Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Patelnia na indukcję — jak wybrać najlepszą?

Dodano:

Jeśli mamy w domu kuchenkę indukcyjną, musimy wyposażyć się w specjalne naczynia, przystosowane do tej technologii. Patelnie także musimy wymienić na nowe. Sprawdźmy więc, jakie patelnie do indukcji wybrać oraz na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.

W coraz większej ilości domów zwykłe gazowe kuchenki zastępują elektryczne, wyposażone w płytę indukcyjną. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego – są energooszczędne, bezpieczne i pozwalają na szybkie przygotowanie potraw. A to tylko niektóre z licznych zalet tego rozwiązania.
Technologia indukcji to jedno z osiągnięć dzisiejszej technologii. Dlatego też sposób działania takiej kuchenki wcale nie jest tak prosty do wytłumaczenia. Cały mechanizm opiera się tu przede wszystkim na elektromagnetyzmie. Pod płytą umieszczone są płytki, które wytwarzają pole magnetyczne. I to właśnie z tego powodu patelnia używana na takiej kuchence musi być do niej właściwie przystosowana. Patelnia do kuchni indukcyjnej wyposażona jest w spód, który wchodzi w reakcję z tym mechanizmem, wytwarzając tak zwane prądy wirowe. Pytanie tylko, po czym poznać patelnię indukcyjną? Dowiedzmy się więc, jak wybrać odpowiednią.
 

Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię na indukcję?


Zacznijmy przede wszystkim od tego, jak właściwie poznać, że patelnia jest indukcyjna – oczywiście pomijając fakt, że możemy to zweryfikować po samej nazwie produktu. Wszystkie naczynia przeznaczone do użytku na płycie indukcyjnej mają specjalne, powszechnie obowiązujące oznaczenie. Symbol ten przedstawia zapętlony szlaczek. Jeśli zobaczymy go na spodzie patelni, możemy być pewni, że jest to patelnia indukcyjna.
Kupując patelnie indukcyjne, musimy zwrócić uwagę także na wiele innych kwestii. Jedną z kluczowych, jest powłoka. Rodzaj powierzchni patelni ma bowiem ogromny wpływ na jakość oraz wygodę przygotowywania dań. Co więcej, wpływa on także na komfort mycia naczynia oraz jego wytrzymałość i trwałość. Z pewnością najlepszym wyborem będzie nieprzywierająca powłoka non-stick. Korzystając z niej, nie będziemy musieli martwić się żadnymi przypaleniami. A co najważniejsze – umożliwia ona łatwe smażenie bez użycia tłuszczu. Powłoka nieprzywierająca jest więc świetną opcją dla osób dbających o dietę.
 

Patelnie na indukcje — z jakiego materiału

Reklama
Jednym z najważniejszych parametrów, jakie musimy wziąć pod uwagę, kupując patelnię, której używać będziemy na kuchence indukcyjnej, jest materiał, z jakiego jest ona wykonana. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy przede wszystkim patelnie żeliwne, patelnie aluminiowe oraz te ze stali nierdzewnej. Który materiał będzie najlepszy?
Patelnia żeliwna jest niezwykle trwała i doskonale się nagrzewa. Z tego tez powodu doskonale sprawdza się do smażenia potraw w wysokich temperaturą. Minusem jest natomiast łatwe przywieranie dań. Patelnia ceramiczna to natomiast dobry wybór, jeśli potrzebna jest nam uniwersalna patelnia. Wraz z powłoką ceramiczną zyskujemy bowiem łatwe czyszczenie, smażenie bez przywierania i niezwykłą lekkość. Patelnia ze stali sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i zapiekania dań. Ten rodzaj patelni najchętniej wykorzystywany jest przez profesjonalnych kucharzy.
 

Patelnie na indukcję — rodzaje


Patelnia na indukcję dostępna jest w wielu różnych wariantach. Przed zakupem dobrze się więc zastanówmy, w jakim celu będziemy z niej korzystać. Co codziennego użytku świetnie sprawdzi się klasyczna patelnia uniwersalna. Do smażenia naleśników wybierzmy płytką patelnię z powłoką non-stick. Patelnia grillowa o karbowanej powierzchni to idealna opcja do przyrządzania mięs i warzyw. Patelnia emaliowana jest natomiast wprost stworzona do przygotowywania jednogarnkowych potraw.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Czy urządzenia są niezbędne w życiu każdego człowieka?

W obecnych czasach wiele rzeczy opiera się na technologii. Jest ona obecna na każdym kroku dlatego wszyscy chcą jej sprostać. Dotyczy to zarówno młodych jak również starszych użytkowników, którzy chętnie sięgają po...

Artykuł sponsorowany

Wolne rodniki, a proces starzenia się skóry

Starzenie się skóry to proces postępujący, który stanowi nieodłączny element starzenia całego organizmu i rozpoczyna się już między 25. a 30. rokiem życia. Jego przebieg jest indywidualny – zależy od wielu czynników...

Artykuł sponsorowany

Jak stworzyć biznesową stronę internetową w Rzeszowie która sprzedaje?

Tworzenie stron internetowych typu biznesowego dla lokalnych przedsiębiorców powinno być odpowiednio dopasowane do potrzeb docelowej grupy odbiorców oraz wskazywać na kierunkowość biznesu lokalnego w Rzeszowie.

Artykuł sponsorowany

Jakie zdjęcia do kalendarza wybrać?

Zastanawiasz się nad tym, jakiego rodzaju zdjęcia umieścić w fotokalendarzu? Czym się kierować podczas tworzenia projektu? Sprawdź nasze propozycje koncepcji i wybierz tę, która będzie najbliższa Twojemu sercu.

Artykuł sponsorowany

Bożonarodzeniowe jarmarki w Europie, które powinieneś odwiedzić

Lekki mróz, blask tysięcy światełek i zapach grzanego wina w powietrzu przeplatający się z dźwiękami kolęd. Tradycja bożonarodzeniowych jarmarków już na dobre wpisała się w krajobraz wielu większych i mniejszych europejskich miast. 

Artykuł sponsorowany

Catering dietetyczny z dostawą do domu - jakie ma zalety?

Catering dietetyczny z dostawą do domu od TimCatering ma szerokie grono zwolenników. Okazuje się, że usługi tego typu dawniej kojarzyły nam się z luksusem. Teraz bez wątpienia są dostępne dla każdego i...

Artykuł sponsorowany

Mandat za brak opon zimowych - czy w Polsce jest obowiązek zmiany opon na zimowe?

Prawie 90% polskich kierowców deklaruje, że sezonowo zmienia opony. To dobry znak. Można stwierdzić, że wielu Polaków ma świadomość, jak ważną rolę odgrywa odpowiednie ogumienie w samochodzie.

Reklama