Symbioza kuchni włoskiej i tradycyjnej kuchni podkarpackiej w nowej odsłonie karty menu Restauracji Oranżeria

Dodano: 25.01.2018 r.

Mus z bryndzy podkarpackiej z karmelem, znane w naszym regionie od blisko 150 lat proziaki, ziemia czekoladowa -  to tylko niektóre z elementów zupełnie nowego, inspirowanego podkarpaciem menu restauracji Oranżeria, którego bazą jest doskonale znana kuchnia włoska.

Słynąca z naszym zdaniem najlepszego widoku z okien Restauracja Oranżeria  chce zaprosić wszystkich  Was do wypróbowania dań swojej nowej – zupełnie odmiennej karty MENU.

Tak o nowej karcie mówi  Manager ds. gastronomii Restauracji Oranżeria Jakub Pałka: „Wizytówkami naszej kuchni są wysokiej jakości produkty oraz kulinarny powrót do tradycji z wykorzystaniem produktów z Podkarpacia.”

Oto niektóre pozycje z nowej karty menu:

Wśród przystawek:

  • Carpaccio di manzo – rozbity stek z polędwicy wołowej w formie carpaccio z pieczarkami portobello  rucolą i parmezanem.

Wśród sałat:

  • Insalata con tonno – siekany świeży tuńczyk połączony z serem typu buratta cytryną i świeżą bazylią.

Wśród makaronów:

  • Gnocchi quarto formaggi – włoskie kopytka w sosie serowym z dodatkiem bryndzy podkarpackiej.

Dania główne:

  • Policzki wieprzowe z palonymi warzywami, musem z kwaszonej kapusty i proziakami- wykorzystanie policzków wieprzowych w tym daniu jest nawiązaniem do kuchni dworskiej z terenów podkarpacia, proziaki wykorzystywane są w kuchni podkarpacia od blisko 150 lat.

Wśród deserów:

  • Mus z bryndzy podkarpackiej z karmelem, wanilią i ziemią czekoladową – połączenie smaku sera bryndza i słodkiego smaku karmelu i ziemi czekoladowej.

 

Za nowe menu odpowiada szef Marcin Czekalewski, absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie w zawodzie Kucharz. Prace rozpoczął od stanowiska kucharz w Warszawskim Hotelu Sheraton z szefem Kuchni  Kurtem Schellerem. Na początku  lat 2000 objął stanowisko  szefa zmiany we włoskiej restauracji GIANCARLO RISTORANTE  u boku właściciela a zarazem szefa kuchni GianCarlo Russo ( oficjalnego kucharza episkopatu Polski ) tam właśnie miał okazję współuczestniczyć w przygotowaniu oficjalnej kolacji dla Papieża Benedykta XVI podczas pielgrzymki do Polski. W kolejnych latach pracował w Londynie w znanej Restauracji Le Caprice gdzie miedzy innymi stałymi gośćmi byli Paul McCartney, Joan Collins, Kate Moss. Po powrocie z Londynu objął stanowisko szefa kuchni  Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w Zespole rezydencjonalnym ,,Parkowa’’ w Warszawie na ulicy Belwederskiej. W swojej pracy zawodowej miał okazję tworzyć i serwować menu miedzy innymi dla prezydenta Chorwacji Jvo  Josipovicia, Premiera Ukrainy Juli Tymoszenko,  Śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Króla Arabii Saudyjskiej.

 

Jeżeli będziecie mieli okazję skosztować którejś z pozycji nowej karty Oranżerii koniecznie dajcie nam o tym znać w komentarzach lub poprzez umieszczenie hashtaga #rzeszowskiesmaki przy swoim zdjęciu na instagramie. 

Komentarze

Reklama