Rzeszów - Niedziela, 24.11.2024
Reklama

Convenience food, czyli wygodna żywność - co to takiego i z czym się to je?

Dodano:

Convenience food (żywność wygodna) to jedzenie, które nie wymaga długiego przygotowywania. Takie posiłki można zjeść od razu lub po krótkiej obróbce termicznej, co pozwala konsumentowi zaoszczędzić cenny czas. Przykłady żywności wygodnej to m. in. dania mrożone i chłodzone, konserwy, koncentraty spożywcze oraz płatki śniadaniowe.
 

Żywność wygodna - jaką ma historię?


Tego typu produkty zaczęły pojawiać się w pierwszej połowie XIX wieku. Pierwszy produkt w historii, jaki można określić mianem żywności wygodnej, to kawa zbożowa. Sposób przygotowywania posiłków na zawsze zrewolucjonizowały buliony mięsne oraz koncentraty obiadowe. Dzięki nim smaczny obiad można było zjeść dużo szybciej, co szczególnie ważne okazało się w wypadku zapracowanych osób. Co więcej, żywność wygodna znacząco rozwinęła się za sprawą potrzeby wyżywienia żołnierzy. Jako że skoncentrowanie żywności wymaga sporej wiedzy naukowej oraz nowoczesnych technologii, to pierwszych wyrobów nie można określić mianem jakościowych. Wymagania konsumentów zaczęły być spełniane dopiero później, wraz z postępującą urbanizacją. Ważnym czynnikiem było zawodowe uaktywnienie się kobiet. W domu nie został nikt, kto miałby czas gotować, a to wymogło rewolucję przemysłu spożywczego. Produkty gotowe zaczęła cechować lepsza jakość oraz większa dostępność. 


Żywność wygodna obecnie - co warto wiedzieć?


Niepodważalną zaletą żywności wygodnej jest oszczędność czasu. Gotowanie jest czynnością wymagającą. Nie każdy umie oraz lubi przyrządzać posiłki. W takim wypadku żywność gotowa wydaje się być niezwykle atrakcyjną opcją. Producenci wciąż starają się, aby jakość takich posiłków była coraz wyższa, a nawet przewyższała jakość samodzielnie przyrządzanego jedzenia. Wybór również jest coraz większy. Każdy, niezależnie od diety, jaką stosuje, powinien znaleźć w sklepach coś dla siebie. Ważne, żeby tego typu produkty były jak najbardziej naturalne oraz nie miały zbędnych dodatków w składzie. Z tego powodu przed zakupem powinniśmy wnikliwie przeanalizować skład. Niestety wciąż nie jest to powszechna praktyka - zazwyczaj kierujemy się jedynie smakiem oraz ceną, ignorując wartość odżywczą.


Kiedy sprawdzi się żywność wygodna?

Reklama
Ze względu na wygodę przygotowania oraz spożycia, żywność wygodna ma szerokie zastosowanie w turystyce. Często sięgamy po nią podczas wyjazdów, kiedy nie mamy możliwości gotowania. Powszechne jest też wybieranie tego typu produktów jako przegryzki między posiłkami oraz kiedy jesteśmy w pracy. 

Czy warto sięgać po gotowe dania?

Obecnie coraz częściej mamy możliwość kupienia gotowego dania z dobrym składem. Rozwój nauki oraz technologii umożliwił polepszenie jakości wygodnej żywności. Dobrą i zdrową metodą utrwalania produktów jest mrożenie. Takie wyroby posiadają dużo składników odżywczych oraz są bezpieczne dla konsumenta, jeśli przechowuje się je we właściwy sposób. Zdrowa jest również żywność chłodzona - jej wartość odżywcza jest podobna do tej tradycyjnej, jednak należy bezwzględnie spożyć posiłek przed upłynięciem terminu ważności. Aktualne promocje na wygodną żywność można znaleźć na gazetkowo.pl.


Dobrze jest wybierać tylko jakościowe produkty, które sprawią, że będziemy cieszyć się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną. 


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Pranie z płynem. Jak go używać?

Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie środków piorących w płynie. Nic w tym dziwnego - płynna postać detergentu ma ogromnie dużo zalet, przewyższających walory niegdyś tradycyjnych proszków.

Artykuł sponsorowany

Współpraca z software house - tworzenie dedykowanej aplikacji

Sprzedaż usług i produktów ciężko już sobie wyobrazić bez dystrybucji online. Chociaż nie dla wszystkich marek jest to główny kanał promowania i sprzedaży, to jednak coraz więcej firm decyduje się działać aktywnie...

Artykuł sponsorowany

Monotonia w kuchni - co można zmienić?

Wciąż te same, monotonne dania potrafią zabić radość z posiłków. Jedzenie, zamiast być przyjemnością, staje się nudnym obowiązkiem. Niczym nie zaskakujące, znane smaki powodują utratę chęci do gotowania.

Artykuł sponsorowany

Wyjątkowa oferta sklepu Tip-Top Rowery

Już od 1-go września -20 procent wyprzedaż na wszystkie rowery oraz raty prawdziwe 10x0 procent.

Artykuł sponsorowany

Preferencyjne warunki udziału dla firm MŚP z Podkarpacia oferujących zatrudnienie na XV Europejskich Targach Pracy Work Expo 17-18 września w Rzeszowie

Organizatorem targów jest firma MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie a PARTNEREM GŁÓWNYM Województwo Podkarpackie.

Artykuł sponsorowany

Samsung Galaxy: jaki telefon do robienia zdjęć wybrać?

Jakość aparatu w telefonie to często jeden z decydujących czynników o wyborze konkretnego modelu. Z doskonałych rozwiązań fotograficznych od lat słynie Samsung. Nic więc dziwnego, że telefony Samsung Galaxy są pożądane gdy...

Artykuł sponsorowany

Extrakt z zielonej herbaty - prozdrowotne właściwości, o których warto wiedzieć

Zielona herbata jest nie tylko smaczna, jest także niezwykle zdrowa. Zaleca się jej regularne spożywanie. Warto docenić również jej prozdrowotne właściwości oraz dowiedzieć się, jak należy ją stosować, by nie przekroczyć zalecanej...

Artykuł sponsorowany

Najczęstsze błędy popełniane przy odchudzaniu

Czy kiedykolwiek próbowałaś schudnąć, pilnowałaś diety i ćwiczyłaś codziennie przez wiele tygodni, a jednak rezultat był rozczarowujący?

Reklama