Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

Patelnia na indukcję — jak wybrać najlepszą?

Dodano:

Jeśli mamy w domu kuchenkę indukcyjną, musimy wyposażyć się w specjalne naczynia, przystosowane do tej technologii. Patelnie także musimy wymienić na nowe. Sprawdźmy więc, jakie patelnie do indukcji wybrać oraz na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.

W coraz większej ilości domów zwykłe gazowe kuchenki zastępują elektryczne, wyposażone w płytę indukcyjną. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego – są energooszczędne, bezpieczne i pozwalają na szybkie przygotowanie potraw. A to tylko niektóre z licznych zalet tego rozwiązania.
Technologia indukcji to jedno z osiągnięć dzisiejszej technologii. Dlatego też sposób działania takiej kuchenki wcale nie jest tak prosty do wytłumaczenia. Cały mechanizm opiera się tu przede wszystkim na elektromagnetyzmie. Pod płytą umieszczone są płytki, które wytwarzają pole magnetyczne. I to właśnie z tego powodu patelnia używana na takiej kuchence musi być do niej właściwie przystosowana. Patelnia do kuchni indukcyjnej wyposażona jest w spód, który wchodzi w reakcję z tym mechanizmem, wytwarzając tak zwane prądy wirowe. Pytanie tylko, po czym poznać patelnię indukcyjną? Dowiedzmy się więc, jak wybrać odpowiednią.
 

Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię na indukcję?


Zacznijmy przede wszystkim od tego, jak właściwie poznać, że patelnia jest indukcyjna – oczywiście pomijając fakt, że możemy to zweryfikować po samej nazwie produktu. Wszystkie naczynia przeznaczone do użytku na płycie indukcyjnej mają specjalne, powszechnie obowiązujące oznaczenie. Symbol ten przedstawia zapętlony szlaczek. Jeśli zobaczymy go na spodzie patelni, możemy być pewni, że jest to patelnia indukcyjna.
Kupując patelnie indukcyjne, musimy zwrócić uwagę także na wiele innych kwestii. Jedną z kluczowych, jest powłoka. Rodzaj powierzchni patelni ma bowiem ogromny wpływ na jakość oraz wygodę przygotowywania dań. Co więcej, wpływa on także na komfort mycia naczynia oraz jego wytrzymałość i trwałość. Z pewnością najlepszym wyborem będzie nieprzywierająca powłoka non-stick. Korzystając z niej, nie będziemy musieli martwić się żadnymi przypaleniami. A co najważniejsze – umożliwia ona łatwe smażenie bez użycia tłuszczu. Powłoka nieprzywierająca jest więc świetną opcją dla osób dbających o dietę.
 

Patelnie na indukcje — z jakiego materiału

Reklama
Jednym z najważniejszych parametrów, jakie musimy wziąć pod uwagę, kupując patelnię, której używać będziemy na kuchence indukcyjnej, jest materiał, z jakiego jest ona wykonana. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy przede wszystkim patelnie żeliwne, patelnie aluminiowe oraz te ze stali nierdzewnej. Który materiał będzie najlepszy?
Patelnia żeliwna jest niezwykle trwała i doskonale się nagrzewa. Z tego tez powodu doskonale sprawdza się do smażenia potraw w wysokich temperaturą. Minusem jest natomiast łatwe przywieranie dań. Patelnia ceramiczna to natomiast dobry wybór, jeśli potrzebna jest nam uniwersalna patelnia. Wraz z powłoką ceramiczną zyskujemy bowiem łatwe czyszczenie, smażenie bez przywierania i niezwykłą lekkość. Patelnia ze stali sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i zapiekania dań. Ten rodzaj patelni najchętniej wykorzystywany jest przez profesjonalnych kucharzy.
 

Patelnie na indukcję — rodzaje


Patelnia na indukcję dostępna jest w wielu różnych wariantach. Przed zakupem dobrze się więc zastanówmy, w jakim celu będziemy z niej korzystać. Co codziennego użytku świetnie sprawdzi się klasyczna patelnia uniwersalna. Do smażenia naleśników wybierzmy płytką patelnię z powłoką non-stick. Patelnia grillowa o karbowanej powierzchni to idealna opcja do przyrządzania mięs i warzyw. Patelnia emaliowana jest natomiast wprost stworzona do przygotowywania jednogarnkowych potraw.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Jakie korzyści przynosi używanie drabinki gimnastycznej dla dziecka?

W dzisiejszych czasach, kiedy aktywność fizyczna dzieci jest coraz bardziej ograniczona przez cyfrowy świat, znalezienie atrakcyjnych form ruchu jest kluczowe dla ich zdrowego rozwoju. Jednym z rozwiązań, które zyskuje na popularności, jest...

Artykuł sponsorowany

5 Marzeń Młodzieży Dzisiejszej

Sposób myślenia o karierze zmienił się w ciągu ostatnich lat. Obecnie młodzi ludzie są bardziej zainteresowani pracami, które łączą w sobie kreatywność, technologię i autonomię.

Artykuł sponsorowany

Naklejki na każdą okazję: odkryj różnorodne zastosowania i preferencje klientów

Dla większości z nas, naklejki pozostają miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Praktycznie każdy przeżywał okres fascynacji zbierania nalepek z wizerunkami postaci z ulubionych bajek, filmów, gier komputerowych, itd. W dorosłym życiu, ta sympatia...

Artykuł sponsorowany

Czy warto inwestować w boksy zapewniające prywatność w publicznych miejscach?

Osoby mieszkające tam, gdzie znajduje się wielu innych lokatorów, są w stanie zapewnić sobie mimo wszystko przestrzeń prywatną do przechowywania swoich rzeczy, a także pojazdów. Warto w tym celu postawić na taki...

Artykuł sponsorowany

Catering dietetyczny w Rzeszowie od naszej marki TIM Catering- poznaj naszą atrakcyjną ofertę

Dieta pudełkowa, która stała się przedmiotem naszej działalności, to oferta, która wpisuję w wymagania najbardziej surowych, rygorystycznych użytkowników, szukających dla siebie najważniejszych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że nasza firma także w 2024...

Artykuł sponsorowany

Jakie dane mogą zbierać systemy kontroli dostępu? Sprawdźmy!

W skład kompletnego zestawu kontroli dostępu mogą wchodzić m.in.:

Artykuł sponsorowany

Jak wybrać najlepszą wahadłówkę na szczupaka?

Wybór odpowiedniej wahadłówki na szczupaka to często kluczowa decyzja, która może zaważyć na powodzeniu wędkarskiego wypadu. Wahadłówki z wielką skutecznością przyciągają polujące drapieżniki, co sprawia, że są one bardzo popularne wśród wędkarzy....

Artykuł sponsorowany

Jak krok po kroku zamówić catering dietetyczny w Rzeszowie w Mój Catering?

Ten wątek jest dla Ciebie bardzo interesujący? A to dlatego, że planujesz niedługo zamówić coś od Mój Catering? Nasza dieta pudełkowa w Rzeszowie (każda, bez wyjątku) jest zdrowa i smaczna. Poza tym...

Reklama