Można już dokonać rezerwacji na jesienną edycję festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który organizowany jest w ponad 30 polskich miastach, w tym również w Rzeszowie.
W październiku ponownie będziecie mieli niepowtarzalną okazję poznać nowe smaki, kuchnie i restauracje w wyjątkowej cenie. Przed nami kolejna edycja Restaurant Week, czyli festiwalu najlepszych restauracji. Przystawka, danie główne i deser, w festiwalowej cenie tylko 49 zł. Biuro kulinarnych podróży Restaurant Week zabierze Was dookoła smaków świata już od 17 do 31 października.
W Rzeszowie możecie wybierać spośród 8 restauracji. Poniżej ich lista oraz festiwalowe menu każdej z nich:
Restauracja Folk
MENU A
- Krem z palonych ziemniaków w sianie, "pączek” z łososia
- Polędwica z indyka, buraki gratin, sos chrzanowy, puree z pieczonych batatów
- Gruszka w korzennym winie, sos szodonowy
MENU B
- Pasztet z soczewicy, cukinia faszerowana pomidorami i serem, paprykowa salsa
- Placki z prosa, halibut w ziołowym maśle, kurki w mleku kokosowym z pomidorami
- Krem brulee z selera, śliwki w karmelu
Restauracja hotelu Hilton Garden Inn
MENU A
- Żurawinowy proziak, parfait z gęsich wątróbek, ogórek aromatyzowany trawą cytrynową i chips jabłkowy
- Polędwiczka wieprzowa z jarmużem i boczniakami, maślana brukselka i batat
- Mus z pieczonego jabłka z anyżem
MENU B
- Pierożki z buraka z farszem z sera koziego, bób, batat i sos szałwiowy
- Gołąbek z kapusty włoskiej z farszem z kaszy gryczanej, tartych ziemniaków i grzybów, leczo paprykowo-dyniowe
- Panna Cotta z makiem i kruszonką sezamową
Habana Sports Bar BBQ
MENU A
- FRIJOLES NEGROS- pikantna zupa z czarnej fasoli z mięsem mielonym, płatkami papryki i boczkiem.
- CHICKEN & BLACK BEAN RICE BOWL- grilowane podudzie z kurczaka z ryżem, salsa mango z czarna fasola i awokado.
- KUBANKA- ciasto biszkoptowe z masa maślano-budyniową i nutella z wiórkami czekoladowymi.
MENU B
- CILANTRO LIME SALAD- mieszane sałaty, mango, ananas,pomarańcza kolendra, tofu, salsa awokado.
- BLACK BEAN RICE BOWL & TEMPURA FRIED BANANAS- smażone banany w chrupiącej tempurze z dodatkiem ryżu i czarnej fasoli z kolendra, salsą mango i guacamole.
- CHURROS- tradycyjny wypiek posypany cukrem pudrem i cynamonem.
Kulisy
MENU A
- Tatar wołowy z ogórkami, borowikami, cebulą i jajkiem
- Pierś z kurczaka przypiekana na skórce z dodatkiem białego wina, kopytkami i fasolką szparagową
- Mille-feuille z kremem kasztanowym i konfiturą z kwiatu bzu
MENU B
- Sałatka z gruszką w czerwonym winie z grillowanym serem pleśniowym
- Tagiatelle z grzybami leśnymi i oliwą z oliwek
- Drożdżowa jagodzianka z maślaną kruszonką
Oranżeria
MENU A
- Cappellacci z jeleniem i grzybami / sos winno-maślany / ser pecorino
- Eskalopki cielęce z risotto grzybowym / palone warzywa / sos winny
- Tartoletka gruszkowa / mus migdałowy / lody z gorgonzoli
MENU B
- Raviolini żytnie z kalafiorem i gruszką / ragout z dyni i grzybów
- Filet z halibuta na risotto z zielonym groszkiem/ ragout grzybowe/ sos pietruszkowy
- Tartoletka gruszkowa / mus migdałowy / lody z gorgonzoli
Parole Art Bistro
MENU A
- Marynowane krewetki z kremem z dyni, ostrą pomarańczą i papryką
- Stek z indyka w curry z kuskusem, czerwoną kapustą i sosem kokosowym
- Karmelizowana nektarynka z kremem waniliowym, tymiankową bezą i rumiankiem
MENU B
- Bliny ziemniaczane z młodym burakiem i wędzonym twarogiem
- Zielone warzywa z chrupiącym jajkiem i sosem holenderski
- Sernik z orzechami ziemnymi
Patio
MENU A
- Płatki polędwiczki wieprzowej, sos musztardowy, kapary, grzanki, grana padano, zioła
- Pierś z kaczki sous - vide, puree z dyni, karmelizowane jabłka, imbir, pieczona figa, sos tymiankowy
- Lava cake, galaretka z madery, porzeczkowy coulis, lody słony karmel (przygotowane na żywo)
MENU B
- Carpaccio z pieczonych buraków, kawior balsamiczny, kozi ser, rukola, sos jeżynowy, grissini
- Stek z łososia, szparagowe risotto, sos cytrynowo-szafranowy
- Lava cake, galaretka z madery, porzeczkowy coulis, lody słony karmel (przygotowane na żywo)
Restauracja Kucharze
MENU A
- Pâté z gęsich wątróbek, konfitura z pigwy, grillowany Brioche, redukcja z porto, opalana szalotka
- Pierś z perliczki sous vide, puree z kasztanów, confitowana dynia, sos z białej czekolady i wędzonej papryki z demi glace, marynowany burak
- Pieczona gruszka w syropie klonowym, kruszonka, cynamon, mus z dyni z wanilią, orzech włoski
MENU B
- Krem krewetkowo- dyniowy z prosecco, ceviche z krewetek koktajlowych, czerwony pieprz w syropie, oliwa bazyliowa
- Risotto grzybowe, świeży tymianek, bieszczadzki ser kozi, puder z borowików, oliwa truflowa, chips z korzenia pietruszki
- Pieczona gruszka w syropie klonowym, kruszonka, cynamon, mus z dyni z wanilią, orzech włoski
Rezerwacji możecie dokonać na stronie festiwalu restaurantweek.pl. Każdy chętny musi dokonać rejestracji, a następnie wybrać miejsce, dzień i godzinę, liczbę osób oraz trzydaniowe menu. Po dokonaniu płatności, rezerwację otrzymamy na adres mailowy.
Następnie w restauracji należy okazać rezerwacją w formie wydruku lub na dowolnym ekranie. Ważne jest, aby pojawić się punktualnie w zarezerwowanym terminie, ponieważ czas jaki przeznaczony jest na konsumpcję festiwalowego menu to 90 minut od godziny rezerwacji.
ÓSMY GOŚĆ GRATIS! Przy rezerwacji 8-osobowe stolika, płacisz tylko za siedmiu Gości!
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz