Niespełna dwa tygodnie pozostało do wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce. Tym razem Restaurant Week potrwa aż sześć tygodni i odbędzie się w dniach 13.03 - 24.04.2024 r. Można już rezerwować stoliki.
Festiwal Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Tradycyjnie szefowie restauracji biorących udział w wydarzeniu przygotowali z tej okazji specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w festiwalowej cenie 69,99 zł. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl na bazie Martini od partnera wydarzenia.
W wiosennej edycji Restaurant Week weźmie udział aż 13 rzeszowskich restauracji, w tym 3 po raz pierwszy: Bistro Pełne Radości, Blue Diamond, Hilton Garden Inn Rzeszów, Hindi, Hokus 2.0, Ikeda Sushi, Kulisy - Hotel Falcon, Molto (debiut), Okovita, Umami (debiut), Wina Dajcie, Zielony, Kompleks Dwór Ostoya (debiut) oraz Zori Sushi.
Rezerwacji stolika można dokonać poprzez stronę RestaurantWeek.pl. Wystarczy wybrać miasto, określić liczbę gości, następnie wskazać interesującą nas restaurację i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu.
Poniżej festiwalowe menu lokalnych restauracji:
Bistro Pełne Radości
Menu A Przystawka: Caprese z panierowaną mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, gwiaździstym owocem, truskawką, chilli i dressingiem grejpfrutowym
Danie główne: Ravioli z ricottą, orzechami włoskimi z masłem szałwiowym, twardym serem, smażonymi kurkami i musem z suszonych pomidorów
Deser: Truskawkowe tiramisu z kakao i sosem truskawkowym |
Menu B Przystawka: Mięso z małż św. Jakuba z puree z pieczonej marchwi, popiołem z pora, kompresowany arbuzem i sosem holenderski
Danie główne: Comber z królika z puree z kalarepy, kolorowymi marchewkami, espumą tymiankową i rzodkiewką arbuzową
Deser: Truskawkowe tiramisu z kakao i sosem truskawkowym
|
Blue Diamond (Trzebownisko)
Menu A Przystawka: Gravlax- marynowany łosoś w soli morskiej ze świeżą marakują i kremem wasabi
Danie główne: Szpinakowe tagliatelle w sosie bazyliowym z zielonymi warzywami i serowym chipsem
Deser: Sernik z mascarpone z mango i lodami z rokietnika |
Menu B Przystawka: Sezonowany rostbef na żytnim chlebie z francuską musztardą i sosem chimichurri
Danie główne: Wolno pieczona wieprzowina z grzybami z faszerowanym ziemniakiem i pieczonym pasternakiem
Deser: Sernik z mascarpone z mango i lodami z rokietnika |
Hilton Garden Inn Rzeszów
Menu A Przystawka: Krokieciki z ciasta filo z serem kozim i miętą na rukoli z wytrawną porzeczką
Danie główne: Gołąbek z kapusty włoskiej z ryżem i marynowanym tofu z soczewicą, na sosie pomidorowym z imbirem i kolendrą z concasse z papryki i czerwonej kapusty z nutą sosu teriyaki
Deser: Marchewkowy biszkopt z musem sernikowym, żelką z rabarbarem i świeżymi owocami z płatkami kwiatów
|
Menu B Przystawka: Panierowane pierożki z kaczką, kaszą i kapustą włoską, na liściach szpinaku z glazurowaną żurawiną i serem gorgonzola
Danie główne: Szałwiowe klopsiki z cielęciny na pomidorowym ratatouille z cukinią i marchewką paryską, obsypane ziołowymi kluskami z parmezanem
Deser: Marchewkowy biszkopt z musem sernikowym, żelką z rabarbarem i świeżymi owocami z płatkami kwiatów |
Hindi
Menu A Przystawka: Chilli starter vege - tradycyjny indyjski ser paneer w połączeniu z cebulą i papryką w ostrym (lub nie wedle wyboru) sosie chili posypane sezamem i kolendrą Danie główne: Dal Baat - Nepalski klasyk - sos z żółtej i czerwonej soczewicy gotowanej z indyjskimi przyprawami takimi jak kumin, kolendra, imbir, czosnek i kurkuma podany z ryżem basmati oraz mieszanką marynowanych warzyw achar Deser: Gulab Jamun - miękka i słodka kuleczka z ciasta z suchego mleka, zwanego khoya zanurzana w aromatycznym syropie różanym. |
Menu B Przystawka: Chilli starter - kawałki kurczaka w cieście z ciecierzycy w połączeniu z cebulą i papryką w ostrym (lub nie wedle wyboru) sosie chili posypane sezamem i kolendrą Danie główne: Chicken tandoori Set - Soczyste kawałki kurczaka grillowanego w piecu tandoor podane z dleikatnym sosem pomidorowo - orzechowym, ryżem basmati oraz mieszanką marynowanych przypraw achar Deser: Gulab Jamun - miękka i słodka kuleczka z ciasta z suchego mleka, zwanego khoya zanurzana w aromatycznym syropie różanym.
|
Hokus 2.0
Menu A Przystawka: Caprese z flambirowanego buraka z serem kozim, owocami granatu, chipsem gryczanym, a także majonezem kolendrowym.
Danie główne: Dorsz zapiekany z mascarpone i pistacjami, podany ze szparagami i musem pietruszkowo-szpinakowym, a także białą rzodkiewką z kolendrą.
Deser: Sernik miętowo - limonkowy z nadzieniem marakuja, podany w czekoladowej skorupce z jadalną ziemią i puszystym mchem. |
Menu B Przystawka: Bulion z pieczonych warzyw aromatyzowany goździkami i anyżem, podany z pierożkami gyoza nadziewanymi kurczakiem.
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w musztardzie francuskiej aromatyzowane rozmarynem, podane z musem selerowo - jabłkowym i oliwą pietruszkową.
Deser: Sernik miętowo - limonkowy z nadzieniem marakuja, podany w czekoladowej skorupce z jadalną ziemią i puszystym mchem. |
Ikeda Sushi
Menu A Przystawka: Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie, jako część posiłków. Delikatny wegański bulion z pastą miso, podany z awokado, fasolkami edamame, tofu i glonami wakame
Danie główne: Sushi - kaburamak Odwrócona rolka sushi ze szparagami w tempurze, ogórkiem i tykwą z topingiem z tatara z fasolek edameme, awokado i suszonych pomidorów
Deser: Japoński tradycyjny sernik - jeden z najbardziej znanych japońskich deserów na świecie, swoją puszystą strukturą przypominający suflet. Podawany z musem i owocami |
Menu B Przystawka: Nigiri - najbardziej tradycyjna forma sushi w trzech odsłonach. Łosoś z aksamitnym serkiem, tuńczyk z pikantnym sosem Sriracha, ryba maślana z delikatnym pyłkiem pszczelim
Danie główne: Sushi - kaburamak Odwrócona rolka sushi z krewetkami w tempurze, ogórkiem i tykwą z topingiem z tatara z tuńczyka opalanego z sosem mayo
Deser: Japoński tradycyjny sernik - jeden z najbardziej znanych japońskich deserów na świecie, swoją puszystą strukturą przypominający suflet. Podawany z musem i owocami |
Kulisy - Hotel Falcon
Menu A Przystawka: Leśny krem z popcornem z gryki, wędzonym twarogiem, oliwą truflową i świeżą kolendrą
Danie główne: Pstrąg z patelni z ziołową soczewicą, puree z jabłka, sosem anchois, kruszonką z jabłka i liśćmi nasturcji
Deser: Gorące brownie z sosem czekoladowym z dodatkiem soli morskiej, maślaną kruszonką, wiśniami i lodami waniliowymi
|
Menu B Przystawka: Tatar z łososia z gryczanym blinem, kawiorem, creme fresh i pudrem z czosnku niedźwiedziego
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa sous-vide, gratin ziemniaczane, piklowana rzodkiew, piwny demiglace, chips z jarmużu i mizuna
Deser: Ptyś z kruszonką, kremem patissiere, karmelizowanymi pomarańczami i pudrem z lawendy
|
Molto
Menu A Przystawka: Przegrzebka, puree z kalafiora, szparagi, gremolata z migdałami, opieńki, sos z zielonej cebulki
Danie główne: Ośmiornica, ziołowe risotto, pomidory podduszane na białym winie, oliwa pietruszkowa
Deser: Malinowa monoporcja
|
Menu B Przystawka: Marynowany rostbef, wędzone podgardle, pieczony żółty burak, brukselka, piklowana czerwona cebula, syrop z buraków
Danie główne: Polędwica z sarny zawijana w boczku, puree z ziemniaków truflowych, puree z pietruszki i mini marchewki, ziołowy mech, sos jeżynowy
Deser: Tarta pistacjowa |
Okovita
Menu A Przystawka: Łosoś szafran / ogórek / cytryna / oliwa
Marynowany łosoś gravlax z galaretką szafranową, piklowanymi ogórkami i cytrusową oliwa
Danie główne: Kopytka buraczane botwina / seler naciowy / ser lazur / orzech włoski
Kopytka z ziemniaków i buraków z liśćmi botwiny w kremowym sosie z dojrzewającego sera lazur z orzechami włoskimi w syropie
Deser: Ciasto drożdżowe kwaśna malina / krem namelaka / banan / czekolada / cynamon
Smażone ciasto drożdżowe nadziane kwaśną maliną na musie z belgijskiej czekolady i banana, krem namelaka na kruszonce cynamonowej
|
Menu B Przystawka: Krem z polnych ziół szczaw / jajko / rzodkiewka / szparag
Zupa ze szczawiu z faszerowanym jajkiem, marynowaną rzodkiewką i szparagami
Danie główne: Dzik gołąbek ziemniaczany / burak / chrzan / jęczmień / sos jałowcowy
Wolno gotowany kark z dzika z gołąbkiem ziemniaczanym, marynowane buraki, tarty chrzan, sos z jałowca
Deser: Ciasto drożdżowe kwaśna malina / krem namelaka / banan / czekolada / cynamon
Smażone ciasto drożdżowe nadziane kwaśną maliną na musie z belgijskiej czekolady i banana, krem namelaka na kruszonce cynamonowej |
Umami
Menu A Przystawka: TOM YUM Tom yum, boczniak w tempurze, edamame, kiełki fasoli mung, kolendra, oliwa chilli
Danie główne: DORSZ POROWO- IMBIROWY Dorsz w sosie porowo- imbirowym, puree cytrusowe, sałatka som tam, chrust z marchwi i trawy cytrynowej, koper, oliwa kolendrowa
Deser: Krem waniliowy, mus mango, frużelina z owoców leśnych, azjatycki faworek, skórka yuzu, owoce
|
Menu B Przystawka: MINI RAMEN Bulion wołowy, tare sojowe, pieczony boczek, makaron ramen, marynowane jajko, kiełki fasoli mung, orzechy, szczypior.
Danie główne: KOREAN BURGER Brioche, szarpana wieprzowina, sos gochujang, korean BBQ, cheddar, sałata, piklowana cebula, marynowana rzodkiew, prażona cebulka, zestaw kiszonek Umami
Deser: Krem waniliowy, mus mango, frużelina z owoców leśnych, azjatycki faworek, skórka yuzu, owoce |
Wina Dajcie
Menu A Przystawka: Palony por owinięty w nori podany z warzywnym bulionem miso, majonezem limonkowym i oliwą z młodego liścia laurowego
Danie główne: Grillowana sałata rzymska obtoczona w orzechach nerkowca podana z polentą kukurydzianą, konfiturą z czerwonej papryki, majonezem porowym i czipsem z tapioki z dodatkiem sepii
Deser: Monoporcja z musem sernikowym, frużeliną wiśniową i mleczną czekoladą podana na migdałowej kruszonce, ze świeżymi owocami i żelem mango
|
Menu B Przystawka: Krem pomidorowo paprykowy podany z mozzarellą, chorizo, marynowanym w mięcie i cytrusach pomidorem cherry i oliwą bazyliową
Danie główne: Ręcznie robione ravioli nadziewane kaczką i warzywami korzennymi podane z puree marchewkowym, czipsem z kaszy pęczak, espumą z parmezanu i pudrem z borowika
Deser: Monoporcja z musem sernikowym, frużeliną wiśniową i mleczną czekoladą podana na migdałowej kruszonce, ze świeżymi owocami i żelem mango |
Zielony Kompleks Dwór Ostoya
Menu A Przystawka: Karmelizowany kozi ser, smażone brukselki, vinegret estragonowy, gastrique pomarańczowe, pomarańcz, pikantne orzeszki
Danie główne: Rost ziemniaczany, okoń morki, salsa z selera naciowego, majonez szczypiorkowy, galaretka cytrynowa, puder z buraka, oliwa koperkowa
Deser: Mus borówkowy, żelka limonka, brownie, sos angielski |
Menu B Przystawka: Filet z wędzonego pstrąga, ziemniak z ogniska, creme fraiche, żel z żółtka, piklowana czerwona kapusta, pomarańcz, vinegret estragonowy, szczypiorek
Danie główne: Bavette wołowa, krokiet ziemniaczany w panko, palony seler, jus z buraka, mus z selera i palonego masła, kruszonka z orzechów
Deser: Mus borówkowy, żelka limonka, brownie, sos angielski |
Zori Sushi
Menu A Przystawka: Azjatyckie warzywa w marynacie z sake i trawy cytrynowej/ jajko poche w chrupiącej sezamowej panierce
Danie główne: Makaron z chrupiącym tofu w miodowej marynacie z dodatkiem owoców chlebowca oraz kiszonych cytryn
Deser: Kokosowa pana cotta z musem truskawkowym |
Menu B Przystawka: Gunkanmaki z krewetką w panko świeży ogórek, serek philadelphia i kiełki
Danie główne: Futomak w tempurze z łososiem, topingiem z guacamole oraz tatara z tuńczyka
Deser: Kokosowa pana cotta z musem truskawkowym |
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz