Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Patelnia na indukcję — jak wybrać najlepszą?

Dodano:

Jeśli mamy w domu kuchenkę indukcyjną, musimy wyposażyć się w specjalne naczynia, przystosowane do tej technologii. Patelnie także musimy wymienić na nowe. Sprawdźmy więc, jakie patelnie do indukcji wybrać oraz na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.

W coraz większej ilości domów zwykłe gazowe kuchenki zastępują elektryczne, wyposażone w płytę indukcyjną. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego – są energooszczędne, bezpieczne i pozwalają na szybkie przygotowanie potraw. A to tylko niektóre z licznych zalet tego rozwiązania.
Technologia indukcji to jedno z osiągnięć dzisiejszej technologii. Dlatego też sposób działania takiej kuchenki wcale nie jest tak prosty do wytłumaczenia. Cały mechanizm opiera się tu przede wszystkim na elektromagnetyzmie. Pod płytą umieszczone są płytki, które wytwarzają pole magnetyczne. I to właśnie z tego powodu patelnia używana na takiej kuchence musi być do niej właściwie przystosowana. Patelnia do kuchni indukcyjnej wyposażona jest w spód, który wchodzi w reakcję z tym mechanizmem, wytwarzając tak zwane prądy wirowe. Pytanie tylko, po czym poznać patelnię indukcyjną? Dowiedzmy się więc, jak wybrać odpowiednią.
 

Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię na indukcję?


Zacznijmy przede wszystkim od tego, jak właściwie poznać, że patelnia jest indukcyjna – oczywiście pomijając fakt, że możemy to zweryfikować po samej nazwie produktu. Wszystkie naczynia przeznaczone do użytku na płycie indukcyjnej mają specjalne, powszechnie obowiązujące oznaczenie. Symbol ten przedstawia zapętlony szlaczek. Jeśli zobaczymy go na spodzie patelni, możemy być pewni, że jest to patelnia indukcyjna.
Kupując patelnie indukcyjne, musimy zwrócić uwagę także na wiele innych kwestii. Jedną z kluczowych, jest powłoka. Rodzaj powierzchni patelni ma bowiem ogromny wpływ na jakość oraz wygodę przygotowywania dań. Co więcej, wpływa on także na komfort mycia naczynia oraz jego wytrzymałość i trwałość. Z pewnością najlepszym wyborem będzie nieprzywierająca powłoka non-stick. Korzystając z niej, nie będziemy musieli martwić się żadnymi przypaleniami. A co najważniejsze – umożliwia ona łatwe smażenie bez użycia tłuszczu. Powłoka nieprzywierająca jest więc świetną opcją dla osób dbających o dietę.
 

Patelnie na indukcje — z jakiego materiału

Reklama
Jednym z najważniejszych parametrów, jakie musimy wziąć pod uwagę, kupując patelnię, której używać będziemy na kuchence indukcyjnej, jest materiał, z jakiego jest ona wykonana. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy przede wszystkim patelnie żeliwne, patelnie aluminiowe oraz te ze stali nierdzewnej. Który materiał będzie najlepszy?
Patelnia żeliwna jest niezwykle trwała i doskonale się nagrzewa. Z tego tez powodu doskonale sprawdza się do smażenia potraw w wysokich temperaturą. Minusem jest natomiast łatwe przywieranie dań. Patelnia ceramiczna to natomiast dobry wybór, jeśli potrzebna jest nam uniwersalna patelnia. Wraz z powłoką ceramiczną zyskujemy bowiem łatwe czyszczenie, smażenie bez przywierania i niezwykłą lekkość. Patelnia ze stali sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i zapiekania dań. Ten rodzaj patelni najchętniej wykorzystywany jest przez profesjonalnych kucharzy.
 

Patelnie na indukcję — rodzaje


Patelnia na indukcję dostępna jest w wielu różnych wariantach. Przed zakupem dobrze się więc zastanówmy, w jakim celu będziemy z niej korzystać. Co codziennego użytku świetnie sprawdzi się klasyczna patelnia uniwersalna. Do smażenia naleśników wybierzmy płytką patelnię z powłoką non-stick. Patelnia grillowa o karbowanej powierzchni to idealna opcja do przyrządzania mięs i warzyw. Patelnia emaliowana jest natomiast wprost stworzona do przygotowywania jednogarnkowych potraw.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Jak karmić małego psa: Praktyczny poradnik dla opiekunów

Prawidłowe żywienie psa małej rasy jest kluczowe dla jego zdrowia i długowieczności. Małe psy mają specyficzne potrzeby żywieniowe, które różnią się od psów większych ras. Jako ekspert i producent karmy dla psów...

Artykuł sponsorowany

Piżamy damskie – komfort, styl i trochę luksusu na każdą noc

Kiedy myślisz o relaksującym wieczorze po ciężkim dniu, jednym z pierwszych skojarzeń może być wygodna piżama. Piżamy damskie to nie tylko ubrania do spania, ale również wyraz stylu, sposób na odprężenie i...

Artykuł sponsorowany

Jak wybrać odpowiednią mąkę do pizzy?

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Niezależnie od tego, czy preferujemy klasyczną pizzę neapolitańską, czy bardziej współczesne wariacje, kluczem do jej sukcesu jest odpowiednie ciasto. To, jaka mąka...

Artykuł sponsorowany

Jak wybrać bezpieczny i komfortowy wózek dla dziecka? Przewodnik dla rodziców

Zakup bezpiecznego i wygodnego wózka dla malucha to jedno z najważniejszych zadań, które stoi przed młodymi rodzicami. Wybór odpowiedniego modelu może jednak być wyzwaniem, biorąc pod uwagę szeroką gamę dostępnych opcji i...

Artykuł sponsorowany

Kolagen SFD – opinia eksperta dietetyki

Suplementy diety z kolagenem do picia stale zyskują na popularności. Forma proszku do rozpuszczenia w wodzie nie ma ograniczeń typowych dla kapsułki czy tabletki. Dzięki temu gwarantuje wyższą dawkę kolagenu w jednej...

Artykuł sponsorowany

Luksusowe apartamenty w Kołobrzegu – spędź niezapomniane chwile w nadbałtyckim kurorcie

Apartamenty w Kołobrzegu w ostatnich latach zyskują na popularności. Niezależnie od tego, czy planujesz szybki weekendowy wypad, czy może dłuższe wakacje nad Bałtykiem, zafunduj sobie odrobinę luksusu. W tym artykule podpowiemy Ci,...

Artykuł sponsorowany

Ranking firm montujących pompy ciepła na Podkarpaciu

Planujesz montaż pompy ciepła na Podkarpaciu i szukasz dobrego wykonawcy? Warto wybrać sprawdzonego partnera w tej dziedzinie. Jak znaleźć najlepszą firmę? Lista instalatorów w naszym regionie stale się poszerza. Dlatego dobrze jest...

Artykuł sponsorowany

Które owoce i warzywa mają najwięcej kolagenu?

Na poziom kolagenu w Twoim organizmie ma wpływ m.in. to, jak się odżywiasz. Chociaż owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, ponieważ stanowi on białko pochodzenia zwierzęcego, niektóre rośliny mogą przyczyniać się do...

Reklama