Rusza jesienna edycja Restaurant Week w Rzeszowie

Dodano: 08.09.2021 r.

fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock

Sześć rzeszowskich restauracji bierze udział w jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week, który startuje 8 września. Rezerwacje na trzydaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie RestaurantWeek.pl w cenie 59 zł. Festiwal potrwa do 26 września br.

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Jesiennej edycji towarzyszy kampania #FoodMustGoOn!

Tradycyjnie szefowie restauracji biorących udział w Festiwalu przygotowali z tej okazji specjalne popisowe menu (wegetariańskie i mięsne) składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w festiwalowej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

Rezerwacji stolika można dokonać poprzesz stronę RestaurantWeek.pl.

Do jesiennej edycji festiwalu zgłosiło się sześć rzeszowskich restauracji: Folwark, Kulisy, Molto, Wina Dajcie, ZEST oraz The Garden Grille & Bar.

Poniżej festiwalowe menu każdej z nich:

Folwark

Menu A

Przystawka:

Ser kozi w migdałowym pudrze, karmelizowana figa, endywia, dressing z winogron

Danie główne:

Risotto z leśnymi grzybami, pieczona dynia, oliwa truflowa

Deser:

Ciasto cygaretkowe,

mus rumowy, mus kawowy, biszkopt malinowy, sos z mango

 

Menu B

Przystawka:

Krem z pieczonego ziemniaka, chrust z boczku, kwaśna śmietana

Danie główne:

Konfitowana kaczka, kopytka

z bryndzą, mus z buraka, pieczone jabłko, sos demi glace

Deser:

Czekoladowy fondant z białą czekoladą, lody bazyliowe, sos słony karmel

 

Kulisy

Menu A

Przystawka:

Bruschetta z owcami morza, pasta z oliwek, kapary

Danie główne:

Buraczane ravioli, farsz z dyni i kasztanów, ricotta, orzechy laskowe

Deser:

Chia, niebieska spirulina, leśne owoce

 

Menu B

Przystawka:

Wytrawne gofry, łosoś wędzony na zimno, pestki granatu, kwaśna śmietana, pistacje

Danie główne:

Perliczka, czarna marchew, sos na białym winie wytrawnym, purée z pieczonej dyni z kolendrą

Deser:

Śliwki w syropie, biszkopt czekoladowy bez mąki, mus czekoladowo - śmietanowy

 

Molto

Menu A

Przystawka:

Przegrzebki, czarna soczewica beluga, blanszowany młody szpinak, jajko przepiórcze, kawior, sos ze skorupiaków

Danie główne:

Żabnica, langustynka, krabowe risotto, puree z groszku, palony brokuł, cukinia i marchewka, dymka, sos cytrynowo-szafranowy ze szczypiorkiem

Deser:

Sernik prosecco z truskawkami, żelki truskawkowe, kompresowane truskawki, mus czekoladowy

 

Menu B

Przystawka:

Krem z czerwonej kapusty, creme fraiche, szczypiorek

Danie główne:

Górka cielęca, ziemniaki truflowe, konfitowane warzywa, puree z selera i boczku, sos czerwone wino

Deser:

Mus z chałwy z malinami, sos malinowo-miętowy, maliny, żelki malinowe, mus czekoladowy

 

Wina Dajcie

Menu A

Przystawka:

Krem z buraka z białą czekoladą, sos malinowy, smażone nerkowce, biszkopt cytrynowy

Danie główne:

Stek z tofu, sos winno-cebulowy, mus szpinakowo-cytrynowy, fondant ziemniaczany, mech jadalny

Deser:

Mus z gorzkiej czekolady i różowego pieprzu, galaretka z brzoskwiń i wina musującego, piasek jadalny, żelowany czarny bez, sos pomarańczowy z chilli

 

Menu B

Przystawka:

Suszone morele nadziewane kozim serem i malinami, palony boczek, rukola, pumpernikiel, dressing z rokitnika

Danie główne:

Ligawa wołowa faszerowana musem z borowików z orzechami laskowymi i jarmużem, maślana polenta, krem chrzanowy z dereniem, beszamel z gorgonzolą, puder z marchwi

Deser:

Mus z gorzkiej czekolady i różowego pieprzu, galaretka z brzoskwiń i wina musującego, piasek jadalny, żelowany czarny bez, sos pomarańczowy z chilli

 

ZEST

Menu A

Przystawka:

Pasta z korzenia pietruszki i rozmarynu, pieczone pomidorki z orzechami, figa, olej lniany, chleb na zakwasie

Danie główne:

Risotto z kurkami, karmelizowana szalotka, chipsy z topinamburu, olej z kopru włoskiego, prażone kapary

Deser:

Smażone lody o smaku mango, Ganache kokosowy z czekoladą belgijską, puder pistacjowy, frużelina wiśniowa, tymianek

 

Menu B

Przystawka:

Mus z łososia wędzonego na zimno, salsa z krewetek, chips z chorizo, palone masło, chleb na zakwasie

Danie główne:

Pierś z gęsi, krokiet z konfitowanej kaczki, piklowana czerwona kapusta, puree ziemniaczane aromatyzowane truflą, sos z pieczonego czosnku i miodu gryczanego

Deser:

Smażone lody o smaku mango, Ganache kokosowy z czekoladą belgijską, puder pistacjowy, frużelina wiśniowa, tymianek

 

The Garden Grille & Bar

Menu A

Przystawka:

Sałatka z serem halloumi, concasse paprykowo-cukiniowym, białą rzodkwią i malinami

Danie główne:

Stek z kalafiora na puree z zielonego groszku z dressingiem żurawinowym i chipsem z jarmużu

Deser:

Waniliowa pana cotta z karmelizowaną dynią, popcornem, paloną czekoladą i sosem miodowo-cytrynowym

 

Menu B

Przystawka:

Ciasto filo z pieczoną kaczką, rukwią wodną, marynowaną rzodkiewką, gruszką i szpinakiem

Danie główne:

Polędwica wołowa na grzybowym risotto z pieczoną marchewką, marynowaną czerwoną cebulą i  sosem Worcestershire

Deser:

Waniliowa pana cotta z karmelizowaną dynią, popcornem, paloną czekoladą i sosem miodowo-cytrynowym

 

Komentarze

Reklama