Stary Browar Rzeszowski. Dyniowe powraca na kran

Dodano: 27.10.2016 r.

Okres jesienny, w którym króluje dynia, to doskonały moment na powrót Dyniowego na kran w Starym Browarze Rzeszowskim. Premiera w piątek, 28 października. 

Dyniowe to piwo przygotowane z użyciem pieczonej dyni. Biorąc do ręki kufelek dyniowego widzimy piwo o jasno brązowej barwie, lekko mętne.

W zapachu wyczuwalny na pierwszym planie zapach ciasta dyniowego, ten charakterystyczny zapach zdominował bukiet aromatów. Aromaty ciasteczkowy na dalszym planie, przypraw korzennych słabo wyczuwalne.


W smaku gęste, słodkawe lecz zbalansowane chmielową goryczką. Nie ma wrażenia lepkiej słodyczy, na finiszu wyczuwalna lekka kwasowość.

Piwo bardzo przyjemne w odbiorze, wyższa zawartość alkoholu daje uczucie rozgrzewające co szczególnie w chłodniejszej porze roku jest mile widziane.


Użyte słody: pilzneński, Pale Ale, Abbey, Caraamber, Specjal W, zakwaszający, cukier, dynia, przyprawy

Użyte chmiele: Hallertau Tradition US 05

ekstrakt 16,5% alk ok 7%

 

Komentarze

Reklama