale trwałe szafki kuchenne

Odświeżenie kuchni kojarzy się zazwyczaj z kurzem, hałasem, brakiem dostępu do garnków przez tygodnie i... bardzo wysokimi kosztami. Ale czy naprawdę trzeba robić generalny remont, by kuchnia zyskała nowe życie? Absolutnie nie!

Reklama