Rzeszów - Niedziela, 27.04.2025
Reklama

Monotonia w kuchni - co można zmienić?

Dodano:

Wciąż te same, monotonne dania potrafią zabić radość z posiłków. Jedzenie, zamiast być przyjemnością, staje się nudnym obowiązkiem. Niczym nie zaskakujące, znane smaki powodują utratę chęci do gotowania. Niska kreatywność w kuchni zaczyna korelować z nie najlepszą jakością dań, ponieważ ich zbytnia powtarzalność to prosta droga do niedoborów żywieniowych. W jaki sposób zmienić ten stan rzeczy?
 

Otwórz się na eksperymentowanie


Kreatywność w gotowaniu nie zrodzi się sama. Aby zastąpiła nudę, trzeba dać głowie przestrzeń na nowe pomysły. A te powstaną szybciej, jeśli zaczniemy się w czymś inspirować. Czym dokładnie? W książkach kucharskich, a nawet w sieci na wyciągnięcie ręki jest sporo przepisów, propozycji na ciekawe, smaczne dania. Odszukanie pomysłów jest dziecinne proste, jednak wielu z nas tego nie robi. Nierzadko bowiem mamy nie lada problem z określeniem, co chcemy zjeść, na jakie danie mamy ochotę. Sprzyja temu dotychczasowa jałowość potraw, która spłyca wyczucie na bodźce smakowe. Przyzwyczajeni, że wiele dań smakuje podobnie, nie motywujemy się do poszukiwań czegoś nowego. Co można zrobić? Ważne jest, aby wsłuchać się nieco w podszepty naszego ciała. Czasami daje ono sygnały, że brakuje mu określonych substancji odżywczych — a niedobory, przy monotonnym menu, nie są żadnym zaskoczeniem. Rozdrażnieniem, brakiem koncentracji, drętwieniem kończyn może objawiać się niedobór witaminy B12 i żelaza. Uwzględnienie w menu np. wątróbki drobiowej z dodatkiem siekanej pietruszki może być pomocne. Z kolei bóle mięśni i stawów, spadki ciśnienia, osłabienie paznokci i włosów bywa związane z niedoborem białka. Walczyć można z tym poprzez włączenie do menu potraw na bazie jajek, fasoli, soczewicy czy dobrej jakości mięsa. Z kolei jeśli marzą się nam pyszne desery, jednak pilnujemy odpowiedniej masy ciała, z pewnością znajdziemy w sieci i taki przepis na serniczek, który nie zrujnuje efektów diety redukcyjnej, a ciasto będzie lekkie i pełne błonnika.
 

Zobacz, jak to robią inni

Reklama
Innym sposobem na bardziej urozmaicone dania jest podpatrzenie, jak z kreatywnością kulinarną radzą sobie inni, i to dosłownie. Jeżeli samodzielne przygotowywanie ciekawych potraw nie jest naszą mocną stroną, warto oddać tę część sztuki gastronomicznej specjalistom? Przykładem niech będzie WygodnaDieta.pl, której jadłospisy to prawdziwa kopalnia pomysłów. Menu obejmuje bowiem potrawy: wegańskie, wegetariańskie, rybne, ketogeniczne, dla sportowców, diabetyków, osób, które stosują dietę eliminacyjną (jedzenie bez glutenu, nabiału, laktozy) i wiele innych. Z cateringiem nie ma mowy o nudzie. Codziennie otrzymujemy inny zestaw dań. Każde z nich natomiast cieszy i kubki smakowe, i oczy — estetyką i smakiem niczym nie odbiegają od dań restauracyjnych.
Jak zamówić catering? Dieta pudełkowa w Rzeszowie, Warszawie czy Poznaniu zwykle opiera się na podobnych zasadach. Najpierw trzeba zdecydować się na interesujący nas rodzaj menu. W dalszych krokach niezbędne jest wybranie czasu trwania cateringu oraz miejsce codziennych dostaw zestawu (zwykle pięciu) posiłków. Przyznać trzeba, że już sama wygoda takiego rozwiązania kusi, by z diety pudełkowej nie tak szybko rezygnować... Zawsze więc jest możliwość przedłużenia abonamentu lub wykupienia go jednorazowo np. aż na kwartał.
 
Ucieczka od monotonii w kuchni to przede wszystkim szukanie inspiracji. Zmiana nawyków kulinarnych, które do tej pory trzymały nas blisko znanych, ale mało atrakcyjnych potraw, idzie w parze z poszukiwaniem pomysłów na własną rękę bądź oddaniem sprawy w ręce profesjonalistów. Urozmaicony talerz to lepsze zdrowie — warto o tym pamiętać!
 
 
 
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Bezpieczne mieszkanie dla alergików – jak stworzyć zdrową przestrzeń?

Alergie dotykają coraz większej części społeczeństwa, znacząco wpływając na jakość życia osób zmagających się z nimi na co dzień. Domowa przestrzeń powinna stanowić oazę bezpieczeństwa i komfortu, jednak dla alergików często staje...

Artykuł sponsorowany

Marketing lokalny – po co, dlaczego i w jakim celu jest potrzebny firmom?

Większość klientów stała się bardzo wymagająca wobec różnych firm. Wszyscy oczekują komfortu „podanego na tacy”. Komfort ten polega na chęci zakupu produktów, towarów lub zamawiania usług w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.

Artykuł sponsorowany

Google Shopping – nowoczesne narzędzie dla współczesnego biznesu

W dzisiejszych czasach właściciele marek i firm poświęcają coraz więcej uwagi technologiom internetowym, które związane są z rozwiązaniami marketingowymi. Bardzo ważne jest, aby kupujący i sprzedający mogli z łatwością się odnaleźć.

Artykuł sponsorowany

Nawet 400 tys. zł na rozwój Twojego start-up! Trwa nabór do Deeptech Akcelerator

Jeśli jesteś młodym przedsiębiorcą, działasz na ryku nie dłużej niż 5 lat i posiadasz prototyp rozwiązania, które chcesz rozwijać, aplikuj do projektu „Deeptech Akcelerator”. Podkarpackie Centrum Innowacji przyjmuje wnioski tylko do końca...

Artykuł sponsorowany

Magia detali – Jak dekoracje tworzą niezapomnianą atmosferę Twojego przyjęcia

Organizacja przyjęcia to prawdziwa sztuka, która łączy kreatywność, planowanie i dbałość o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Niezależnie od tego, czy planujesz ślub, urodziny, chrzest czy firmowy bankiet – to właśnie dekoracje budują...

Artykuł sponsorowany

Nowa kuchnia bez remontu? Jak dobrać tanie, ale trwałe szafki kuchenne

Odświeżenie kuchni kojarzy się zazwyczaj z kurzem, hałasem, brakiem dostępu do garnków przez tygodnie i... bardzo wysokimi kosztami. Ale czy naprawdę trzeba robić generalny remont, by kuchnia zyskała nowe życie? Absolutnie nie!

Reklama