8 października wystartowała kolejna edycja największego festiwalu kulinarnego w Polsce. W Rzeszowie popisowe menu oferuje 12 restauracji. Restaurant Week potrwa do 17 listopada 2024 roku. Stoliki można rezerwować na stronie restaurantweek.pl
Festiwal Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W ramach festiwalu, szefowie restauracji biorących w nim udział przygotowali specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w festiwalowej cenie 69,99 zł. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl na bazie Martini od partnera wydarzenia.
W jesiennej edycji Restaurant Week weźmie udział 12 rzeszowskich restauracji, w tym 3 po raz pierwszy: Kuk Nuk (debiut), Delice, Limoncello (debiut), Wina dajcie, Hilton Garden Inn, Blue Diamond, Ale Dym (debiut), Kulisy - hotel Falcon, Capella, Umami, Ikeda Sushi, Okovita.
Rezerwacji stolika można dokonać poprzez stronę RestaurantWeek.pl. Wystarczy wybrać miasto, określić liczbę gości, następnie wskazać interesującą nas restaurację i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu.
Poniżej festiwalowe menu:
KUK NUK (debiut)
Menu A
Przystawka:
Pieczony kalafior / chrupiące tofu / puree z białej fasoli / chips z topinamburu / ogórki marynowane w gochujang
Danie główne:
Panierowany bakłażan / mus z sera feta / granat/ mięta / pesto z suszonych pomidorów / kruszonka z czarnych oliwek / syrop klonowy / skórka z cytryny
Deser:
Mus chałwowy / sos pistacjowy / żel z owoców leśnych
Menu B
Przystawka:
Tatar wołowy / focaccia / biała cebula / ogórek marynowany / grzyby shimeji / żółtko / musztarda dijon / olej szczypiorkowy
Danie główne:
Krokiet z kaczki w panko / dyniowe kluseczki kładzione / żel z buraka / sałatka z młodych liści / olej miętowy
Deser:
Mus chałwowy / sos pistacjowy / żel z owoców leśnych
Delice
Menu A
Przystawka:
Krem cebulowy z emulsją szczypiorkową i grzanką z pinsy z raclette
Danie główne:
Risotto grzybowe na białym winie z czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Deser:
Brioche z karmelizowaną pomarańczą, kremem cytrusowym z melisą i karmelem
Menu B
Przystawka:
Pajda pszenno-żytnia z raclette, cynamonowym kurczakiem i shimeji
Danie główne:
Bowl z polędwiczką w posypce grzybowej, pieczonymi ziemniakami, kurkami, mini marchewką, kukurydzą, raclette i majonezem cebulowym
Deser:
Brioche ze śliwką w winie, czekoladowym kremem z mascarpone i cynamonową kruszonką
Limoncello (debiut)
Menu A
Przystawka:
BRUSCHETTA PODAWANA NA FOCACCINASZEGO WYPIEKU focaccia /pomidorki koktajlowe / oliwa/skórka z cytryny/ bazylia
Danie główne:
PIEROŻKI ZAPIEKANE W SOSIE GORGONZOLA pierogi z ricotta miętą i tymiankiem/ sos gorgonzola/chili / pomidorki koktajlowe/
Deser:
DESER INSPIROWANY WŁOCHAMI z nutą pomarańczowego wermutu
Menu B
Przystawka:
SŁODKO - KWAŚNA FOCACCIA focaccia naszego wypieku / pierś z kurczaka/ sos bbq śliwkowy/ salsa z chili i ananasem/
Danie główne:
KLASYCZNA LASAGNE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ sos ragu / sos beszamel cytrynowy/
Deser:
DESER INSPIROWANY WŁOCHAMI z nutą pomarańczowego wermutu
Wina dajcie
Menu A
Przystawka:
Krem z dyni i mleka kokosowego podany z chutney z gruszki, oliwą z trawy cytrynowej, czipsem ryżowym i pudrem z hibiskusa
Danie główne:
Pieczony batat z parmezanem podany z carpaccio z kalarepy, majonezem limonkowym i sosem winnym z dodatkiem wiśni
Deser:
Fondant czekoladowy podany z konfiturą z wiśni z dodatkiem cynamonu
Menu B
Przystawka:
Krem z dyni i mleka kokosowego podany z chorizo, wiśniami, oliwą z trawy cytrynowej, czipsem ryżowym i pudrem z hibiskusa
Danie główne:
Polędwiczka wieprzowa podana z czarną soczewicą, boczniakiem, musem z jabłek i puree z dyni z dodatkiem mango
Deser:
Fondant czekoladowy podany z konfiturą z wiśni z dodatkiem cynamonu
Hilton Garden Inn
Menu A
Przystawka:
Krem z topinamburu i ciecierzycy/ prażony słonecznik/szczypior/ warkocz drożdżowy z pesto bazyliowym i czarnuszką
Danie główne:
Risotto grzybowe w pieczonej dyni piżmowej/ oliwa jarmużowa/ kiełki grochu/ prażone pestki dyni
Deser:
Śliwki w czerwonym winie z korzenną nutą/ owsiana kruszonka z belgijską czekoladą/ lody waniliowe w orzechowej posypce
Menu B
Przystawka:
Krem z kiszonej kapusty i ziemniaków pieczonych w rozmarynie/ szarpane żeberko/ maślany warkocz drożdżowy z kminkiem i solą morską
Danie główne:
Hreczanyki z wołowiną na sosie z pieczonej dyni i karmelizowanej papryki/ sałatka ze świeżego szpinaku i piklowanych warzyw
Deser:
Śliwki w czerwonym winie z korzenną nutą/ owsiana kruszonka z belgijską czekoladą/ lody waniliowe w orzechowej posypce
Blue Diamond
Menu A
Przystawka:
Zupa z wędzonego buraka z kluseczkami, kozim serem, prażonymi migdałami i oliwą koperkową.
Danie główne:
Gnocchi nadziewane borowikami podawane z warzywami z dodatkiem grana padano
Deser:
Cannoli z kremem z czarnego bzu, owocami oraz żelem z czarnej porzeczki.
Menu B
Przystawka:
Zupa z wędzonego buraka z kluseczkami, kozim serem, prażonymi migdałami i oliwą koperkową.
Danie główne:
Kacza pierś podawana z krokietem ziemniaczanym, czerwoną kapustą, puree z dyni z chilli.
Deser:
Cannoli z kremem z czarnego bzu, owocami oraz żelem z czarnej porzeczki.
Ale Dym (debiut)
Menu A
Przystawka:
Bruschetta (podawana na pieczywie własnego wypieku) pomidorki koktajlowe, czosnek, bazylia, grana padano DOP, oliwa
Danie główne:
Pizza autorska sos z pomidorów pelati, czosnek, oregano, sól morska, oliwa, ser burrata, pieprz, bazylia
Deser:
Suflet czekoladowy z musem z jagód i miętą
Menu B
Przystawka:
Bruschetta (podawana na pieczywie własnego wypieku) pasta z tuńczyka, serka śmietankowego i pikantnej kiełbasy n'duja, speck, oliwki, bazylia
Danie główne:
Pizza autorska puree z dyni, grana padano DOP, Mozzarella fior di latte, gorgonzola piccante DOP, n'duja, bazylia
Deser:
Cannoli z kremem pistacjowym
Kulisy - hotel Falcon
Menu A
Przystawka:
Owoce morza w kapuście Savoy, ziołowy sos śmietanowy z dodatkiem szampana.
Danie główne:
Dorsz parzony z puree z rzepy, piklowane kurki, sos velouté z estragonu.
Deser:
Kokosowa rozkosz z syropem z wędzonych śliwek.
Menu B
Przystawka:
Krem z pieczonego kalafiora z kasztanami, borowik, czerwony pieprz.
Danie główne:
Kotlet jagnięcy w pachnącym tymianku z kremowym purée z dyni, grillowane śliwki i sos jagodowy.
Deser:
Smażone lody w chrupiącej panierce orzechowej, z sosem pistacjowym i białą czekoladą.
Capella
Menu A
Przystawka:
Proziak podkarpacki podany z musem z bryndzy oraz kurek, pudrem z buraka oraz estragonem
Danie główne:
Dzwonki z pstrąga podane na puree z zielonego groszku, emulsja z zielonej herbaty oraz limonki w towarzystwie pędów brokuła, pieczonej młodej marchewki, lekkiej sałatki z solirodu oraz oliwy cytrynowej
Deser:
Fondant czekoladowy podany z sosem z czarnej porzeczki i trawy żubrowej, żelką dereniową, skałą czekoladową oraz musem z pigwy
Menu B
Przystawka:
Krem z żurku podany z pieczonym bobem, chrustem z boczku, siankiem z pora oraz oliwą majerankową
Danie główne:
Regionalne pierogi z dziczyzną podane z borowikami z nutą miodu spadziowego, wędzonym masłem, emulsją szczypiorkową, kiszonym jabłkiem oraz espumą z piwa gryczanego
Deser:
Fondant czekoladowy podany z sosem z czarnej porzeczki i trawy żubrowej, żelką dereniową, skałą czekoladową oraz musem z pigwy
Umami
Menu A
Przystawka:
URAMAK Z BATATAMI I TAMAGO uramak z batatami w tempurze/ ogórek/ tykwa/ majonez truflowy/ japoński omlet tamago
Danie główne:
WEGE MISO RAMEN bulion wegetariański/ tare miso/ mielone wędzone tofu/ makaron alkaiczny/ grzyby shitake/ tykwa/ orzechy/ szczypior
Deser:
TARTALETKA CHOYA I MARAKUJA tartaletka z frużeliną z marakui, kremem choya, molekularnym owocowym kawiorem i skórką yuzu
Menu B
Przystawka:
GYUTATAKI - oryginalna japońska receptura soczysta wołowina marynowana w sake i imbirze/ bułeczka bao/ sałaty/ świeże warzywa/ dressing imbirowo- sojowy
Danie główne:
TAJSKIE KREWETKI marynowane krewetki królewskie/ sos galangalowo- limonkowo- chilli/ grzyby shitake/ chipsy z kaffiru/ młoda marchewka/ edamame/ ryż
Deser:
TARTALETKA CHOYA I MARAKUJA tartaletka z frużeliną z marakui, kremem choya, molekularnym owocowym kawiorem i skórką yuzu
Ikeda Sushi
Menu A
Przystawka:
Sushi HOT DOG rolka sushi smażona w panko podana w formie hot dog, wypełniona kawałkami tofu w tempurze, kremowym serkiem, awokado i sosem teriyaki
Danie główne:
BOWL ZE SZPARAGAMI ryż, sos amai hi, awokodo, goma wakame, tykwa, omlet tamago, szparagi w tempurze, sos mayo
Deser:
PUDDING CHIA pudding chia na mleku kokosowym z mango i matchą, podawany z owocami
Menu B
Przystawka:
Sushi HOT DOG rolka sushi smażona w panko podana w formie hot dog, wypełniona tatarem z łososia polana sosem spicy mayo
Danie główne:
ŁOSOŚ W LIŚCIU BANANOWCA łosoś pieczony w liściu bananowca podawany z ryżem i sałatką goma wakame
Deser:
PUDDING CHIA pudding chia na mleku kokosowym z mango i matchą, podawany z owocami
Okovita
Menu A
Przystawka:
Bulion kombu / puszyste mascarpone / rukiew wodna / chleb żytni Kombu broth / fluffy mascarpone / watercress / rye bread
Danie główne:
Halibut / aranchini szafranowe z zielonym groszkiem / maślany bisque / dynia / kalarepa / papryka biquinho Halibut / saffron aranchini with green peas / buttery bisque / pumpkin / kohlrabi / biquinho peppers
Deser:
Tort czekoladowy / ganache z belgijskiej czekolady / migdały w lukrze / crème fraîche Chocolate cake / Belgian chocolate ganache / almonds / crème fraîche
Menu B
Przystawka:
Bulion kombu / żebro wołowe / ser provolone / chleb manitoba Kombu broth / beef rib / provolone cheese / manitoba bread
Danie główne:
Luzowana golonka / kremowe puree ziemniaczane / dżem z boczku i śliwki / boczniak w czarnuszce / jus tonkatsu Boneless pork knuckle / creamy mashed potatoes / bacon and plum jam / oyster mushroom in black cumin / tonkatsu jus
Deser:
Tort czekoladowy / ganache z belgijskiej czekolady / migdały w lukrze / crème fraîche Chocolate cake / Belgian chocolate ganache / almonds / crème fraîche
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz