Mus z bryndzy podkarpackiej z karmelem, znane w naszym regionie od blisko 150 lat proziaki, ziemia czekoladowa - to tylko niektóre z elementów zupełnie nowego, inspirowanego podkarpaciem menu restauracji Oranżeria, którego bazą jest doskonale znana kuchnia włoska.
Słynąca z naszym zdaniem najlepszego widoku z okien Restauracja Oranżeria chce zaprosić wszystkich Was do wypróbowania dań swojej nowej – zupełnie odmiennej karty MENU.
Tak o nowej karcie mówi Manager ds. gastronomii Restauracji Oranżeria Jakub Pałka: „Wizytówkami naszej kuchni są wysokiej jakości produkty oraz kulinarny powrót do tradycji z wykorzystaniem produktów z Podkarpacia.”
Oto niektóre pozycje z nowej karty menu:
Wśród przystawek:
- Carpaccio di manzo – rozbity stek z polędwicy wołowej w formie carpaccio z pieczarkami portobello rucolą i parmezanem.
Wśród sałat:
- Insalata con tonno – siekany świeży tuńczyk połączony z serem typu buratta cytryną i świeżą bazylią.
Wśród makaronów:
- Gnocchi quarto formaggi – włoskie kopytka w sosie serowym z dodatkiem bryndzy podkarpackiej.
Dania główne:
- Policzki wieprzowe z palonymi warzywami, musem z kwaszonej kapusty i proziakami- wykorzystanie policzków wieprzowych w tym daniu jest nawiązaniem do kuchni dworskiej z terenów podkarpacia, proziaki wykorzystywane są w kuchni podkarpacia od blisko 150 lat.
Wśród deserów:
- Mus z bryndzy podkarpackiej z karmelem, wanilią i ziemią czekoladową – połączenie smaku sera bryndza i słodkiego smaku karmelu i ziemi czekoladowej.
Za nowe menu odpowiada szef Marcin Czekalewski, absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie w zawodzie Kucharz. Prace rozpoczął od stanowiska kucharz w Warszawskim Hotelu Sheraton z szefem Kuchni Kurtem Schellerem. Na początku lat 2000 objął stanowisko szefa zmiany we włoskiej restauracji GIANCARLO RISTORANTE u boku właściciela a zarazem szefa kuchni GianCarlo Russo ( oficjalnego kucharza episkopatu Polski ) tam właśnie miał okazję współuczestniczyć w przygotowaniu oficjalnej kolacji dla Papieża Benedykta XVI podczas pielgrzymki do Polski. W kolejnych latach pracował w Londynie w znanej Restauracji Le Caprice gdzie miedzy innymi stałymi gośćmi byli Paul McCartney, Joan Collins, Kate Moss. Po powrocie z Londynu objął stanowisko szefa kuchni Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w Zespole rezydencjonalnym ,,Parkowa’’ w Warszawie na ulicy Belwederskiej. W swojej pracy zawodowej miał okazję tworzyć i serwować menu miedzy innymi dla prezydenta Chorwacji Jvo Josipovicia, Premiera Ukrainy Juli Tymoszenko, Śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Króla Arabii Saudyjskiej.
Jeżeli będziecie mieli okazję skosztować którejś z pozycji nowej karty Oranżerii koniecznie dajcie nam o tym znać w komentarzach lub poprzez umieszczenie hashtaga #rzeszowskiesmaki przy swoim zdjęciu na instagramie.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz