Trwa jesienna edycja Restaurant Week. Szefowie kuchni serwują popisowe menu

Dodano: 10.10.2023 r.

fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock

4 października 2023 r. wystartowała jesienna edycja festiwalu Restaurant Week pod hasłem #FoodSmellsGood. Bierze w nim udział sześć rzeszowskich restauracji oraz lokale z Trzebowniska i Radawy. Za trzydaniowe doświadczenie restauracyjne zapłacimy 69 zł. Festiwal potrwa do 11 listopada br.

Festiwal Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Tradycyjnie szefowie restauracji biorących udział w wydarzeniu przygotowali z tej okazji specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w festiwalowej cenie 69 zł. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Rezerwacji stolika można dokonać poprzez stronę RestaurantWeek.pl. Wystarczy wybrać miasto, określić liczbę gości, następnie wskazać interesującą nas restaurację i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu.

Do jesiennej edycji festiwalu zgłosiło się sześć rzeszowskich restauracji: Wina Dajcie, Capella Restaurant & Lobby Lounge, Hilton Garden Inn Rzeszów, Ikeda Sushi, Kulisy - Hotel Falcon, Okovita oraz restauracja hotelu Blue Diamond w Trzebownisku i restauracja Ferula mieszcząca się w Bacówce Hotel & SPA w Radawie.

Poniżej festiwalowe menu każdej z nich:

WINA DAJCIE
Rzeszów, Ulica 3 Maja 9

Menu A

Przystawka:

  • Gnocchi dyniowe z ricottą podane z espumą pietruszkowo szpinakową, pudrem z czerwonego pieprzu i oliwą imbirową

Danie główne:

  • Assiette z buraka – konfitowany burak, risotto z hibiskusem i parmezanem, mus z buraka i żurawiny, puree z zielonego groszku i bazylii, puder z buraka, czips z kaszy gryczanej i oliwa rozmarynowa

Deser:

  • Millefeuille – ciasto francuskie, crème pâtissière, mus śliwkowy

Menu B

Przystawka:

  • Pâté z wątróbki drobiowej podane na domowej brioche z konfitowaną cebulą i żurawiną, piklowanymi shimeji, czipsem z pancetty, pudrem z buraka i majonezem pietruszkowym

Danie główne:

  • Grillowany schab z kością podany z puree ziemniaczanym z musztardą francuską, dzikim brokułem, kukurydzą i sosem z ciemnego piwa

Deser:

  • Millefeuille – ciasto francuskie, crème pâtissière, mus śliwkowy

 

CAPELLA RESTAURANT & LOBBY LOUNGE
Rzeszów, ul. Artura Grottgera 28

Menu A

Przystawka:

  • Carpaccio z buraka z kruszonką z fety

Danie główne:

  • Pieczony łosoś, na kremowym puree z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty, podany z blanszowanymi warzywami

Deser:

  • Cynamonowe tiramisu na korzennym biszkopcie

 

Menu B

Przystawka:

  • Tatar z polędwicy wołowej z czarnuszką, oliwą rozmarynową i cebulką piklowaną

Danie główne:

  • Confitowane udko z kaczki, na kremowym puree, z akcentem gruszki i chilli

Deser:

  • Cynamonowe tiramisu na korzennym biszkopcie\

 

HILTON GARDEN INN RZESZÓW
Rzeszów, Al. Kopisto 1

Menu A

Przystawka:

  • „Nie taki burak straszny…”
    Buraczany kotlecik w panierce sezamowej otoczony serem camembert podany na podpłomyku

Danie główne:

  • Zapiekanka z cukinii i bakłażana podawana na sosie agrestowo- paprykowym z dodatkiem chilli

Deser:

  • "Kokosowa rozkosz"
    Krem tiramisu pod kopułą z białej czekolady z dodatkiem mango na sosie jagodowym

 

Menu B

Przystawka:

  • "Polowanie na dzika"
    Mini Krokiety z dziczyzną z dodatkiem musu  z suszonych owoców podawane na sosie chrzanowym z proziakiem i grillowanym boczniakiem

Danie główne:

  • Wołowina w sosie jałowcowym na puree z kiszonej kapusty z ziołowymi kopytkami i buraczkami w kremie balsamicznym

Deser:

  • "Kokosowa rozkosz"
    Krem tiramisu pod kopułą z białej czekolady z dodatkiem mango na sosie jagodowym

 

IKEDA SUSHI
Kwiatkowskiego 38/u3

Przystawka:

  • BAOZI VEGE - azjatyckie bułeczki gotowane na parze wypełnione smażonymi warzywami podawane z aromatycznym sosem amai hi

Danie główne:

  • ASPARAGUS - duszone szparagi w sosie z pasty miso i miodu poddawane z ryżem

Deser:

  • RAINDROP CAKE - ciasto kropla deszczu, podawane z kruszonym biszkoptem oraz sosem wiśniowym

 

Menu B

Przystawka:

  • BAOZI - azjatyckie bułeczki gotowane na parze wypełnione sałatką kimchi i mięsem wieprzowym podawane z aromatycznym sosem amai hi

Danie główne:

  • LABRAKS - duszony okoń morski podawany z aksamitym sosem na bazie pasty Tom Kha i mleka kokosowego poddawane z ryżem

Deser:

  • RAINDROP CAKE - ciasto kropla deszczu, podawane z kruszonym biszkoptem oraz sosem wiśniowym

 

KULISY - HOTEL FALCON
Rzeszów, ul. Jastrzębia 29

 

Menu A

Przystawka:

  • Krem z zielonego groszku, jabłka i cukinii podany z chipsem z gruszki.

Danie główne:

  • Karmazyn na czarnym maślano - winnym risotto z parmezanem, sos kurkowy, świeże oregano.

Deser:

  • Serniku Bailey z lodami wiśniowymi, polany słonym karmel na kruszonych herbatnikach maślanych.

 

Menu B

Przystawka:

  • Pierożki z krewetkami i parmezanem w cieście barwionym sepią, podane z sosem beurre blanc i kawiorem.

Danie główne:

  • Poliki w sosie winno – czekoladowym, biała soczewica, groszek, karmelizowana z masłem orzechowym szara reneta, pieczony batat

Deser:

  • Kruszonka z szarą renetą, lody śmietankowe i sos waniliowy z dodatkiem szafranu.

 

OKOVITA
Rzeszów, ul. Sędziszowska 6

Menu A

Przystawka:

  • Vege Black pudding dynia hokkaido / jabłka w musztardzie / marynowana biała rzepa
  • Wegetariańska kaszanka pieczona w papierze ryżowym z prażonymi jabłkami, marynowaną rzepą i dynią hokkaido

Danie główne:

  • Łazanki 2.0 makaron lasagne / karmelizowany kapusta / piana serowa / fermentowany czosnek
  • Makaron zapiekany z karmelizowaną kapustą, pianą z sera długo dojrzewającego i glazurą z fermentowanego czosnku

Deser:

  • Blondie orzechy ziemne / karmel marchewkowy / żel cytrusowy
  • Ciasto z białej czekolady

Menu B

Przystawka:

  • Bulion wieprzowy boczek / ziemniak / szczypior
  • Długo gotowany bulion wieprzowy konfitowany boczek / ziemniaki z ognia / szczypior

Danie główne:

  • Wołowina seler / warzywa korzeniowe / liście szpinaku
  • Długo pieczona łopatka wołowa z puree z wędzonego selera, warzywa korzeniowe w sezamie i liście szpinaku

Deser:

  • Blondie orzechy ziemne / karmel marchewkowy / żel cytrusowy
  • Ciasto z białej czekolady

 

BLUE DIAMOND
Trzebownisko, Nowa Wieś 414

Menu A

Przystawka:

  • Grillowana cukinia
    mus z wędzonej fety, pieczone buraki, konfitura z pomidorów, kawior z balsamico

Danie główne:

  • Fettucine
    grzyby leśne, śmietana, szpinak, parmezan

Deser:

  • Ciasto marchewkowe
    sos z czerwonego porto, goździki, cynamon, lody z czarnego bzu

 

Menu B

Przystawka:

  • Parfait 
    wątróbka drobiowa, rokitnik, gruszka, masło

Danie główne:

  • Kurczak supreme
    gratena marchewkowa, krokiet ziemniaczany, jarmuż, sos estragonowy

Deser:

  • Ciasto marchewkowe
    sos z czerwonego porto, goździki, cynamon, lody z czarnego bzu

 

FERULA - BACÓWKA HOTEL & SPA
Radawa, ul. Cicha 30a

Menu A

Przystawka:

  • Wędzony Pstrąg  / Bawole Serca / Marchewka / Koper
    (Filet z pstrąga wędzony na zimno, sos z pomidorów odmiana bawole serca, puree z marchewki, oliwa z kopru)

 

Danie główne:

  • Łosoś / Burak / Kapusta
    (pieczony łosoś marynowany w teriyaki, sałatka z buraka, sos z pieczonej kapusty)

Deser:

  • Karmel / Masło / Śmietana
    (Cremeux karmelowy, lody z masła, mus śmietankowy)

 

Menu B

Przystawka:

  • Wątróbka Drobiowa / Suska Sechlońska / Brioche
    (pate z pieczonej wątróbki drobiowej, puree i sos z suski sechlońskiej, maślana brioche)

Danie główne:

  • Jagnięcina / Grzyby / Seler
    (Biodrówka jagnięca gotowana w próżni 28 godzin, sos grzybowy, puree z selera, marynowane grzyby)

Deser:

  • Karmel / Masło / Śmietana
    (Cremeux karmelowy, lody z masła, mus śmietankowy)

 

 

Komentarze

Reklama