Żurawina znana jest w Polsce pod wieloma postaciami. Jednak rzadko sięga się po świeże owoce, zdecydowanie częściej wybierany jest sok lub jej suszona wersja. Żurawina wymieniana jest jako jeden z produktów, które niesie największe korzyści dla naszego organizmu. Dlatego nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie, a od razu poczujemy się o wiele lepiej. Suszoną żurawinę można kupić na
https://naturalniezdrowe.pl/owoce-suszone/185-zurawina-suszona-naturalnie-zdrowe.html, a dlaczego warto po nią sięgać?
Właściwości odżywcze żurawiny
Żurawina jest bogaty źródłem witamin i minerałów. W jej składzie znajdziemy przede wszystkim witaminy C i E, a także błonnik. Te składniki sprawiają, że nasz organizm jest w stanie bardzo łatwo bronić się przed różnymi uszkodzeniami, które powstają na skutek szkodliwego działania wolnych rodników oraz czynników zakaźnych. Warto też pamiętać, że w żurawinie znajdują się również witamina K, mangan, a także wiele fitonutrientów, czyli substancji chemicznych pochodzenia roślinnego.Ten owoc wspomaga również utratę wagi u osób otyłych, więc świetnie sprawdzi się w każdym przypadku. Warto także pamiętać, że nawet bardzo słodkie owoce żurawiny posiadają mało kalorii. To sprawia, że możemy zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze, a przy tym nie przekroczyć limitu kalorii. To sprawia, że żurawina będzie świetnym składnikiem również diety odchudzającej. Nie należy zapominać, że w składzie żurawiny znajdują się także antyoksydanty, głównie polifenole. Warto sobie też uświadomić, że wszystkie składniki zawarte w żurawinie zaliczają się do bardzo rzadkiego podtypu. Większość owoców zawiera proantocyjanidynę typu B, gdy tymczasem żurawina zawiera proantocyjanidynę typu A.
Wpływ żurawiny na zdrowie
Jak już wspomnieliśmy, żurawina zawiera wiele składników odżywczych. To sprawia, że bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Żurawina najbardziej znana jest ze swoich zdolności zwalczania chorób układu moczowego. Przede wszystkim zmniejsza ona ryzyko występowania wielu poważnych chorób takich, jak choroby wieńcowej serca, zawału, chorób żołądkowo-jelitowych, nadciśnienia oraz cukrzycy. Kolejne korzyści płynące ze spożywania żurawiny to zmniejszenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia tętniczego, a także zmniejsza sztywność tętnic. To sprawia, że zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy, stresu oksydacyjnego i innych komplikacji związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi. Spożywanie żurawiny opóźnienie pojawienia się chorób przewlekłych związanych z wolnymi rodnikami. Warto również pamiętać, że żurawina ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwzapalne, szczególnie chroni organizm przed rakiem piersi, jajników, prostaty, wątroby oraz okrężnicy. W dodatku owoc ten zapobiega gromadzeniu się bakterii na zębach, a także przeciwdziała chorobom dziąseł.
Materiał partnera
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz