Rzeszów - Środa, 09.04.2025
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Nowoczesna strona internetowa, czyli jak wyróżnić się na tle konkurencji

W dzisiejszych czasach, w których cyfrowa obecność firmy jest równie ważna jak jej oferta, posiadanie nowoczesnej strony internetowej jest kluczem do sukcesu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co sprawia, że strona internetowa przyciąga...

Artykuł sponsorowany

Cena złota: Historia, czynniki wpływające i prognozy

Złoto od wieków było symbolem bogactwa, statusu i siły ekonomicznej. Cena złota jest nie tylko wskaźnikiem ekonomicznym, ale również odzwierciedleniem globalnych trendów i nastrojów społecznych. Zmiany w cenie złota mogą być wywołane...

Artykuł sponsorowany

Magazyny energii do fotowoltaiki – koszty i korzyści

Coraz więcej osób decyduje się na instalację paneli fotowoltaicznych, doceniając ich ekologiczny charakter i potencjał oszczędnościowy. Jednakże, aby w pełni wykorzystać moc słońca, warto rozważyć zakup magazynu energii do fotowoltaiki. Czy to...

Artykuł sponsorowany

Maszyny CNC, czym są i jak pomogą Twojemu zakładowi

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak małe przedsiębiorstwo może przekształcić się w giganta przemysłowego? Kluczem do takiej transformacji mogą być maszyny CNC. Te zaawansowane technologicznie urządzenia, dostępne u dystrybutora maszyn CNC, pozwalają na...

Artykuł sponsorowany

Internet w Rzeszowie - porównanie rozwiązań mobilnych i światłowodowych

Rzeszów, jako dynamicznie rozwijające się miasto technologiczne, wyróżnia się nowoczesnym podejściem do infrastruktury cyfrowej, zapewniając mieszkańcom szeroki wachlarz możliwości dostępu do internetu.

Artykuł sponsorowany

Akt notarialny – co to takiego i dlaczego jest tak ważny?

Niektóre dokumenty uznaje się za nieważne, jeśli nie maja formy aktu notarialnego. Tego typu dokument jest czymś w rodzaju dodatkowego zabezpieczenia, szczególnie w przypadku umowy dotyczącej transakcji na dużą kwotę. Przy dużym...

Artykuł sponsorowany

Jakie okrycia wierzchnie są modne tej jesieni: 3 kategorie, na które warto zwrócić uwagę

Mimo chęci jak najdłuższego cieszenia się latem i ciepłymi jesiennymi dniami, przed nami zmiana temperatury. Dlatego czas zadbać o siebie i uzupełnić garderobę o rzeczy, które ochronią Cię przed chłodem. Taki ubiór...

Reklama