W miniony weekend w Rzeszowie odbyła się pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu, którego ambasadorem i gościem specjalnym był Robert Makłowicz. Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem „Najlepsze Smaki Podkarpacia”, pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi.
Na rzeszowskim Rynku powstała strefa festiwalowa, w której za tzw. cegiełki o symbolicznej wartości 10 zł, odwiedzający mogli skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez 10 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów. Były to m.in. proziaki, kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Dochód ze sprzedaży cegiełek – aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.
W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto „Karpatka”, przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg. Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.
- Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie – mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.
Na towarzyszącym festiwalowi jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych zaprezentowało się ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski. Jak wynika z informacji ratusza, jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób.
Do konkursu „Najlepszy Smak Podkarpacia” zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, nagrodziła:
W kategorii produkty mleczne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Serowarnia Piastowska – Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard
- Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka
- Gospodarstwo ekologiczne ZUZA – Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim
- RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
- Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy – pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy – czosnek, pomidor bazylia
- Kartovia – Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Ratajka – Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za „LSD” Lasowiacki serek domowy – twaróg kozi kulany
W kategorii produkty mięsne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
- Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
- Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli
- Grand Prix w tej kategorii otrzymała Markowa - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową
- W kategorii owoce i warzywa tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Piwny dżem dereniowy
W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal
- M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny
- Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym
- W kategorii oleje i tłuszcze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil – olej konopny tłoczony na zimno
- Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
- Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje „Złoty len” i „Olej rydzowy”
W kategorii miody tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy
- Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
- Eko Bałon – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie
W kategorii napoje tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Winnica Notabene – Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
- Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę
W kategorii inne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
- PPHU „AWB” Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz