Rzeszów - Niedziela, 24.11.2024
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Podwórko - nowe, oryginalne miejsce na gastronomicznej mapie Rzeszowa

W miniony weekend, w centrum Rzeszowa otwarto nową miejscówkę z jedzeniem oraz przestrzenią do chillout’u na świeżym powietrzu.

Aktualności

FOTO. W Rzeszowie otwarto największy na Podkarpaciu browar restauracyjny

Można w nim skosztować piwa warzonego na miejscu na bazie klasycznych czeskich receptur.

Aktualności

Co jedli prezydenci Grupy Wyszehradzkiej na zamku w Łańcucie? Menu przygotowała rzeszowska restauracja

Podczas pierwszego dnia szczytu na Zamku w Łańcucie uczestnicy spotkania mieli okazję skosztować podkarpackiej kuchni przygotowanej przez restaurację Hotelu Ambasadorskiego.

Aktualności

Nowości w Pijalni Rzeszowskiej. Szoty spod lady w menu, zapiekanka i nowy wystrój bunkra

Pijalnia Rzeszowska wprowadziła szoty spod lady na stałe do swojego menu. W karcie znajdziecie ponad 30 pysznych szotów.

Aktualności

W Trattorii Cosa Mia codziennie inny makaron dnia i pizza dnia

Dla wszystkich miłośników Włoskich smaków, restauracja i pizzeria Trattoria Cos Mia wprowadza bardzo atrakcyjne cenowo danie dnia.

Aktualności

Nowa odsłona lodziarni Grycan w Rzeszowie

W Millenium Hall po krótkiej przerwie otwarto trzecią w mieście lodziarnio-kawiarnię Grycan – Lody od pokoleń.

Aktualności

Dania i wina węgierskie w restauracji Liszt 10% taniej

W dniach 25.08 – 31.08 w Rzeszowie po raz pierwszy odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Trans/Misje. Z tej okazji restauracja Liszt, która jest oficjalnym partnerem Festiwalu przygotowała promocję dla miłośników kuchni węgierskiej.

Reklama