4 października 2023 r. wystartowała jesienna edycja festiwalu Restaurant Week pod hasłem #FoodSmellsGood. Bierze w nim udział sześć rzeszowskich restauracji oraz lokale z Trzebowniska i Radawy. Za trzydaniowe doświadczenie restauracyjne zapłacimy 69 zł. Festiwal potrwa do 11 listopada br.
Festiwal Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Tradycyjnie szefowie restauracji biorących udział w wydarzeniu przygotowali z tej okazji specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w festiwalowej cenie 69 zł. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.
Rezerwacji stolika można dokonać poprzez stronę RestaurantWeek.pl. Wystarczy wybrać miasto, określić liczbę gości, następnie wskazać interesującą nas restaurację i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu.
Do jesiennej edycji festiwalu zgłosiło się sześć rzeszowskich restauracji: Wina Dajcie, Capella Restaurant & Lobby Lounge, Hilton Garden Inn Rzeszów, Ikeda Sushi, Kulisy - Hotel Falcon, Okovita oraz restauracja hotelu Blue Diamond w Trzebownisku i restauracja Ferula mieszcząca się w Bacówce Hotel & SPA w Radawie.
Poniżej festiwalowe menu każdej z nich:
WINA DAJCIE
Rzeszów, Ulica 3 Maja 9
Menu A
Przystawka:
- Gnocchi dyniowe z ricottą podane z espumą pietruszkowo szpinakową, pudrem z czerwonego pieprzu i oliwą imbirową
Danie główne:
- Assiette z buraka – konfitowany burak, risotto z hibiskusem i parmezanem, mus z buraka i żurawiny, puree z zielonego groszku i bazylii, puder z buraka, czips z kaszy gryczanej i oliwa rozmarynowa
Deser:
- Millefeuille – ciasto francuskie, crème pâtissière, mus śliwkowy
Menu B
Przystawka:
- Pâté z wątróbki drobiowej podane na domowej brioche z konfitowaną cebulą i żurawiną, piklowanymi shimeji, czipsem z pancetty, pudrem z buraka i majonezem pietruszkowym
Danie główne:
- Grillowany schab z kością podany z puree ziemniaczanym z musztardą francuską, dzikim brokułem, kukurydzą i sosem z ciemnego piwa
Deser:
- Millefeuille – ciasto francuskie, crème pâtissière, mus śliwkowy
CAPELLA RESTAURANT & LOBBY LOUNGE
Rzeszów, ul. Artura Grottgera 28
Menu A
Przystawka:
- Carpaccio z buraka z kruszonką z fety
Danie główne:
- Pieczony łosoś, na kremowym puree z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty, podany z blanszowanymi warzywami
Deser:
- Cynamonowe tiramisu na korzennym biszkopcie
Menu B
Przystawka:
- Tatar z polędwicy wołowej z czarnuszką, oliwą rozmarynową i cebulką piklowaną
Danie główne:
- Confitowane udko z kaczki, na kremowym puree, z akcentem gruszki i chilli
Deser:
- Cynamonowe tiramisu na korzennym biszkopcie\
HILTON GARDEN INN RZESZÓW
Rzeszów, Al. Kopisto 1
Menu A
Przystawka:
- „Nie taki burak straszny…”
Buraczany kotlecik w panierce sezamowej otoczony serem camembert podany na podpłomyku
Danie główne:
- Zapiekanka z cukinii i bakłażana podawana na sosie agrestowo- paprykowym z dodatkiem chilli
Deser:
- "Kokosowa rozkosz"
Krem tiramisu pod kopułą z białej czekolady z dodatkiem mango na sosie jagodowym
Menu B
Przystawka:
- "Polowanie na dzika"
Mini Krokiety z dziczyzną z dodatkiem musu z suszonych owoców podawane na sosie chrzanowym z proziakiem i grillowanym boczniakiem
Danie główne:
- Wołowina w sosie jałowcowym na puree z kiszonej kapusty z ziołowymi kopytkami i buraczkami w kremie balsamicznym
Deser:
- "Kokosowa rozkosz"
Krem tiramisu pod kopułą z białej czekolady z dodatkiem mango na sosie jagodowym
IKEDA SUSHI
Kwiatkowskiego 38/u3
Przystawka:
- BAOZI VEGE - azjatyckie bułeczki gotowane na parze wypełnione smażonymi warzywami podawane z aromatycznym sosem amai hi
Danie główne:
- ASPARAGUS - duszone szparagi w sosie z pasty miso i miodu poddawane z ryżem
Deser:
- RAINDROP CAKE - ciasto kropla deszczu, podawane z kruszonym biszkoptem oraz sosem wiśniowym
Menu B
Przystawka:
- BAOZI - azjatyckie bułeczki gotowane na parze wypełnione sałatką kimchi i mięsem wieprzowym podawane z aromatycznym sosem amai hi
Danie główne:
- LABRAKS - duszony okoń morski podawany z aksamitym sosem na bazie pasty Tom Kha i mleka kokosowego poddawane z ryżem
Deser:
- RAINDROP CAKE - ciasto kropla deszczu, podawane z kruszonym biszkoptem oraz sosem wiśniowym
KULISY - HOTEL FALCON
Rzeszów, ul. Jastrzębia 29
Menu A
Przystawka:
- Krem z zielonego groszku, jabłka i cukinii podany z chipsem z gruszki.
Danie główne:
- Karmazyn na czarnym maślano - winnym risotto z parmezanem, sos kurkowy, świeże oregano.
Deser:
- Serniku Bailey z lodami wiśniowymi, polany słonym karmel na kruszonych herbatnikach maślanych.
Menu B
Przystawka:
- Pierożki z krewetkami i parmezanem w cieście barwionym sepią, podane z sosem beurre blanc i kawiorem.
Danie główne:
- Poliki w sosie winno – czekoladowym, biała soczewica, groszek, karmelizowana z masłem orzechowym szara reneta, pieczony batat
Deser:
- Kruszonka z szarą renetą, lody śmietankowe i sos waniliowy z dodatkiem szafranu.
OKOVITA
Rzeszów, ul. Sędziszowska 6
Menu A
Przystawka:
- Vege Black pudding dynia hokkaido / jabłka w musztardzie / marynowana biała rzepa
- Wegetariańska kaszanka pieczona w papierze ryżowym z prażonymi jabłkami, marynowaną rzepą i dynią hokkaido
Danie główne:
- Łazanki 2.0 makaron lasagne / karmelizowany kapusta / piana serowa / fermentowany czosnek
- Makaron zapiekany z karmelizowaną kapustą, pianą z sera długo dojrzewającego i glazurą z fermentowanego czosnku
Deser:
- Blondie orzechy ziemne / karmel marchewkowy / żel cytrusowy
- Ciasto z białej czekolady
Menu B
Przystawka:
- Bulion wieprzowy boczek / ziemniak / szczypior
- Długo gotowany bulion wieprzowy konfitowany boczek / ziemniaki z ognia / szczypior
Danie główne:
- Wołowina seler / warzywa korzeniowe / liście szpinaku
- Długo pieczona łopatka wołowa z puree z wędzonego selera, warzywa korzeniowe w sezamie i liście szpinaku
Deser:
- Blondie orzechy ziemne / karmel marchewkowy / żel cytrusowy
- Ciasto z białej czekolady
BLUE DIAMOND
Trzebownisko, Nowa Wieś 414
Menu A
Przystawka:
- Grillowana cukinia
mus z wędzonej fety, pieczone buraki, konfitura z pomidorów, kawior z balsamico
Danie główne:
- Fettucine
grzyby leśne, śmietana, szpinak, parmezan
Deser:
- Ciasto marchewkowe
sos z czerwonego porto, goździki, cynamon, lody z czarnego bzu
Menu B
Przystawka:
- Parfait
wątróbka drobiowa, rokitnik, gruszka, masło
Danie główne:
- Kurczak supreme
gratena marchewkowa, krokiet ziemniaczany, jarmuż, sos estragonowy
Deser:
- Ciasto marchewkowe
sos z czerwonego porto, goździki, cynamon, lody z czarnego bzu
FERULA - BACÓWKA HOTEL & SPA
Radawa, ul. Cicha 30a
Menu A
Przystawka:
- Wędzony Pstrąg / Bawole Serca / Marchewka / Koper
(Filet z pstrąga wędzony na zimno, sos z pomidorów odmiana bawole serca, puree z marchewki, oliwa z kopru)
Danie główne:
- Łosoś / Burak / Kapusta
(pieczony łosoś marynowany w teriyaki, sałatka z buraka, sos z pieczonej kapusty)
Deser:
- Karmel / Masło / Śmietana
(Cremeux karmelowy, lody z masła, mus śmietankowy)
Menu B
Przystawka:
- Wątróbka Drobiowa / Suska Sechlońska / Brioche
(pate z pieczonej wątróbki drobiowej, puree i sos z suski sechlońskiej, maślana brioche)
Danie główne:
- Jagnięcina / Grzyby / Seler
(Biodrówka jagnięca gotowana w próżni 28 godzin, sos grzybowy, puree z selera, marynowane grzyby)
Deser:
- Karmel / Masło / Śmietana
(Cremeux karmelowy, lody z masła, mus śmietankowy)
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz