Ruszyły rezerwacje na wiosenną edycję Restaurant Week

Dodano: 12.03.2019 r.

fot. Pixabay
fot. Pixabay

Można już rezerwować stoliki na wiosenną edycję Restaurant Week. Festiwal najlepszych restauracji odbędzie się w dniach 3 – 17 kwietnia. Tegoroczna edycja festiwalu odbywa się pod hasłem „Szanuj Jedzenie”. Rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl

Za trzydaniowe doznanie smakowe, tj. przystawka, danie główne i deser zapłacimy 49 zł.

Tym razem udział potwierdziło 6 rzeszowskich restauracji. Poniżej ich lista oraz festiwalowe menu:

 

Hilton Garden Inn Rzeszów

MENU A

  1. Pikantne ciasto francuskie z wołowiną, prażone ziemniaki truflowe, concasse paprykowe, kiełki zielonego groszku
  2. Zapiekane gnocchi buraczane z gorgonzolą, chorizo, pieczone kurki na karmelizowanym czosnku
  3. Racuchy jabłkowe na maślance, gorzka czekolada, bita śmietana, owoce

MENU B

  1. Zielone szparagi w cieście ryżowym, zapiekane z serem cheddar, chutney z mango i brzoskwini, prażone orzeszki pini i smażony jarmuż.
  2. Pieczony filet z dorsza z ziołowa kruszonką, puree z zielonego groszku z miętą, por w occie jabłkowym i olej koperkowy
  3. Pomidor w borówkowym occie balsamicznym, lody miętowem palona, biała czekolada, owoce

 

Kucharze

MENU A

  1. Zupa miso
    Długo gotowana wołowina, makaron udon, dymka, olej sezamowy, wakame, biała rzodkiew
  2. Polędwiczka wieprzowa sous-vide, pieczony seler, karmelizowana brukselka, sos jabłkowy z tymiankiem i demi glace, chips z topinamburu
  3. Tarta tatin
    Pianka waniliowa, lody cynamonowe, kruszona beza

MENU B

  1. Zupa miso
    tofu, makaron udon, dymka, olej sezamowy, wakame, biała rzodkiew
  2. Gołąbki z ciecierzycy i kalafiora, masło orzechowe, kapusta modra, sos z białego wina ze szpinakiem, oliwa szałwiowa
  3. Tarta tatin
    Pianka waniliowa, lody cynamonowe, kruszona beza

 

Kulisy - Hotel Falcon

MENU A

  1. Krem curry z wkładką mięsną i kiełkami
  2. Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym z koniakiem, purée ziemniaczano-selerowe, sałatka z warzyw korzennych
  3. Sernik truskawkowy z musem mango

MENU B

  1. Carpaccio z marynowanego buraka, sałatka z roszponki, chips z sera bursztyn, dressing malinowo-cytrynowy
  2. Risotto warzywne z sosem kurkowym
  3. Tarta z karmelizowaną gruszką

 

Liszt

MENU A

  1. Sałatka z serem halloumi i cytrusami
  2. Wieprzowina po budapesztańsku z makaronem
  3. Ciasto Gerbeaud polane gorącą czekoladą

MENU B

  1. Grillowany bakłażan z serem mozzarella i sosem z pieczonej papryki
  2. Burger z ciecierzycy z konfiturą z czerwonej cebuli i frytkami z batatów
  3. Lody z pieca z sosem czekoladowym

 

Parole Art Bistro

MENU A

  1. Filo sandwich z kozim serem, pomidorami cherry i papryką chipotle
  2. Onglet steak z potrójnie smażonymi frytkami, domowym ketchupem i wiosenną sałatką
  3. Czekoladowy creme brullee z karmelizowanymi orzechami laskowymi i malinami

MENU B

  1. Młode marchewki z zielonym curry, marynowaną fetą i pesto z orzechów ziemnych
  2. Risotto z zielonymi warzywami i cytrynowym mascarpone
  3. Sałatka z egzotycznych owoców z sosem z granata i limonkowym ptasim mleczkiem

 

Patio - Grand Hotel Rzeszów

MENU A

  1. Żur na zakwasie gryczanym, zapiekane puree, jajko sous-vide, maślaki, kiełbasa z dzika
  2. Konfitowana kaczka wiejska, miód, tymianek, sos figowy, puree pietruszkowo-jabłkowe, buraki, gruszka
  3. Ciemne sable, mus waniliowy, kawowe cremeux, złoto jadalne, coulis z czerwonych owoców, lody z różowego wina

MENU B

  1. Krem z topinamburu, prażony słonecznik, jarmuż, olej z pestek dyni
  2. Kaszotto, kapelusze borowików, szpinak, filet z sandacza, trufle
  3. Ciasto czekoladowe na gorąco, mus wiśniowy, świeże owoce, lody z palonego masła i kminku* przygotowywane na żywo

Komentarze

Reklama