Do końca października możecie kosztować pyszności jakie przygotowały rzeszowskie restauracje w ramach jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week. Za festiwalowe danie złożone z trzech potraw zapłacicie jedynie 49 zł. Do wyboru macie 7 restauracji.
Tegoroczna, piąta już edycja festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week odbywa się pod hasłem #KochajJedzenie. Organizatorzy namawiają do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Festiwal odbywa się w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast). Festiwal potrwa do 31 października. Aby zarezerwować stolik wystarczy wejść na stronę www.restaurantweek.pl, wybrać miasto „Rzeszów”, a następnie jedną spośród siedmiu restauracji biorących udział w jesiennej edycji festiwalu. Oto propozycje każdej z nich:
Parole Art Restaurant
Menu A
1. Pikantna zupa z soczewicą, pomidorami i wędzonym boczkiem
2. Filet z kaczki z wytrawnym sosem czekoladowym, kopytkami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą
3. Kokosowo limonkowa panna cotta z mango i truskawkami
Menu B
1. Mus z wędzonej makreli z sałatką z korniszonów i aioli kaparowym
2. Czerwone ravioli nadziewane ricottą z orzechami z sosem z koziego sera, botwiną z patelni i cząbrem
3. Espresso brownie z orzechami laskowymi i kremem ze słonego karmelu
Kulisy - Hotel Falcon
Menu A
1. Śledzik w śmietanie na pieczonym jabłku z cynamonem
2. Pierś kurczaka w soku cytrynowym podana na risotto z zielonym groszkiem
3. Sernik dyniowy
Menu B
1. Sałatka z panierowaną mini mozzarellą, warzywami i malinowym winegretem
2. Zapiekane kluseczki gnocchi z sosem pomidorowym, cukinia i mozzarellą
3. Pieczone jabłko z bakaliami
Patio - Grand Hotel Rzeszów
Menu A
1. Krem z kalafiora z zielonym pesto i grzankami ziołowymi
2. Polędwica z dorsza sous-vide z sosem maślanym z trybulą, soczewicą belluga, musem marchwiowo-dyniowym i szpinakiem
3. Ptyś z kruszonką, karmelem z solą morską, chantilly z białej czekolady i coulis z czerwonych owoców z dodatkiem porzeczek i lodów kminkowych w czekoladzie
Menu B
1. Krem z kiszonej kapusty z lodami borowikowymi, oliwą rydzową i grzankami
2. Pierś z perliczki sous-vide z sosem tymiankowym, puree z pasternaku, fondant ziemniaczany i glazurowane buraki
3. Ptyś z kruszonką, karmelem z solą morską, chantilly z białej czekolady i coulis z czerwonych owoców z dodatkiem porzeczek i lodów kminkowych w czekoladzie
Capella Restaurant & Lobby Lounge
Menu A
1. Krem z pieczonego ziemniaka w aromacie białego wina i kurkumy, podany z płatkami topinamburu
2. Polędwiczka wieprzowa nadziewana karczochami podana z puree z pieczonej dyni, z sałatką z dressingiem limonkowym i chipsem z suszonego sera feta
3. Krem z białej czekolady podany z glazurowanymi śliwkami i kawiorem z czarnego bzu
Menu B
1. Krem z pieczonego ziemniaka w aromacie białego wina i kurkumy, podany z płatkami topinamburu
2. Gratin warzywny w aromacie trufli, podany z puree z pieczonej dyni, z sałatką z dressingiem limonkowym i chipsem z suszonego sera feta
3. Krem z białej czekolady podany z glazurowanymi śliwkami i kawiorem z czarnego bzu
Hoshi Sushi
Menu A
1. Ramen wege - japońskie tradycyjne danie z makronem, na wywarze warzywnym podane z grzybami, tofu, szpinakiem, groszkiem cukrowym i zieloną cebulką
2. Rolka Sushi z warzywami smażona w całości w tempurze, nigiri z tamago podana z sałatką z alg morskich wakame (8 szt. sushi)
3. Owocowa rolka sushi - z bananem w tempurze z sosem orzechowo czekoladowym, podawana z owocami sezonowymi (6 szt. sushi)
Menu B
1. Sakana soup - wywar na bazie ryb i owoców morza z rozmarynem i kawałkami ryb
2. Rolka Sushi z krewetką w tempurze w środku, opalanym łososiem na zewnątrz, obsypana migdałami, polana słodkim sosem teriyaki (8 szt. sushi)
3. Doroyaki Matcha - japoński słodki naleśnik podany z lodami o smaku zielonej herbaty i owocami sezonowymi
Kucharze
Menu A
1. Krem grzybowy, czekolada belgijska, pienione mleko, lany chrust
2. Boczek wędzony sv, puree z pieczonych ziemniaków i czosnku, sos piernikowy z demi-glace, żel z buraka, prażony kalafior, chips z ziemniaka
3. Figa z makiem, ciasto filo, zabajone, puder z pomarańczy
Menu B
1. Krem grzybowy, czekolada belgijska, pienione mleko, lany chrust
2. Okoń nilowy, puree ziemniaczane z natką pietruszki, sos kokosowy z sepią, prażony pasternak, żel z dyni, chips z brukwi
3. Figa z makiem, ciasto filo, zabajone, puder z pomarańczy
Stary Browar Rzeszowski
Menu A
1. Sałatka z pieczona dynią z figami i chipsami z kiełbasy francuskiej
2. Comber jagnięcy z puree z dyni z kluseczkami tymiankowymi i sosem balsamicznym
3. Gruszka gotowana na winie podana z lodami waniliowymi
Menu B
1. Carpaccio z przegrzebków na cykorii i koprze włoskim
2. Makaron Linguine seppia z owocami morza na białym winie
3. Kruszona beza z kremem mascarpone mango z sosem malinowym
- Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
- Otwarcie rezerwacji: od 19.09
- Festiwal:16-31.10
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz