Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Jak być o krok dalej, niż nasza konkurencja?

W aktualnym niezwykle szybko rozwijającym się świecie biznesu odpowiednia strategia marki jest jednym z kluczowych elementów jej sprawnego funkcjonowania. Zobacz, co możesz zrobić, żeby zadbać o ciągły rozwój swojego przedsiębiorstwa i wyróżnić...

Artykuł sponsorowany

Jakie korzyści przynosi używanie drabinki gimnastycznej dla dziecka?

W dzisiejszych czasach, kiedy aktywność fizyczna dzieci jest coraz bardziej ograniczona przez cyfrowy świat, znalezienie atrakcyjnych form ruchu jest kluczowe dla ich zdrowego rozwoju. Jednym z rozwiązań, które zyskuje na popularności, jest...

Artykuł sponsorowany

5 Marzeń Młodzieży Dzisiejszej

Sposób myślenia o karierze zmienił się w ciągu ostatnich lat. Obecnie młodzi ludzie są bardziej zainteresowani pracami, które łączą w sobie kreatywność, technologię i autonomię.

Artykuł sponsorowany

Naklejki na każdą okazję: odkryj różnorodne zastosowania i preferencje klientów

Dla większości z nas, naklejki pozostają miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Praktycznie każdy przeżywał okres fascynacji zbierania nalepek z wizerunkami postaci z ulubionych bajek, filmów, gier komputerowych, itd. W dorosłym życiu, ta sympatia...

Artykuł sponsorowany

Czy warto inwestować w boksy zapewniające prywatność w publicznych miejscach?

Osoby mieszkające tam, gdzie znajduje się wielu innych lokatorów, są w stanie zapewnić sobie mimo wszystko przestrzeń prywatną do przechowywania swoich rzeczy, a także pojazdów. Warto w tym celu postawić na taki...

Artykuł sponsorowany

Catering dietetyczny w Rzeszowie od naszej marki TIM Catering- poznaj naszą atrakcyjną ofertę

Dieta pudełkowa, która stała się przedmiotem naszej działalności, to oferta, która wpisuję w wymagania najbardziej surowych, rygorystycznych użytkowników, szukających dla siebie najważniejszych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że nasza firma także w 2024...

Artykuł sponsorowany

Jakie dane mogą zbierać systemy kontroli dostępu? Sprawdźmy!

W skład kompletnego zestawu kontroli dostępu mogą wchodzić m.in.:

Artykuł sponsorowany

Jak krok po kroku zamówić catering dietetyczny w Rzeszowie w Mój Catering?

Ten wątek jest dla Ciebie bardzo interesujący? A to dlatego, że planujesz niedługo zamówić coś od Mój Catering? Nasza dieta pudełkowa w Rzeszowie (każda, bez wyjątku) jest zdrowa i smaczna. Poza tym...

Reklama