Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Stolica rodzinnej zabawy. Jak Rabkoland rozwinął skrzydła

Trudno znaleźć drugi taki park rozrywki w Polsce, który w ciągu ostatnich lat, tak spektakularnie rozwinął skrzydła i przeszedł olbrzymią metamorfozę. Rabkoland to dziś rodzinne miejsce oferujące zabawę i edukację, jednocześnie pozwalające...

Artykuł sponsorowany

Wskazówki na temat wyboru minikoparki

Jeśli chodzi o zakup używanej minikoparka Polsce, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. W ostatnich latach branża budowlana w Polsce przeżywa boom, co prowadzi do zwiększonego popytu na minikoparki.

Artykuł sponsorowany

Jak platformy B2C zmieniają sposób, w jaki robimy zakupy?

Platformy B2C (Business-to-Customer) odgrywają kluczową rolę w transformacji procesu zakupowego konsumentów. Co warto wiedzieć o narzędziach tego typu?

Artykuł sponsorowany

Jak wspierać trening psa za pomocą treserek?

Treserki dla psa są kluczowym narzędziem w procesie szkolenia, umożliwiającym skuteczne motywowanie i nagradzanie. Są one wygodne do podawania, a ich smak sprawia, że psy chętnie wykonują polecenia. Odpowiednie podejście do treningu...

Artykuł sponsorowany

Sklep tynkarski dla profesjonalistów - materiały budowlane zawsze na czas!

Sklep tynkarski to miejsce, gdzie profesjonaliści z branży budowlanej znajdą wszystko, czego potrzebują do swojej pracy. Niezależnie od tego, czy jesteś tynkarzem, malarzem czy posadzkarzem, odpowiednie narzędzia i materiały są kluczem do...

Artykuł sponsorowany

Jak przekonać kota do jedzenia suchej karmy?

Koty często odmawiają jedzenia suchej karmy z różnych powodów, takich jak nawyki żywieniowe, preferencje smakowe czy stres. Mimo to, sucha karma dla kota ma wiele zalet — jest praktyczna, łatwa do przechowywania,...

Artykuł sponsorowany

Czym kierować się podczas wyboru ławek miejskich?

Ławki miejskie, czy też ławki parkowe, stanowią nieodłączny element każdej przestrzeni publicznej. Są one projektowane tak, aby umożliwić mieszkańcom miasta odpoczynek i relaks w parkach, skwerach i innych miejscach zieleni. W dzisiejszych...

Artykuł sponsorowany

Mokra karma dla psa z dużą zawartością mięsa: Kompleksowy przewodnik

Pies jest mięsożercą i choć nie ma problemów z jedzeniem warzyw, owoców, a nawet niestety przypadkowych rzeczy znalezionych na spacerze np., to jednak zdecydowanie podstawą jego diety powinno być mięso.

Reklama