Okres jesienny, w którym króluje dynia, to doskonały moment na powrót Dyniowego na kran w Starym Browarze Rzeszowskim. Premiera w piątek, 28 października.
Dyniowe to piwo przygotowane z użyciem pieczonej dyni. Biorąc do ręki kufelek dyniowego widzimy piwo o jasno brązowej barwie, lekko mętne.
W zapachu wyczuwalny na pierwszym planie zapach ciasta dyniowego, ten charakterystyczny zapach zdominował bukiet aromatów. Aromaty ciasteczkowy na dalszym planie, przypraw korzennych słabo wyczuwalne.
W smaku gęste, słodkawe lecz zbalansowane chmielową goryczką. Nie ma wrażenia lepkiej słodyczy, na finiszu wyczuwalna lekka kwasowość.
Piwo bardzo przyjemne w odbiorze, wyższa zawartość alkoholu daje uczucie rozgrzewające co szczególnie w chłodniejszej porze roku jest mile widziane.
Użyte słody: pilzneński, Pale Ale, Abbey, Caraamber, Specjal W, zakwaszający, cukier, dynia, przyprawy
Użyte chmiele: Hallertau Tradition US 05
ekstrakt 16,5% alk ok 7%
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz