Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

Trwa jesienna edycja Restaurant Week w Rzeszowie. Do wyboru 12 restauracji [lista lokali, menu]

Dodano: /

fot. Pixabay
fot. Pixabay

8 października wystartowała kolejna edycja największego festiwalu kulinarnego w Polsce. W Rzeszowie popisowe menu oferuje 12 restauracji. Restaurant Week potrwa do 17 listopada 2024 roku. Stoliki można rezerwować na stronie restaurantweek.pl

Festiwal Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W ramach festiwalu, szefowie restauracji biorących w nim udział przygotowali specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w festiwalowej cenie 69,99 zł. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl na bazie Martini od partnera wydarzenia.

W jesiennej edycji Restaurant Week weźmie udział 12 rzeszowskich restauracji, w tym 3 po raz pierwszy: Kuk Nuk (debiut), Delice, Limoncello (debiut), Wina dajcie, Hilton Garden Inn, Blue Diamond, Ale Dym (debiut), Kulisy - hotel Falcon, Capella, Umami, Ikeda Sushi, Okovita.

Rezerwacji stolika można dokonać poprzez stronę RestaurantWeek.pl. Wystarczy wybrać miasto, określić liczbę gości, następnie wskazać interesującą nas restaurację i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu.

Poniżej festiwalowe menu:

KUK NUK (debiut)

Menu A

Przystawka:
Pieczony kalafior / chrupiące tofu / puree z białej fasoli / chips z topinamburu / ogórki marynowane w gochujang

Danie główne:
Panierowany bakłażan / mus z sera feta / granat/ mięta / pesto z suszonych pomidorów / kruszonka z czarnych oliwek / syrop klonowy / skórka z cytryny

Deser:
Mus chałwowy / sos pistacjowy / żel z owoców leśnych

Menu B

Przystawka:
Tatar wołowy / focaccia / biała cebula / ogórek marynowany / grzyby shimeji / żółtko / musztarda dijon / olej szczypiorkowy

Danie główne:
Krokiet z kaczki w panko / dyniowe kluseczki kładzione / żel z buraka / sałatka z młodych liści / olej miętowy

Deser:
Mus chałwowy / sos pistacjowy / żel z owoców leśnych

Delice

Menu A

Przystawka:
Krem cebulowy z emulsją szczypiorkową i grzanką z pinsy z raclette

Danie główne:
Risotto grzybowe na białym winie z czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Deser:
Brioche z karmelizowaną pomarańczą, kremem cytrusowym z melisą i karmelem

Menu B

Przystawka:
Pajda pszenno-żytnia z raclette, cynamonowym kurczakiem i shimeji

Danie główne:
Bowl z polędwiczką w posypce grzybowej, pieczonymi ziemniakami, kurkami, mini marchewką, kukurydzą, raclette i majonezem cebulowym

Deser:
Brioche ze śliwką w winie, czekoladowym kremem z mascarpone i cynamonową kruszonką



Limoncello (debiut)

Menu A

Przystawka:
BRUSCHETTA PODAWANA NA FOCACCINASZEGO WYPIEKU focaccia /pomidorki koktajlowe / oliwa/skórka z cytryny/ bazylia

Danie główne:
PIEROŻKI ZAPIEKANE W SOSIE GORGONZOLA pierogi z ricotta miętą i tymiankiem/ sos gorgonzola/chili / pomidorki koktajlowe/

Deser:
DESER INSPIROWANY WŁOCHAMI z nutą pomarańczowego wermutu

Menu B

Przystawka:
SŁODKO - KWAŚNA FOCACCIA focaccia naszego wypieku / pierś z kurczaka/ sos bbq śliwkowy/ salsa z chili i ananasem/

Danie główne:
KLASYCZNA LASAGNE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ sos ragu / sos beszamel cytrynowy/

Deser:
DESER INSPIROWANY WŁOCHAMI z nutą pomarańczowego wermutu


Wina dajcie

Menu A

Przystawka:
Krem z dyni i mleka kokosowego podany z chutney z gruszki, oliwą z trawy cytrynowej, czipsem ryżowym i pudrem z hibiskusa

Danie główne:
Pieczony batat z parmezanem podany z carpaccio z kalarepy, majonezem limonkowym i sosem winnym z dodatkiem wiśni

Deser:
Fondant czekoladowy podany z konfiturą z wiśni z dodatkiem cynamonu

Menu B

Przystawka:
Krem z dyni i mleka kokosowego podany z chorizo, wiśniami, oliwą z trawy cytrynowej, czipsem ryżowym i pudrem z hibiskusa

Danie główne:
Polędwiczka wieprzowa podana z czarną soczewicą, boczniakiem, musem z jabłek i puree z dyni z dodatkiem mango

Deser:
Fondant czekoladowy podany z konfiturą z wiśni z dodatkiem cynamonu


Hilton Garden Inn

Menu A

Przystawka:
Krem z topinamburu i ciecierzycy/ prażony słonecznik/szczypior/ warkocz drożdżowy z pesto bazyliowym i czarnuszką

Danie główne:
Risotto grzybowe w pieczonej dyni piżmowej/ oliwa jarmużowa/ kiełki grochu/ prażone pestki dyni

Deser:
Śliwki w czerwonym winie z korzenną nutą/ owsiana kruszonka z belgijską czekoladą/ lody waniliowe w orzechowej posypce

Menu B

Przystawka:
Krem z kiszonej kapusty i ziemniaków pieczonych w rozmarynie/ szarpane żeberko/ maślany warkocz drożdżowy z kminkiem i solą morską

Danie główne:
Hreczanyki z wołowiną na sosie z pieczonej dyni i karmelizowanej papryki/ sałatka ze świeżego szpinaku i piklowanych warzyw

Deser:
Śliwki w czerwonym winie z korzenną nutą/ owsiana kruszonka z belgijską czekoladą/ lody waniliowe w orzechowej posypce


Blue Diamond

Menu A

Przystawka:
Zupa z wędzonego buraka z kluseczkami, kozim serem, prażonymi migdałami i oliwą koperkową.

Danie główne:
Gnocchi nadziewane borowikami podawane z warzywami z dodatkiem grana padano

Deser:
Cannoli z kremem z czarnego bzu, owocami oraz żelem z czarnej porzeczki.

Menu B

Przystawka:
Zupa z wędzonego buraka z kluseczkami, kozim serem, prażonymi migdałami i oliwą koperkową.

Danie główne:
Kacza pierś podawana z krokietem ziemniaczanym, czerwoną kapustą, puree z dyni z chilli.

Deser:
Cannoli z kremem z czarnego bzu, owocami oraz żelem z czarnej porzeczki.


Ale Dym (debiut)

Menu A

Przystawka:
Bruschetta (podawana na pieczywie własnego wypieku) pomidorki koktajlowe, czosnek, bazylia, grana padano DOP, oliwa

Danie główne:
Pizza autorska sos z pomidorów pelati, czosnek, oregano, sól morska, oliwa, ser burrata, pieprz, bazylia

Deser:
Suflet czekoladowy z musem z jagód i miętą

Menu B

Przystawka:
Bruschetta (podawana na pieczywie własnego wypieku) pasta z tuńczyka, serka śmietankowego i pikantnej kiełbasy n'duja, speck, oliwki, bazylia

Danie główne:
Pizza autorska puree z dyni, grana padano DOP, Mozzarella fior di latte, gorgonzola piccante DOP, n'duja, bazylia

Deser:
Cannoli z kremem pistacjowym


Kulisy - hotel Falcon

Menu A

Przystawka:
Owoce morza w kapuście Savoy, ziołowy sos śmietanowy z dodatkiem szampana.

Danie główne:
Dorsz parzony z puree z rzepy, piklowane kurki, sos velouté z estragonu.

Deser:
Kokosowa rozkosz z syropem z wędzonych śliwek.

Menu B

Przystawka:
Krem z pieczonego kalafiora z kasztanami, borowik, czerwony pieprz.

Danie główne:
Kotlet jagnięcy w pachnącym tymianku z kremowym purée z dyni, grillowane śliwki i sos jagodowy.

Deser:
Smażone lody w chrupiącej panierce orzechowej, z sosem pistacjowym i białą czekoladą.


Capella

Menu A

Przystawka:
Proziak podkarpacki podany z musem z bryndzy oraz kurek, pudrem z buraka oraz estragonem

Danie główne:
Dzwonki z pstrąga podane na puree z zielonego groszku, emulsja z zielonej herbaty oraz limonki w towarzystwie pędów brokuła, pieczonej młodej marchewki, lekkiej sałatki z solirodu oraz oliwy cytrynowej

Deser:
Fondant czekoladowy podany z sosem z czarnej porzeczki i trawy żubrowej, żelką dereniową, skałą czekoladową oraz musem z pigwy

Menu B

Przystawka:
Krem z żurku podany z pieczonym bobem, chrustem z boczku, siankiem z pora oraz oliwą majerankową

Danie główne:
Regionalne pierogi z dziczyzną podane z borowikami z nutą miodu spadziowego, wędzonym masłem, emulsją szczypiorkową, kiszonym jabłkiem oraz espumą z piwa gryczanego

Deser:
Fondant czekoladowy podany z sosem z czarnej porzeczki i trawy żubrowej, żelką dereniową, skałą czekoladową oraz musem z pigwy


Umami

Menu A

Przystawka:
URAMAK Z BATATAMI I TAMAGO uramak z batatami w tempurze/ ogórek/ tykwa/ majonez truflowy/ japoński omlet tamago

Danie główne:
WEGE MISO RAMEN bulion wegetariański/ tare miso/ mielone wędzone tofu/ makaron alkaiczny/ grzyby shitake/ tykwa/ orzechy/ szczypior

Deser:
TARTALETKA CHOYA I MARAKUJA tartaletka z frużeliną z marakui, kremem choya, molekularnym owocowym kawiorem i skórką yuzu

Menu B

Przystawka:
GYUTATAKI - oryginalna japońska receptura soczysta wołowina marynowana w sake i imbirze/ bułeczka bao/ sałaty/ świeże warzywa/ dressing imbirowo- sojowy

Danie główne:
TAJSKIE KREWETKI marynowane krewetki królewskie/ sos galangalowo- limonkowo- chilli/ grzyby shitake/ chipsy z kaffiru/ młoda marchewka/ edamame/ ryż

Deser:
TARTALETKA CHOYA I MARAKUJA tartaletka z frużeliną z marakui, kremem choya, molekularnym owocowym kawiorem i skórką yuzu

Ikeda Sushi

Menu A

Przystawka:
Sushi HOT DOG rolka sushi smażona w panko podana w formie hot dog, wypełniona kawałkami tofu w tempurze, kremowym serkiem, awokado i sosem teriyaki

Danie główne:
BOWL ZE SZPARAGAMI ryż, sos amai hi, awokodo, goma wakame, tykwa, omlet tamago, szparagi w tempurze, sos mayo

Deser:
PUDDING CHIA pudding chia na mleku kokosowym z mango i matchą, podawany z owocami

Menu B

Przystawka:
Sushi HOT DOG rolka sushi smażona w panko podana w formie hot dog, wypełniona tatarem z łososia polana sosem spicy mayo

Danie główne:
ŁOSOŚ W LIŚCIU BANANOWCA łosoś pieczony w liściu bananowca podawany z ryżem i sałatką goma wakame

Deser:
PUDDING CHIA pudding chia na mleku kokosowym z mango i matchą, podawany z owocami

Okovita

Menu A

Przystawka:
Bulion kombu / puszyste mascarpone / rukiew wodna / chleb żytni Kombu broth / fluffy mascarpone / watercress / rye bread

Danie główne:
Halibut / aranchini szafranowe z zielonym groszkiem / maślany bisque / dynia / kalarepa / papryka biquinho Halibut / saffron aranchini with green peas / buttery bisque / pumpkin / kohlrabi / biquinho peppers

Deser:
Tort czekoladowy / ganache z belgijskiej czekolady / migdały w lukrze / crème fraîche Chocolate cake / Belgian chocolate ganache / almonds / crème fraîche

Menu B

Przystawka:
Bulion kombu / żebro wołowe / ser provolone / chleb manitoba Kombu broth / beef rib / provolone cheese / manitoba bread

Danie główne:
Luzowana golonka / kremowe puree ziemniaczane / dżem z boczku i śliwki / boczniak w czarnuszce / jus tonkatsu Boneless pork knuckle / creamy mashed potatoes / bacon and plum jam / oyster mushroom in black cumin / tonkatsu jus

Deser:
Tort czekoladowy / ganache z belgijskiej czekolady / migdały w lukrze / crème fraîche Chocolate cake / Belgian chocolate ganache / almonds / crème fraîche


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Na rzeszowskim Rynku otwiera się Karpat Kebab

Za kilka dni na rzeszowskim Rynku otwiera się nowy punkt Karpat Kebab. Nowy lokal znajduje się przy ul. Rynek 25. Będzie to już czwarty punkt pod tym szyldem w Rzeszowie.

Aktualności

Bacusiowa Akademia Gotowania zaprasza dzieci do udziału w kulinarnym programie

Bacusiowa Akademia Gotowania zaprasza najmłodszych wielbicieli gotowania do udziału w kulinarnym programie.

Aktualności

Jesienne menu w restauracji Gino’s Pizza&Pasta

W raz z nadejściem chłodniejszych dni w Ginos pojawiła się nowa - jesienna karta menu. Właściciele lokalu szczególnie polecają „Stek z karkówki” podawany z grillowanym serem camembert pieczarkami i fasolką.

Aktualności

Wakacyjne nowości w ofercie Cilento

Pizzeria Cilento przy Placu Wolności wprowadziła wakacyjne nowości w swoim menu.

Aktualności

Odkrywaj potrawy sezonowe z restauracją Rejtana 1 Rzeszów

Odwiedź restaurację Rejtana 1 i daj się zaskoczyć ciekawymi smakami. Sprawdź szczegóły oferty.

Aktualności

W sam raz na wysokie temperatury. Smaki lata w Patio

Restauracja Patio, mieszcząca się w Grand Hotel Boutique proponuje dla Państwa coś niezwykłego. W sam raz na wysokie temperatury - Smaki Lata zagościły w pełni.

Aktualności

Nowa burgerownia w Rzeszowie - PROMOCJA NA OTWARCIE

Na 15 Lipca, zaplanowano otwarcie nowego punktu na gastronomicznej mapie Rzeszowa.

Aktualności

Walentynkowe MENU Laboratorium

Restauracja/Pizzeria Laboratorium zaprasza na kolację z ukochaną osobą. Lokal przygotował specjalne menu na cały weekend walentynkowy – 14, 15 i 16 lutego 2014.

Reklama