W dniach 20 – 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week. Hasło tej edycji Festiwalu to „Okazja do świętowania”. Po raz drugi Restaurant Week odbędzie się również w Rzeszowie.
Festiwal najlepszych Restauracji powraca w jubileuszowym wydaniu. Uczestniczące w nim starannie wyselekcjonowane Restauracje w całej Polsce spodziewają się ponad 100 tysięcy Gości. Najbliższa edycja Restaurant Week dedykowana jest kulturze świętowania – celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do Restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie – w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście – dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).
Restaurant Week Po raz drugi odbędzie się w Rzeszowie. W każdej, z 18 najlepszych Restauracji w stolicy Podkarpacia będzie czekać specjalnie przygotowane przez kucharzy i restauratorów, 3-daniowe doświadczenie restauracyjne, czyli przystawka, danie główne i deser w festiwalowej cenie 49 zł. W jubileuszowej edycji, Restauratorzy poczęstują Gości również niespodzianką pod postacią aperitifu.
Od kilku dni na stronie festiwalu restaurantweek.pl można już rezerwować stoliki. Każdy chętny musi dokonać rejestracji, a następnie wybrać miejsce, dzień i godzinę, liczbę osób oraz trzydaniowe menu. Po dokonaniu płatności, rezerwację otrzymamy na adres mailowy.
Następnie w restauracji należy okazać rezerwacją w formie wydruku lub na dowolnym ekranie. Ważne jest, aby pojawić się punktualnie w zarezerwowanym terminie, ponieważ czas jaki przeznaczony jest na konsumpcję festiwalowego menu to 90 minut od godziny rezerwacji.
Oto pełna lista rzeszowskich restauracji, biorących udział w Restaurant Week oraz ich festiwalowe propozycje.
Browar Manufaktura
Menu 1:
Przystawka
- Roladka z czarnej soczewicy z serem pleśniowym
ogórek / marchewka / grzyby shimeji
Danie główne
- Konfitowany kurczak z dzikim ryżem
dynia / burak czerwony / szpinak
Deser
- Tarta czekoladowa z karmelizowaną marchewką
gruszka / czerwone wino / jeżyny
Menu 2
Przystawka
- Roladka z czarnej soczewicy z serem pleśniowym
ogórek / marchewka / grzyby shimeji
Danie główne
- Piotrosz na kaszy burgul z pomidorami
czerwona kapusta/ kruszonka ziołowa/ pieczarka
Deser
- Tarta czekoladowa z karmelizowaną marchewką
gruszka / czerwone wino / jeżyny
Cztery Pory Roku
Menu 1
Przystawka
- Krem z pomidorów z serkiem ziarnistym
Danie główne
- Burger wołowy z frytkami i krążkami cebulowymi z surówką z białej kapusty
Deser
- Babeczka ze śliwką z sosem malinowym i gałką lodów
Menu 2
Przystawka
- Krem z dyni
Danie główne
- Tagliatelle z borowikami i tymiankiem, orzeszkami pinii i parmezanem
Deser
- Fondant czekoladowy z sosem wiśniowym i gałką lodów
Garden (Hilton Garden Inn Rzeszów)
Menu 1
Przystawka
- Łosoś sous-vide z burakiem czerwonym, rukolą, rzodkiewką, ziarnem słonecznika, sosem winegret
Danie główne
- Confit z kaczki z rozetkami ziemniaczanymi, modrą kapustą, sosem jabłkowo-brzoskwiniowym
Deser
- Zapiekane lody z sosem z owoców leśnych, waflem, białą czekoladą, miętą
Menu 2
Przystawka
- Sałatka w cieście filo z wyborem sałat, serem dor blue, karczochami, pomidorkami cherry, orzech włoski, grissini
Danie główne
- Tarta szpinakowa – ser pleśniowy, rukola, salsa pomidorowa
Deser
- Grießflammerie – kasza manna, figa, orzech włoski, wiórki kokosowe, mięta
Hoshi Sushi
Menu 1
Przystawka
- Zupa misoshiru.
Tradycyjna japońska zupa z pasty sojowej z dodatkiem sera tofu, glonów wakame oraz zielonej cebulki.
Danie główne
- Zestaw sushi.
Nigiri z miecznikiem - 1 szt.
Futomaki z tuńczykiem, marynowanymi warzywami, świeżym ogórkiem, sałatą i białym sezamem - 3 szt.
Uramaki ze szparagą w tempurze, awokado i dipem majonezowym obłożone opalanym łososiem i sezamem z dodatkiem słodkiego sosu teriyaki - 4 szt.
Deser
- Smażone banany w cynamonie.
Menu 2
Przystawka
- Zupa smoczy język.
Pikantny bulion rybny z makaronem, łososiem i warzywami.
Danie główne
- Zestaw sushi.Nigiri z okoniem - 1 szt.
Futomaki z grillowaną rybą maślaną, serkiem, ogórkiem, tykwą, białym sezamem oraz słodkim sosem teriyaki - 3 szt.
Uramaki california z surimi, awokado, ogórkiem i dipem majonezowym obłożone świeżym tuńczykiem, łososiem i rybą maślaną - 4 szt.
Deser
- Lody figowe smażone w japońskim cieście tempura.
KUK NUK
Menu 1
Przystawka
- Carpaccio z buraka / bryndza / prażony słonecznik / batat
Danie główne
- Policzek wieprzowy sous-vide / topinambur / dynia
Deser
- Panacotta z dyni / lody z czarnego bzu / rokitnik
Menu 2
Przystawka
- Carpaccio z buraka / bryndza / prażony słonecznik / batat
Danie główne
- Pęczak ze szpinakiem / pesto z suszonych pomidorów / orzechy nerkowca / kalafior/ ser Bursztyn
Deser
- Panacotta z dyni / lody z czarnego bzu / rokitnik
Kulisy
Menu 1
Przystawka
- Carpaccio wołowe marynowane w czarnym pieprzu, podane z sałatką z młodego szpinaku, kozim serem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.
Danie główne
- Kurczak supreme z ziołami w delikatnym sosie musztardowym oraz pieczonymi ziemniakami i maślanym szpinakiem.
Deser
- Torcik bezowy z masą na bazie mascarpone i z owocami.
Menu 2
Przystawka
- Łosoś marynowany w letnich ziołach, podany z chrupiącym grissini własnego wypieku i ziołowym masłem.
Danie główne
- Sałatka z buraczkami, brzoskwinią i smażonym serem camembert, podana z sosem winegret i grzankami.
Deser
- Tradycyjne włoskie tiramisu.
La Famiglia
Menu 1
Przystawka
- Fochaccia na pieczywie włoskim z szynką parmeńską, rukolą i melonem kantalupa.
Danie główne
- Policzki wieprzowe na puree z dyni i z sosem z gorgonzoli, w towarzystwie kalafiora w kolorach jesieni.
Deser
- Oryginalne włoskie tiramisu.
Menu 2
Przystawka
- Krem z dyni i pieczonej papryki z dodatkiem kwaśnej śmietany i oliwy tymiankowej.
Danie główne
- Papardelle z prawdziwkami w sosie śmietanowym.
Deser
- Crem Brulle
Lord Jack
Menu 1
Przystawka
- Tatar z łososia (ogórek konserwowy, biała cebula, czarne oliwki, truskawki, balsamico, pumpernikiel).
Danie główne
- Żeberko (sos Jack Daniel's, puree z czerwonej kapusty i śliwki wędzonej, grillowana cukinia, marchewka mini).
Deser
- Gruszka sous vide z białym winem i rozmarynem (sos serowy z wanilią, pikantna czekolada, pomarańcza).
Menu 2
Przystawka
- Tost ze szpinakiem i jajkiem poszetowym (ser camembert, powidło z czarnej porzeczki, kiełki rzodkiewki).
Danie główne
- Sakiewki ze szpinakiem i serem gorgonzola (sos żurawinowo-czosnkowy).
Deser
- Beza z musem z gruszki (słony karmel z orzechami laskowymi, granat).
LUKR
Menu 1
Przystawka
- Rostbef pieczony, mieszane sałaty, chutney z dyni i pomarańczy, prażony słonecznik
Danie główne
- Grillowana polędwiczka wieprzowa, pure ziemniaczane z majerankiem, demi glas z jarzębiną, emulsja z kapusty, śliwki i żubrówki
Deser
- Sernik dyniowy, wędzona śliwka, biała czekolada, preparowana kasza Gryczana
Menu 2
Przystawka
- Zupa kurkowa, pieczone ziemniaczki, rozmaryn
Danie główne
- Curry z cieciorką, jarmuż, dynia
Deser
- Muffinka dyniowa, pomarańcza, sos angielski, orzechy
Oranżeria
Menu 1
Przystawka
- Kaczka w musie jarzębinowym podana na selekcji orientalnych sałat i wakame
Danie główne
- Kurczak zagrodowy podany z dynią i kasztanami, z dodatkiem pora i selera naciowego
Deser
- Bryndza w sosie malinowym, z czekoladą i karmelem
Menu 2
Przystawka
- Mus z cieciorki z chilli i palonymi cytrusami, na gnieździe orkiszowym
Danie główne
- Ryba kurek czerwony podany z jabłkiem grzybami i amarantusem
Deser
- Bryndza w sosie malinowym z czekoladą i karmelem
Osteria Bellanuna
Menu 1
Przystawka
- Asiette z buraka
Danie główne
- Żeberka cielęce, batat, czerwona kapusta
Deser
- Brownie, cynamon, śliwka, pomarańcz, lody bakaliowe
Menu 2
Przystawka
- Asiette z buraka
Danie główne
- Spaghetti , ser pecorino romano, gruszka
Deser
- Brownie, cynamon, śliwka, pomarańcz, lody bakaliowe
Parole Art Bistro
Menu 1
Przystawka
- Duszone mule po marynarsku.
Danie główne
- Pieczony filet z kurczaka kukurydzianego w cytrynie, z karmelizowaną cykorią i zapiekanką ziemniaczaną z serem roquefort i sosem maślanym.
Deser
- Tarta cytrynowa z pieprzową bezą i galaretką z malin.
Menu 2
Przystawka
- Aligote z gruyerem, rozmarynowymi grzankami i pieczonym czosnkiem.
Danie główne
- Pieczone jarzyny z pesto orzechowym, kozim serem feta i rukolą.
Deser
- Tarta cytrynowa z pieprzową bezą i galaretką z malin.
Radość
Menu 1
Przystawka
- Krem chrzanowy z oliwą truflową
Danie główne
- Karczek wieprzowy duszony w mleku z czosnkiem, rozmarynem i cytryną z halszykami ziemniaczanymi
Deser
- Tarta jabłkowo - karmelowa z kremem cynamonowym
Menu 2
Przystawka
- Krem chrzanowy z oliwą truflową
Danie główne
- Słone racuchy ziemniaczane z gotowanym jarmużem i dynią
Deser
- Tarta jabłkowo - karmelowa z kremem cynamonowym
Rejtana 1
Menu 1
- Veloute z żurku podane z palonym ziemniakiem
boczek / borowik / jajko / cebula / wywar / czosnek / puder z kiełbasy
Danie główne
- Rolowane udko z kurkami
brukselka / puree z buraka / słonecznik
Deser
- Ciasto czekoladowe
lody waniliowe / sos śliwkowy / pieczona biała czekolada
Menu 2
Przystawka
- Parfait marchewkowe
puree z czerwonej porzeczki / biszkopt szczypiorkowy / grzanki
Danie główne
- Sandacz
czarny ryż / kasundi pomidorowe / chips z jarmużu / dynia / marchew
Deser
- Serowa panna cotta
maliny / czekolada / pappardelle z soku jabłkowego
Republika polsko-francuska
Menu 1
Przystawka
- Avocado faszerowane jajkiem, cebulą i pieczarkami.
Danie główne
- Naleśniki gryczane nadziewane ratatouille z bakłażana, cukinii, pomidora polane sosem tymiankowym.
Deser
- Mus malinowy.
Menu 2
Przystawka
- Paryska zupa cebulowa z grzankami.
Danie główne
- Cielęcina w sosie śmietankowym na bazie białego wina z marchewką, cebulkę i pieczarkami; ryż prowansalski; mieszanka sałat z sosem vinaigrette na bazie musztardy dijon.
Deser
- Mus czekoladowy.
Wesele
Menu 1
Przystawka
- Sałatka Portobello ze szparagami
Danie główne
- Risotto z warzywami, rukolą oraz pecorino cheese
Deser
- Czekoladowy fondant
Menu 2
Przystawka
- Łosoś gravlax z koprem włoskim i dressingiem pomarańczowym
Danie główne
- Plastry pikantnej wołowiny na warzywach z woka
Deser
- Krówkowy Creme Brulee
Zen Sushi
Menu 1
Przystawka
- Klasyczna aromatyczna zupa kimchi z grzybami mung, pędami bambusa oraz kalmarami
Danie główne
- Uramaki z krewetką królewską w tempurze oraz suszonymi pomidorami owijane marynowanym łososiem karakuchi
- Klasyczne gunkan z tatarem z łososia
Deser
- Mus z herbaty matcha z czekoladą, owocami i sorbetem mango
Menu 2
Przystawka
- Klasyczna aromatyczna zupa kimchi z grzybami mung, pędami bambusa oraz serkiem tofu
Danie główne
- -Strączki soi edamame smażone z sosem kimchi
- -Makaron ryżowy z warzywami i sosem tonkatsu- karashi
Deser
- Mus z herbaty matcha z mleczną czekoladą, owocami i sorbetem mango
Zori Sushi
Menu 1
Przystawka
- Zupa tom gha kai.
Wyrazista i lekko słodka oraz pikantna zupa kokosowa z kurczakiem, trawą cytrynową i papryczką chilli.
Danie główne
- Zestaw sushi.
- Hosomaki z japońskim omletem - 3 szt.
- Nigiri z łososiem - 1 szt.
- Uramaki z surimi , tykwą, świeżym ogórkiem, awokado obłożone rybą maślaną - 4 szt.
Deser
- Sushi z owocami, serkiem, sosem malinowym i musem kokosowym podane w płatku sojowym.
Menu 2
Przystawka
- Zupa misoshiru.
Tradycyjna japońska zupa z pasty sojowej z dodatkiem sera tofu.
Danie główne
- Zestaw sushi.
- Hosomaki z łososiem - 3 szt.
- Nigiri z rybą maślaną - 1 szt.
- California roll z krewetką w japońskiej panierce tempura obłożona na przemian świeżym łososiem, tuńczykiem, rybą maślaną - 4 szt.
Deser
Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem, prezentującym najlepsze polskie Restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym wzięło udział już ponad ćwierć miliona Gości, w ponad 30 miastach.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz