Można już rezerwować stoliki na wiosenną edycję Restaurant Week. Festiwal najlepszych restauracji odbędzie się w dniach 3 – 17 kwietnia. Tegoroczna edycja festiwalu odbywa się pod hasłem „Szanuj Jedzenie”. Rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl
Za trzydaniowe doznanie smakowe, tj. przystawka, danie główne i deser zapłacimy 49 zł.
Tym razem udział potwierdziło 6 rzeszowskich restauracji. Poniżej ich lista oraz festiwalowe menu:
Hilton Garden Inn Rzeszów
MENU A
- Pikantne ciasto francuskie z wołowiną, prażone ziemniaki truflowe, concasse paprykowe, kiełki zielonego groszku
- Zapiekane gnocchi buraczane z gorgonzolą, chorizo, pieczone kurki na karmelizowanym czosnku
- Racuchy jabłkowe na maślance, gorzka czekolada, bita śmietana, owoce
MENU B
- Zielone szparagi w cieście ryżowym, zapiekane z serem cheddar, chutney z mango i brzoskwini, prażone orzeszki pini i smażony jarmuż.
- Pieczony filet z dorsza z ziołowa kruszonką, puree z zielonego groszku z miętą, por w occie jabłkowym i olej koperkowy
- Pomidor w borówkowym occie balsamicznym, lody miętowem palona, biała czekolada, owoce
Kucharze
MENU A
- Zupa miso
Długo gotowana wołowina, makaron udon, dymka, olej sezamowy, wakame, biała rzodkiew - Polędwiczka wieprzowa sous-vide, pieczony seler, karmelizowana brukselka, sos jabłkowy z tymiankiem i demi glace, chips z topinamburu
- Tarta tatin
Pianka waniliowa, lody cynamonowe, kruszona beza
MENU B
- Zupa miso
tofu, makaron udon, dymka, olej sezamowy, wakame, biała rzodkiew - Gołąbki z ciecierzycy i kalafiora, masło orzechowe, kapusta modra, sos z białego wina ze szpinakiem, oliwa szałwiowa
- Tarta tatin
Pianka waniliowa, lody cynamonowe, kruszona beza
Kulisy - Hotel Falcon
MENU A
- Krem curry z wkładką mięsną i kiełkami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym z koniakiem, purée ziemniaczano-selerowe, sałatka z warzyw korzennych
- Sernik truskawkowy z musem mango
MENU B
- Carpaccio z marynowanego buraka, sałatka z roszponki, chips z sera bursztyn, dressing malinowo-cytrynowy
- Risotto warzywne z sosem kurkowym
- Tarta z karmelizowaną gruszką
Liszt
MENU A
- Sałatka z serem halloumi i cytrusami
- Wieprzowina po budapesztańsku z makaronem
- Ciasto Gerbeaud polane gorącą czekoladą
MENU B
- Grillowany bakłażan z serem mozzarella i sosem z pieczonej papryki
- Burger z ciecierzycy z konfiturą z czerwonej cebuli i frytkami z batatów
- Lody z pieca z sosem czekoladowym
Parole Art Bistro
MENU A
- Filo sandwich z kozim serem, pomidorami cherry i papryką chipotle
- Onglet steak z potrójnie smażonymi frytkami, domowym ketchupem i wiosenną sałatką
- Czekoladowy creme brullee z karmelizowanymi orzechami laskowymi i malinami
MENU B
- Młode marchewki z zielonym curry, marynowaną fetą i pesto z orzechów ziemnych
- Risotto z zielonymi warzywami i cytrynowym mascarpone
- Sałatka z egzotycznych owoców z sosem z granata i limonkowym ptasim mleczkiem
Patio - Grand Hotel Rzeszów
MENU A
- Żur na zakwasie gryczanym, zapiekane puree, jajko sous-vide, maślaki, kiełbasa z dzika
- Konfitowana kaczka wiejska, miód, tymianek, sos figowy, puree pietruszkowo-jabłkowe, buraki, gruszka
- Ciemne sable, mus waniliowy, kawowe cremeux, złoto jadalne, coulis z czerwonych owoców, lody z różowego wina
MENU B
- Krem z topinamburu, prażony słonecznik, jarmuż, olej z pestek dyni
- Kaszotto, kapelusze borowików, szpinak, filet z sandacza, trufle
- Ciasto czekoladowe na gorąco, mus wiśniowy, świeże owoce, lody z palonego masła i kminku* przygotowywane na żywo
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz