Rzeszów - Niedziela, 24.11.2024
Reklama

Dlaczego warto jeść żurawinę?

Dodano:

Żurawina znana jest w Polsce pod wieloma postaciami. Jednak rzadko sięga się po świeże owoce, zdecydowanie częściej wybierany jest sok lub jej suszona wersja. Żurawina wymieniana jest jako jeden z produktów, które niesie największe korzyści dla naszego organizmu. Dlatego nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie, a od razu poczujemy się o wiele lepiej. Suszoną żurawinę można kupić na https://naturalniezdrowe.pl/owoce-suszone/185-zurawina-suszona-naturalnie-zdrowe.html, a dlaczego warto po nią sięgać?
 

Właściwości odżywcze żurawiny


Żurawina jest bogaty źródłem witamin i minerałów. W jej składzie znajdziemy przede wszystkim witaminy C i E, a także błonnik. Te składniki sprawiają, że nasz organizm jest w stanie bardzo łatwo bronić się przed różnymi uszkodzeniami, które powstają na skutek szkodliwego działania wolnych rodników oraz czynników zakaźnych. Warto też pamiętać, że w żurawinie znajdują się również witamina K, mangan, a także wiele fitonutrientów, czyli substancji chemicznych pochodzenia roślinnego.Ten owoc wspomaga również utratę wagi u osób otyłych, więc świetnie sprawdzi się w każdym przypadku. Warto także pamiętać, że nawet bardzo słodkie owoce żurawiny posiadają mało kalorii. To sprawia, że możemy zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze, a przy tym nie przekroczyć limitu kalorii. To sprawia, że żurawina będzie świetnym składnikiem również diety odchudzającej. Nie należy zapominać, że w składzie żurawiny znajdują się także antyoksydanty, głównie polifenole. Warto sobie też uświadomić, że wszystkie składniki zawarte w żurawinie zaliczają się do bardzo rzadkiego podtypu. Większość owoców zawiera proantocyjanidynę typu B, gdy tymczasem żurawina zawiera proantocyjanidynę typu A.
 

Wpływ żurawiny na zdrowie

Reklama
Jak już wspomnieliśmy, żurawina zawiera wiele składników odżywczych. To sprawia, że bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Żurawina najbardziej znana jest ze swoich zdolności zwalczania chorób układu moczowego. Przede wszystkim zmniejsza ona ryzyko występowania wielu poważnych chorób takich, jak choroby wieńcowej serca, zawału, chorób żołądkowo-jelitowych, nadciśnienia oraz cukrzycy. Kolejne korzyści płynące ze spożywania żurawiny to zmniejszenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia tętniczego, a także zmniejsza sztywność tętnic. To sprawia, że zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy, stresu oksydacyjnego i innych komplikacji związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi. Spożywanie żurawiny opóźnienie pojawienia się chorób przewlekłych związanych z wolnymi rodnikami. Warto również pamiętać, że żurawina ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwzapalne, szczególnie chroni organizm przed rakiem piersi, jajników, prostaty, wątroby oraz okrężnicy. W dodatku owoc ten zapobiega gromadzeniu się bakterii na zębach, a także przeciwdziała chorobom dziąseł.

Materiał partnera
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Pranie z płynem. Jak go używać?

Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie środków piorących w płynie. Nic w tym dziwnego - płynna postać detergentu ma ogromnie dużo zalet, przewyższających walory niegdyś tradycyjnych proszków.

Artykuł sponsorowany

Współpraca z software house - tworzenie dedykowanej aplikacji

Sprzedaż usług i produktów ciężko już sobie wyobrazić bez dystrybucji online. Chociaż nie dla wszystkich marek jest to główny kanał promowania i sprzedaży, to jednak coraz więcej firm decyduje się działać aktywnie...

Artykuł sponsorowany

Monotonia w kuchni - co można zmienić?

Wciąż te same, monotonne dania potrafią zabić radość z posiłków. Jedzenie, zamiast być przyjemnością, staje się nudnym obowiązkiem. Niczym nie zaskakujące, znane smaki powodują utratę chęci do gotowania.

Artykuł sponsorowany

Wyjątkowa oferta sklepu Tip-Top Rowery

Już od 1-go września -20 procent wyprzedaż na wszystkie rowery oraz raty prawdziwe 10x0 procent.

Artykuł sponsorowany

Preferencyjne warunki udziału dla firm MŚP z Podkarpacia oferujących zatrudnienie na XV Europejskich Targach Pracy Work Expo 17-18 września w Rzeszowie

Organizatorem targów jest firma MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie a PARTNEREM GŁÓWNYM Województwo Podkarpackie.

Artykuł sponsorowany

Samsung Galaxy: jaki telefon do robienia zdjęć wybrać?

Jakość aparatu w telefonie to często jeden z decydujących czynników o wyborze konkretnego modelu. Z doskonałych rozwiązań fotograficznych od lat słynie Samsung. Nic więc dziwnego, że telefony Samsung Galaxy są pożądane gdy...

Artykuł sponsorowany

Extrakt z zielonej herbaty - prozdrowotne właściwości, o których warto wiedzieć

Zielona herbata jest nie tylko smaczna, jest także niezwykle zdrowa. Zaleca się jej regularne spożywanie. Warto docenić również jej prozdrowotne właściwości oraz dowiedzieć się, jak należy ją stosować, by nie przekroczyć zalecanej...

Artykuł sponsorowany

Najczęstsze błędy popełniane przy odchudzaniu

Czy kiedykolwiek próbowałaś schudnąć, pilnowałaś diety i ćwiczyłaś codziennie przez wiele tygodni, a jednak rezultat był rozczarowujący?

Reklama