Rusza jubileuszowy Restaurant Week - Miłość do jedzenia

Dodano: 11.10.2019 r.

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie".

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu, uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49 zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenia odpowiada za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!

1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze

2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki

3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej

4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle

5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi

6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji

7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

 

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali

Jesienna edycja Restaurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków, niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

Rzeszów Restaurant Week

Ta edycja Festiwalu to obecność 7 restauracji z Rzeszowa. Są to: Capella Restaurant & Lobby Bar, Hoshi Sushi, Kucharze, Kulisy – Hotel Falcon, Parole Art Restaurant, Patio – Grand Hotel Rzeszów, Stary Browar Rzeszowski. Poniżej festiwalowe propozycji każdej z nich.

Parole Art Restaurant

Menu A

1. Pikantna zupa z soczewicą, pomidorami i wędzonym boczkiem

2. Filet z kaczki z wytrawnym sosem czekoladowym, kopytkami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą

3. Kokosowo limonkowa panna cotta z mango i truskawkami

Menu B

1. Mus z wędzonej makreli z sałatką z korniszonów i aioli kaparowym

2. Czerwone ravioli nadziewane ricottą z orzechami z sosem z koziego sera, botwiną z patelni i cząbrem

3. Espresso brownie z orzechami laskowymi i kremem ze słonego karmelu

 

Kulisy - Hotel Falcon

Menu A

1. Śledzik w śmietanie na pieczonym jabłku z cynamonem

2. Pierś kurczaka w soku cytrynowym podana na risotto z zielonym groszkiem

3. Sernik dyniowy

Menu B

1. Sałatka z panierowaną mini mozzarellą, warzywami i malinowym winegretem

2. Zapiekane kluseczki gnocchi z sosem pomidorowym, cukinia i mozzarellą

3. Pieczone jabłko z bakaliami

 

Patio - Grand Hotel Rzeszów

Menu A

1. Krem z kalafiora z zielonym pesto i grzankami ziołowymi

2. Polędwica z dorsza sous-vide z sosem maślanym z trybulą, soczewicą belluga, musem marchwiowo-dyniowym i szpinakiem

3. Ptyś z kruszonką, karmelem z solą morską, chantilly z białej czekolady i coulis z czerwonych owoców z dodatkiem porzeczek i lodów kminkowych w czekoladzie

Menu B

1. Krem z kiszonej kapusty z lodami borowikowymi, oliwą rydzową i grzankami

2. Pierś z perliczki sous-vide z sosem tymiankowym, puree z pasternaku, fondant ziemniaczany i glazurowane buraki

3. Ptyś z kruszonką, karmelem z solą morską, chantilly z białej czekolady i coulis z czerwonych owoców z dodatkiem porzeczek i lodów kminkowych w czekoladzie

 

Capella Restaurant & Lobby Lounge

Menu A

1. Krem z pieczonego ziemniaka w aromacie białego wina i kurkumy, podany z płatkami topinamburu

2. Polędwiczka wieprzowa nadziewana karczochami podana z puree z pieczonej dyni, z sałatką z dressingiem limonkowym i chipsem z suszonego sera feta

3. Krem z białej czekolady podany z glazurowanymi śliwkami i kawiorem z czarnego bzu

Menu B

1. Krem z pieczonego ziemniaka w aromacie białego wina i kurkumy, podany z płatkami topinamburu

2. Gratin warzywny w aromacie trufli, podany z puree z pieczonej dyni, z sałatką z dressingiem limonkowym i chipsem z suszonego sera feta

3. Krem z białej czekolady podany z glazurowanymi śliwkami i kawiorem z czarnego bzu

 

Hoshi Sushi

Menu A

1. Ramen wege - japońskie tradycyjne danie z makronem, na wywarze warzywnym podane z grzybami, tofu, szpinakiem, groszkiem cukrowym i zieloną cebulką

2. Rolka Sushi z warzywami smażona w całości w tempurze, nigiri z tamago podana z sałatką z alg morskich wakame (8 szt. sushi)

3. Owocowa rolka sushi - z bananem w tempurze z sosem orzechowo czekoladowym, podawana z owocami sezonowymi (6 szt. sushi)

Menu B

1. Sakana soup - wywar na bazie ryb i owoców morza z rozmarynem i kawałkami ryb

2. Rolka Sushi z krewetką w tempurze w środku, opalanym łososiem na zewnątrz, obsypana migdałami, polana słodkim sosem teriyaki (8 szt. sushi)

3. Doroyaki Matcha - japoński słodki naleśnik podany z lodami o smaku zielonej herbaty i owocami sezonowymi

 

Kucharze

Menu A

1. Krem grzybowy, czekolada belgijska, pienione mleko, lany chrust

2. Boczek wędzony sv, puree z pieczonych ziemniaków i czosnku, sos piernikowy z demi-glace, żel z buraka, prażony kalafior, chips z ziemniaka

3. Figa z makiem, ciasto filo, zabajone, puder z pomarańczy

Menu B

1. Krem grzybowy, czekolada belgijska, pienione mleko, lany chrust

2. Okoń nilowy, puree ziemniaczane z natką pietruszki, sos kokosowy z sepią, prażony pasternak, żel z dyni, chips z brukwi

3. Figa z makiem, ciasto filo, zabajone, puder z pomarańczy

 

Stary Browar Rzeszowski

Menu A

1. Sałatka z pieczona dynią z figami i chipsami z kiełbasy francuskiej

2. Comber jagnięcy z puree z dyni z kluseczkami tymiankowymi i sosem balsamicznym

3. Gruszka gotowana na winie podana z lodami waniliowymi

Menu B

1. Carpaccio z przegrzebków na cykorii i koprze włoskim

2. Makaron Linguine seppia z owocami morza na białym winie

3. Kruszona beza z kremem mascarpone mango z sosem malinowym

 

  • Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
  • Otwarcie rezerwacji: od 19.09
  • Festiwal:16-31.10

 

 

Komentarze

Reklama