Rzeszów - Czwartek, 21.11.2024
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

13 restauracji w wiosennej edycji Restaurant Week w Rzeszowie

Niespełna dwa tygodnie pozostało do wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce. Tym razem Restaurant Week potrwa aż sześć tygodni i odbędzie się w dniach 13.03 - 24.04.2024 r. Można już rezerwować...

Aktualności

Zupabar zabierze Was w kulinarną podróż do Indii

Marzy Wam się wyprawa do Indii ale na razie nie macie jej jak zorganizować? Zupabar może Was trochę pocieszyć i zabrać w kulinarną podróż.

Aktualności

Wakacyjne nowości w ofercie Cilento

Pizzeria Cilento przy Placu Wolności wprowadziła wakacyjne nowości w swoim menu.

Aktualności

Odkrywaj potrawy sezonowe z restauracją Rejtana 1 Rzeszów

Odwiedź restaurację Rejtana 1 i daj się zaskoczyć ciekawymi smakami. Sprawdź szczegóły oferty.

Aktualności

W sam raz na wysokie temperatury. Smaki lata w Patio

Restauracja Patio, mieszcząca się w Grand Hotel Boutique proponuje dla Państwa coś niezwykłego. W sam raz na wysokie temperatury - Smaki Lata zagościły w pełni.

Aktualności

Nowa burgerownia w Rzeszowie - PROMOCJA NA OTWARCIE

Na 15 Lipca, zaplanowano otwarcie nowego punktu na gastronomicznej mapie Rzeszowa.

Aktualności

Walentynkowe MENU Laboratorium

Restauracja/Pizzeria Laboratorium zaprasza na kolację z ukochaną osobą. Lokal przygotował specjalne menu na cały weekend walentynkowy – 14, 15 i 16 lutego 2014.

Reklama