Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Restauracja Liszt wprowadza langosze do stałej oferty

Od 13 marca w menu restauracji Liszt na stałe zagościły pyszne i chrupiące langosze w formie standardowej lub z dodatkami.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Sushi w restauracji Kulisy

Świętuj razem z nami - 18 marca - międzynarodowy dzień sushi! Restauracja Kulisy zaprasza na wyjątkowe doznania kulinarne pod okiem sushi mastera, który nauczy i wprowadzi w tajniki przygotowywania sushi.

Aktualności

Premiera nowego piwa w Starym Browarze

W piątek 26 lutego wielbiciele złotego trunku będą mieli okazje skosztować nowego smaku piwa, jaki pojawi się w ofercie Starego Browaru Rzeszowskiego. W tren dzień odbędzie się premiera piwa Ale Tea.

Aktualności

Pasjonaci zdrowej, wegańskiej kuchni otworzyli lokal przy ul. Rejtana

Zielona Baza to kuchnia roślinna, bazująca na naturalnych produktach, smaczna, odżywcza i niestandardowa.

Aktualności

Sierpniowe propozycje w menu sezonowym restauracji Patio

Ravioli z wędzoną kaczką na ostro, rybka z ziemniaczanym gratin, a może ciasto czekoladowo-sliwkowe? Oto propozycje z sierpniowej wkładki w menu restauracji Patio.

Aktualności

Darmowa pizza i zestawy obiadowe od Rzeszowskich Smaków i Trzech Stref u Antka

Nowopowstała Restauracja Trzy strefy u Antka i portal Rzeszowskie Smaki mają dla was niespodziankę.

Aktualności

Tydzień Włoski w Laboratorium

Oryginalne włoskie potrawy od 3 marca do 9 marca.

Reklama