Sześć rzeszowskich restauracji bierze udział w jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week, który startuje 8 września. Rezerwacje na trzydaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie RestaurantWeek.pl w cenie 59 zł. Festiwal potrwa do 26 września br.
Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Jesiennej edycji towarzyszy kampania #FoodMustGoOn!
Tradycyjnie szefowie restauracji biorących udział w Festiwalu przygotowali z tej okazji specjalne popisowe menu (wegetariańskie i mięsne) składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w festiwalowej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.
Rezerwacji stolika można dokonać poprzesz stronę RestaurantWeek.pl.
Do jesiennej edycji festiwalu zgłosiło się sześć rzeszowskich restauracji: Folwark, Kulisy, Molto, Wina Dajcie, ZEST oraz The Garden Grille & Bar.
Poniżej festiwalowe menu każdej z nich:
Folwark
Menu A
Przystawka:
Ser kozi w migdałowym pudrze, karmelizowana figa, endywia, dressing z winogron
Danie główne:
Risotto z leśnymi grzybami, pieczona dynia, oliwa truflowa
Deser:
Ciasto cygaretkowe,
mus rumowy, mus kawowy, biszkopt malinowy, sos z mango
Menu B
Przystawka:
Krem z pieczonego ziemniaka, chrust z boczku, kwaśna śmietana
Danie główne:
Konfitowana kaczka, kopytka
z bryndzą, mus z buraka, pieczone jabłko, sos demi glace
Deser:
Czekoladowy fondant z białą czekoladą, lody bazyliowe, sos słony karmel
Kulisy
Menu A
Przystawka:
Bruschetta z owcami morza, pasta z oliwek, kapary
Danie główne:
Buraczane ravioli, farsz z dyni i kasztanów, ricotta, orzechy laskowe
Deser:
Chia, niebieska spirulina, leśne owoce
Menu B
Przystawka:
Wytrawne gofry, łosoś wędzony na zimno, pestki granatu, kwaśna śmietana, pistacje
Danie główne:
Perliczka, czarna marchew, sos na białym winie wytrawnym, purée z pieczonej dyni z kolendrą
Deser:
Śliwki w syropie, biszkopt czekoladowy bez mąki, mus czekoladowo - śmietanowy
Molto
Menu A
Przystawka:
Przegrzebki, czarna soczewica beluga, blanszowany młody szpinak, jajko przepiórcze, kawior, sos ze skorupiaków
Danie główne:
Żabnica, langustynka, krabowe risotto, puree z groszku, palony brokuł, cukinia i marchewka, dymka, sos cytrynowo-szafranowy ze szczypiorkiem
Deser:
Sernik prosecco z truskawkami, żelki truskawkowe, kompresowane truskawki, mus czekoladowy
Menu B
Przystawka:
Krem z czerwonej kapusty, creme fraiche, szczypiorek
Danie główne:
Górka cielęca, ziemniaki truflowe, konfitowane warzywa, puree z selera i boczku, sos czerwone wino
Deser:
Mus z chałwy z malinami, sos malinowo-miętowy, maliny, żelki malinowe, mus czekoladowy
Wina Dajcie
Menu A
Przystawka:
Krem z buraka z białą czekoladą, sos malinowy, smażone nerkowce, biszkopt cytrynowy
Danie główne:
Stek z tofu, sos winno-cebulowy, mus szpinakowo-cytrynowy, fondant ziemniaczany, mech jadalny
Deser:
Mus z gorzkiej czekolady i różowego pieprzu, galaretka z brzoskwiń i wina musującego, piasek jadalny, żelowany czarny bez, sos pomarańczowy z chilli
Menu B
Przystawka:
Suszone morele nadziewane kozim serem i malinami, palony boczek, rukola, pumpernikiel, dressing z rokitnika
Danie główne:
Ligawa wołowa faszerowana musem z borowików z orzechami laskowymi i jarmużem, maślana polenta, krem chrzanowy z dereniem, beszamel z gorgonzolą, puder z marchwi
Deser:
Mus z gorzkiej czekolady i różowego pieprzu, galaretka z brzoskwiń i wina musującego, piasek jadalny, żelowany czarny bez, sos pomarańczowy z chilli
ZEST
Menu A
Przystawka:
Pasta z korzenia pietruszki i rozmarynu, pieczone pomidorki z orzechami, figa, olej lniany, chleb na zakwasie
Danie główne:
Risotto z kurkami, karmelizowana szalotka, chipsy z topinamburu, olej z kopru włoskiego, prażone kapary
Deser:
Smażone lody o smaku mango, Ganache kokosowy z czekoladą belgijską, puder pistacjowy, frużelina wiśniowa, tymianek
Menu B
Przystawka:
Mus z łososia wędzonego na zimno, salsa z krewetek, chips z chorizo, palone masło, chleb na zakwasie
Danie główne:
Pierś z gęsi, krokiet z konfitowanej kaczki, piklowana czerwona kapusta, puree ziemniaczane aromatyzowane truflą, sos z pieczonego czosnku i miodu gryczanego
Deser:
Smażone lody o smaku mango, Ganache kokosowy z czekoladą belgijską, puder pistacjowy, frużelina wiśniowa, tymianek
The Garden Grille & Bar
Menu A
Przystawka:
Sałatka z serem halloumi, concasse paprykowo-cukiniowym, białą rzodkwią i malinami
Danie główne:
Stek z kalafiora na puree z zielonego groszku z dressingiem żurawinowym i chipsem z jarmużu
Deser:
Waniliowa pana cotta z karmelizowaną dynią, popcornem, paloną czekoladą i sosem miodowo-cytrynowym
Menu B
Przystawka:
Ciasto filo z pieczoną kaczką, rukwią wodną, marynowaną rzodkiewką, gruszką i szpinakiem
Danie główne:
Polędwica wołowa na grzybowym risotto z pieczoną marchewką, marynowaną czerwoną cebulą i sosem Worcestershire
Deser:
Waniliowa pana cotta z karmelizowaną dynią, popcornem, paloną czekoladą i sosem miodowo-cytrynowym
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz