W piątek rusza kolejna edycja Restaurant Week

Dodano: 18.10.2017 r.

W dniach 20 – 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week. Hasło tej edycji Festiwalu to „Okazja do świętowania”. Po raz drugi Restaurant Week odbędzie się również w Rzeszowie.

Festiwal najlepszych Restauracji powraca w jubileuszowym wydaniu. Uczestniczące w nim starannie wyselekcjonowane Restauracje w całej Polsce spodziewają się ponad 100 tysięcy Gości. Najbliższa edycja Restaurant Week dedykowana jest kulturze świętowania – celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do Restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie – w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście –  dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).

Restaurant Week Po raz drugi odbędzie się w Rzeszowie. W każdej, z 18 najlepszych Restauracji w stolicy Podkarpacia będzie czekać specjalnie przygotowane przez kucharzy i restauratorów, 3-daniowe doświadczenie restauracyjne, czyli przystawka, danie główne i deser w festiwalowej cenie 49 zł. W jubileuszowej edycji, Restauratorzy poczęstują Gości również niespodzianką pod postacią aperitifu. 

Od kilku dni na stronie festiwalu restaurantweek.pl można już rezerwować stoliki. Każdy chętny musi dokonać rejestracji, a następnie wybrać miejsce, dzień i godzinę, liczbę osób oraz trzydaniowe menu. Po dokonaniu płatności, rezerwację otrzymamy na adres mailowy.

Następnie w restauracji należy okazać rezerwacją w formie wydruku lub na dowolnym ekranie. Ważne jest, aby pojawić się punktualnie w zarezerwowanym terminie, ponieważ czas jaki przeznaczony jest na konsumpcję festiwalowego menu to 90 minut od godziny rezerwacji.

Oto pełna lista rzeszowskich restauracji, biorących udział w Restaurant Week oraz ich festiwalowe propozycje.
 

Browar Manufaktura

Menu 1:

Przystawka

  • Roladka z czarnej soczewicy z serem pleśniowym
    ogórek / marchewka / grzyby shimeji

Danie główne

  • Konfitowany kurczak z dzikim ryżem
    dynia / burak czerwony / szpinak

Deser

  • Tarta czekoladowa z karmelizowaną marchewką
    gruszka / czerwone wino / jeżyny

 

Menu 2

Przystawka

  • Roladka z czarnej soczewicy z serem pleśniowym
    ogórek / marchewka / grzyby shimeji

Danie główne

  • Piotrosz na kaszy burgul z pomidorami
    czerwona kapusta/ kruszonka ziołowa/ pieczarka

Deser

  • Tarta czekoladowa z karmelizowaną marchewką
    gruszka / czerwone wino / jeżyny

 

Cztery Pory Roku

Menu 1

Przystawka

  • Krem z pomidorów z serkiem ziarnistym

Danie główne

  • Burger wołowy z frytkami i krążkami cebulowymi z surówką z białej kapusty

Deser

  • Babeczka ze śliwką z sosem malinowym i gałką lodów

Menu 2

Przystawka

  • Krem z dyni

Danie główne

  • Tagliatelle z borowikami i tymiankiem, orzeszkami pinii i parmezanem

Deser

  • Fondant czekoladowy z sosem wiśniowym i gałką lodów

 

Garden (Hilton Garden Inn Rzeszów)

Menu 1

Przystawka

  • Łosoś sous-vide z burakiem czerwonym, rukolą, rzodkiewką, ziarnem słonecznika, sosem winegret

Danie główne

  • Confit z kaczki z rozetkami ziemniaczanymi, modrą kapustą, sosem jabłkowo-brzoskwiniowym

Deser

  • Zapiekane lody z sosem z owoców leśnych, waflem, białą czekoladą, miętą

 

Menu 2

Przystawka

  • Sałatka w cieście filo z wyborem sałat, serem dor blue, karczochami, pomidorkami cherry, orzech włoski, grissini

Danie główne

  • Tarta szpinakowa – ser pleśniowy, rukola, salsa pomidorowa

Deser

  • Grießflammerie – kasza manna, figa, orzech włoski, wiórki kokosowe, mięta

 

Hoshi Sushi

Menu 1

Przystawka

  • Zupa misoshiru.
    Tradycyjna japońska zupa z pasty sojowej z dodatkiem sera tofu, glonów wakame oraz zielonej cebulki.

 

Danie główne

  • Zestaw sushi.
    Nigiri z miecznikiem - 1 szt.
    Futomaki z tuńczykiem, marynowanymi warzywami, świeżym ogórkiem, sałatą i białym sezamem - 3 szt.
    Uramaki ze szparagą w tempurze, awokado i dipem majonezowym obłożone opalanym łososiem i sezamem z dodatkiem słodkiego sosu teriyaki - 4 szt.

Deser

  • Smażone banany w cynamonie.

 

Menu 2

Przystawka

  • Zupa smoczy język.
    Pikantny bulion rybny z makaronem, łososiem i warzywami.

Danie główne

  • Zestaw sushi.Nigiri z okoniem - 1 szt.
    Futomaki z grillowaną rybą maślaną, serkiem, ogórkiem, tykwą, białym sezamem oraz słodkim sosem teriyaki - 3 szt.
    Uramaki california z surimi, awokado, ogórkiem i dipem majonezowym obłożone świeżym tuńczykiem, łososiem i rybą maślaną - 4 szt.

Deser

  • Lody figowe smażone w japońskim cieście tempura.

 

KUK NUK

Menu 1

Przystawka

  • Carpaccio z buraka / bryndza / prażony słonecznik / batat

Danie główne

  • Policzek wieprzowy sous-vide / topinambur / dynia

Deser

  • Panacotta z dyni / lody z czarnego bzu / rokitnik

 

Menu 2

Przystawka

  • Carpaccio z buraka / bryndza / prażony słonecznik / batat

Danie główne

  • Pęczak ze szpinakiem / pesto z suszonych pomidorów / orzechy nerkowca / kalafior/ ser Bursztyn

Deser

  • Panacotta z dyni / lody z czarnego bzu / rokitnik

 

Kulisy

Menu 1

Przystawka

  • Carpaccio wołowe marynowane w czarnym pieprzu, podane z sałatką z młodego szpinaku, kozim serem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Danie główne

  • Kurczak supreme z ziołami w delikatnym sosie musztardowym oraz pieczonymi ziemniakami i maślanym szpinakiem.

Deser

  • Torcik bezowy z masą na bazie mascarpone i z owocami.

Menu 2

Przystawka

  • Łosoś marynowany w letnich ziołach, podany z chrupiącym grissini własnego wypieku i ziołowym masłem.

Danie główne

  • Sałatka z buraczkami, brzoskwinią i smażonym serem camembert, podana z sosem winegret i grzankami.

Deser

  • Tradycyjne włoskie tiramisu.

 

La Famiglia

 

Menu 1

Przystawka

  • Fochaccia na pieczywie włoskim z szynką parmeńską, rukolą i melonem kantalupa.

Danie główne

  • Policzki wieprzowe na puree z dyni i z sosem z gorgonzoli, w towarzystwie kalafiora w kolorach jesieni.

Deser

  • Oryginalne włoskie tiramisu.

Menu 2

Przystawka

  • Krem z dyni i pieczonej papryki z dodatkiem kwaśnej śmietany i oliwy tymiankowej.

Danie główne

  • Papardelle z prawdziwkami w sosie śmietanowym.

Deser

  • Crem Brulle

 

Lord Jack

Menu 1

Przystawka

  • Tatar z łososia (ogórek konserwowy, biała cebula, czarne oliwki, truskawki, balsamico, pumpernikiel).

Danie główne

  • Żeberko (sos Jack Daniel's, puree z czerwonej kapusty i śliwki wędzonej, grillowana cukinia, marchewka mini).

Deser

  • Gruszka sous vide z białym winem i rozmarynem (sos serowy z wanilią, pikantna czekolada, pomarańcza).

Menu 2

Przystawka

  • Tost ze szpinakiem i jajkiem poszetowym (ser camembert, powidło z czarnej porzeczki, kiełki rzodkiewki).

Danie główne

  • Sakiewki ze szpinakiem i serem gorgonzola (sos żurawinowo-czosnkowy).

Deser

  • Beza z musem z gruszki (słony karmel z orzechami laskowymi, granat)​.

 

LUKR

Menu 1

Przystawka

  • Rostbef pieczony, mieszane sałaty, chutney z dyni i pomarańczy, prażony słonecznik

Danie główne

  • Grillowana polędwiczka wieprzowa, pure ziemniaczane z majerankiem, demi glas z jarzębiną, emulsja z kapusty, śliwki i żubrówki

Deser

  • Sernik dyniowy, wędzona śliwka, biała czekolada, preparowana kasza Gryczana

 

Menu 2

Przystawka

  • Zupa kurkowa, pieczone ziemniaczki, rozmaryn

Danie główne

  • Curry z cieciorką, jarmuż, dynia

Deser

  • Muffinka dyniowa, pomarańcza, sos angielski, orzechy

 

Oranżeria

Menu 1

Przystawka

  • Kaczka w musie jarzębinowym podana na selekcji orientalnych sałat i wakame

Danie główne

  • Kurczak zagrodowy podany z dynią i kasztanami, z dodatkiem pora i selera naciowego

Deser

  • Bryndza w sosie malinowym, z czekoladą i karmelem

Menu 2

Przystawka

  • Mus z cieciorki z chilli i palonymi cytrusami, na gnieździe orkiszowym

Danie główne

  • Ryba kurek czerwony podany z jabłkiem grzybami i amarantusem

Deser

  • Bryndza w sosie malinowym z czekoladą i karmelem

 

Osteria Bellanuna

Menu 1

Przystawka

  • Asiette z buraka

Danie główne

  • Żeberka cielęce, batat, czerwona kapusta

Deser

  • Brownie, cynamon, śliwka, pomarańcz, lody bakaliowe

Menu 2

Przystawka

  • Asiette z buraka

Danie główne

  • Spaghetti , ser pecorino romano, gruszka

Deser

  • Brownie, cynamon, śliwka, pomarańcz, lody bakaliowe

 

Parole Art Bistro

Menu 1

Przystawka

  • Duszone mule po marynarsku.

Danie główne

  • Pieczony filet z kurczaka kukurydzianego w cytrynie, z karmelizowaną cykorią i zapiekanką ziemniaczaną z serem roquefort i sosem maślanym.

Deser

  • Tarta cytrynowa z pieprzową bezą i galaretką z malin.

Menu 2

Przystawka

  • Aligote z gruyerem, rozmarynowymi grzankami i pieczonym czosnkiem.

Danie główne

  • Pieczone jarzyny z pesto orzechowym, kozim serem feta i rukolą.

Deser

  • Tarta cytrynowa z pieprzową bezą i galaretką z malin.

 

Radość

Menu 1

Przystawka

  • Krem chrzanowy z oliwą truflową

Danie główne

  • Karczek wieprzowy duszony w mleku z czosnkiem, rozmarynem i cytryną z halszykami ziemniaczanymi

Deser

  • Tarta jabłkowo - karmelowa z kremem cynamonowym

Menu 2

Przystawka

  • Krem chrzanowy z oliwą truflową

Danie główne

  • Słone racuchy ziemniaczane z gotowanym jarmużem i dynią

Deser

  • Tarta jabłkowo - karmelowa z kremem cynamonowym

 

Rejtana 1

Menu 1

  • Veloute z żurku podane z palonym ziemniakiem
    boczek / borowik / jajko / cebula / wywar / czosnek / puder z kiełbasy

Danie główne

  • Rolowane udko z kurkami
    brukselka / puree z buraka / słonecznik

Deser

  • Ciasto czekoladowe
    lody waniliowe / sos śliwkowy / pieczona biała czekolada

 

Menu 2

Przystawka

  • Parfait marchewkowe
    puree z czerwonej porzeczki / biszkopt szczypiorkowy / grzanki

Danie główne

  • Sandacz
    czarny ryż / kasundi pomidorowe / chips z jarmużu / dynia / marchew

Deser

  • Serowa panna cotta
    maliny / czekolada / pappardelle z soku jabłkowego

 

Republika polsko-francuska

Menu 1

Przystawka

  • Avocado faszerowane jajkiem, cebulą i pieczarkami.

Danie główne

  • Naleśniki gryczane nadziewane ratatouille z bakłażana, cukinii, pomidora polane sosem tymiankowym.

Deser

  • Mus malinowy.

Menu 2

Przystawka

  • Paryska zupa cebulowa z grzankami.

Danie główne

  • Cielęcina w sosie śmietankowym na bazie białego wina z marchewką, cebulkę i pieczarkami; ryż prowansalski; mieszanka sałat z sosem vinaigrette na bazie musztardy dijon.

Deser

  • Mus czekoladowy.

 

Wesele

Menu 1

Przystawka

  • Sałatka Portobello ze szparagami

Danie główne

  • Risotto z warzywami, rukolą oraz pecorino cheese

Deser

  • Czekoladowy fondant

Menu 2

Przystawka

  • Łosoś gravlax z koprem włoskim i dressingiem pomarańczowym

Danie główne

  • Plastry pikantnej wołowiny na warzywach z woka

Deser

  • Krówkowy Creme Brulee

 

Zen Sushi

Menu 1

Przystawka

  • Klasyczna aromatyczna zupa kimchi z grzybami mung, pędami bambusa oraz kalmarami

Danie główne

  • Uramaki z krewetką królewską w tempurze oraz suszonymi pomidorami owijane marynowanym łososiem karakuchi
  • Klasyczne gunkan z tatarem z łososia

Deser

  • Mus z herbaty matcha z czekoladą, owocami i sorbetem mango

 

Menu 2

Przystawka

  • Klasyczna aromatyczna zupa kimchi z grzybami mung, pędami bambusa oraz serkiem tofu

Danie główne

  • -Strączki soi edamame smażone z sosem kimchi
  • -Makaron ryżowy z warzywami i sosem tonkatsu- karashi

Deser

  • Mus z herbaty matcha z mleczną czekoladą, owocami i sorbetem mango
     

Zori Sushi

Menu 1

Przystawka

  • Zupa tom gha kai.
    Wyrazista i lekko słodka oraz pikantna zupa kokosowa z kurczakiem, trawą cytrynową i papryczką chilli.

Danie główne

  • Zestaw sushi.
  • Hosomaki z japońskim omletem - 3 szt.
  • Nigiri z łososiem - 1 szt.
  • Uramaki z surimi , tykwą, świeżym ogórkiem, awokado obłożone rybą maślaną - 4 szt.

Deser

  • Sushi z owocami, serkiem, sosem malinowym i musem kokosowym podane w płatku sojowym.

 

Menu 2

Przystawka

  • Zupa misoshiru.
    Tradycyjna japońska zupa z pasty sojowej z dodatkiem sera tofu.

Danie główne

  • Zestaw sushi.
  • Hosomaki z łososiem - 3 szt.
  • Nigiri z rybą maślaną - 1 szt.
  • California roll z krewetką w japońskiej panierce tempura obłożona na przemian świeżym łososiem, tuńczykiem, rybą maślaną - 4 szt.

Deser

 

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem, prezentującym najlepsze polskie Restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym wzięło udział już ponad ćwierć miliona Gości, w ponad 30 miastach. 

Komentarze

Reklama