Rzeszów - Piątek, 22.11.2024
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Dzień Dziecka w "Karczmie Biała": specjalne menu i masa atrakcji dla maluchów

Karczma Biała przygotowała dla waszych pociech specjalny zestaw obiadowy oraz mnóstwo innych atrakcji, które umilą wam ten szczególny dzień.

Aktualności

Letnie orzeźwienie w Starym Browarze Rzeszowskim

Wakacje, lato, słońce – a do tego niesamowite orzeźwienie w postaci drinków, kaw, lemoniad oraz herbat, czyli czas letniej oferty w Starym Browarze Rzeszowskim.

Aktualności

Nowe makarony w restauracji Kulinarny Świat

Restauracja Kulinarny Świat wprowadziła dwie nowe propozycje do swojego menu: Pappardelle z wołowiną i chili oraz Tagliatelle z borowikami i szpinakiem.

Aktualności

Rusza trzydniowe święto piwa na rzeszowskim Rynku

To już trzecia edycja Festiwalu skierowanego do miłośników złocistego trunku. W tym roku na rzeszowskim Rynku swoje stoiska rozłoży 15 wystawców. Na parkingu obok ratusza będzie funkcjonować strefa foodtrucków.

Aktualności

Sukces piwowarów Starego Browaru Rzeszowskiego

Piwa: Dyniowe i jaśminowe Shogul, zostały nagrodzone w ogólnopolskim Konkursie Piw Rzemieślniczych - Kraft 2016.

Aktualności

Kulinarny Świat zmienił się w Tartuffo

Nowa nazwa, nowe wnętrza i nowe atrakcje dla klientów.

Aktualności

Wieczory kulinarne z winami wróciły do Restauracji Patio w Grand Hotel Boutique

Inspiracją dla nowej odsłony kulinarnych wieczorów stały się wyprawy podróżnicze Krzysztofa Kolumba.

Reklama