Rusza festiwal food trucków w Millenium Hall

Dodano: 12.05.2017 r.

Rusza Food Truck Starts Tour - trzydniowe święto ulicznego jedzenia w Rzeszowie. Od godz. 11:00 na skwerze Millenium Hall stacjonuje kilkanaście ciężarówek z jedzeniem z całego świata. Food trucki postoją to do niedzieli do godz. 20:00.

„Tym razem nakarmimy wszystkich wygłodniałych i wymagających fanów street foodu na Skwerze Millenium Hall” – zapowiadają inicjatorzy przedsięwzięcia. Zjeść przepyszne przekąski będzie można wśród palm, przy multimedialnej fontannie, leżaczkach i w otoczeniu ogródków letnich. Będzie sporo atrakcji dla dzieci, w tym dmuchańce i elektryczne samochodziki. Dodatkowo w planach komfortowa strefa chillout, klimatyczny podkład muzyczny oraz mnóstwo konkursów.

Nakarmi Was 16 food trucków z kuchnią amerykańską, słowacką, azjatycką, belgijską, włoską, hiszpańską, meksykańską i nie tylko... Dla każdego znajdzie się coś pysznego! Zarówno dania mięsne, wege lub ostre i wyśmienite desery z filiżanką aromatycznej kawy jako uzupełnienie kulinarnego szaleństwa!

W sobotę, jako gość specjalny, wystąpi Paweł Pawelec z radia Eska, który poprowadzi kolejny z serii 28 eventów foodtruckowych. Ponadto w programie również imprezowy after na świeżym powietrzu pod hasłem „Kierunek Prywatka” z At Crew, Esel, Invader, Popioow. Stay tuned!

Godziny stacjonowania food trucków:

- 12 i 13 maja- godz. od 11:00 do 22:00
- 14 maja- godz. od 11:00 do 20:00

Co konkretnie zjecie w danym food trucku? Poniżej pełna lista ciężarówek wraz z ofertami.
 

Bubbleology - Bubble Tea

Bubble tea w oryginalnym wydaniu oraz w przepysznie oszałamiających, autorskich wariacjach smakowych – tylko w Bubbleology.

Herbata z bąbelkami? Właśnie tak! Ten nietypowy napój przywędrował do Europy aż z Tajwanu, podbijając wcześniej serca mieszkańców Chin, Korei, USA i Kanady.

Bubble tea stworzona została w 1987 przez Liu Han Jie, właściciela jednej z tajwańskich herbaciarni, znajdującej się w Taichungu. To on jako pierwszy połączył ciepłą herbatę z kostkami lodu, mlekiem oraz kulkami tapioki. To właśnie dzięki perełkom tapioki (skrobi z korzenia manioku) herbata ta w bezpośrednim tłumaczeniu nosi nazwę Pearl Milk Tea lub w wersji zachodniej BUBBLE TEA!
 

Burger Station

Odwiedzają polskie miasta od 2014 roku. Od 2015 roku jeżdżą na dwa samochody, w tym jednym z większych w Polsce. Serwują burgery ze 100% wołowiną pochodząca od polskich krów ras mięsnych ze świeżymi warzywami, autorskimi sosami w bułce maślanej oraz frytki belgijskie smażone na tłuszczu wołowym.

 

Manufaktura Krakowska

Foodtrucki, serwujące najlepszej jakości wołowe burgery, vege burgery, frytki belgijskie oraz znakomita kanapkę pulled pork. Całe menu oparte jest na autorskich recepturach.
 

CALAVERA Mexican Grill

Na co dzień stacjonują w Krakowie, raz na jakiś czas objeżdżają inne miasta polski, aby częstować mieszkańców różnorodną i kolorową meksykańską kuchnią. Menu CALAVERA to tacosy, quesadilla, burrito, tostadas zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
 

Choco Kebab

Choco Kebab to koncept gastronomiczny włoskiej firmy Techfood. Ekskluzywna czekolada Cremino, scięta na wiórki, podawana jest w ciepłej, puszystej Choco Picie. Do tego dochodzą dodatki: bita śmietana, syrop klonowy, lody, jogurt naturalny, Nutella, świeże owoce, frużelina, orzechy i wiele innych.

 

Los Santos Bar

Food truck serwujący kuchnie z całego świata. Potrawy serwowane są w formie przekąskowej, aby można było się nimi dzielić w gronie rodziny i znajomych, lub - dla bardziej głodnych - w formie sandwitcha, np. bałkański burger, meksykańskie burritos czy tajski wrap.

Los Santos Bar działa wg idei „slow food”, dlatego też dania przygotowywane są z naturalnych, rodzimych produktów, wg własnych receptur.
 

Lubish Langosh

Pierwszy taki food truck w Polsce. Zjecie u nich słowackie langoshe, czyli smażony placek drożdżowy podawany na słodko i wytrawnie ze świeżymi dodatkami. Do wyboru wersje wege, dla mięsożerców oraz na słodko z owocami.

 

Mała Belgia

Mają frytownicę i nie wahają się jej użyć.  W ofercie: oryginalne Fish&chips, chrupiące Stripsy (w formie poledwiczek z kurczaka), belgijskie frytki, również w smażonej wersji wege, smażony baton!... na orzeźwienie Yerba mate z cytrusami oraz oranżada z kąkolewnicy lub firmowe smoothie Green Monster.
 

MamCię ZjemCię

Serwują hot-dogi grillowane z serem z bułek jasnych pszennych z kiełbaską lub parówką. Doprawić możecie jednym z kilku sosów. Dodatkowo w ofercie zakręcone ziemniaki, frytki lub prażynki krewetkowe.
 

Na-żarty

"Na Żarty" to jedyny w swoim rodzaju amerykański foodtruck serwujący burgery z wołowiną Hereford z autorskimi sosami. Oprócz burgerów znajdziecie jeszcze przystawki takie jak Jalapeno cheddar chesse czy najbardziej popularną amerykańską kanapke Reuben z pastrami i smażoną na złoto kiszoną kapusta.
 

Owoczek

Owoczek to kreatywne połączenie smaku świeżych owoców z najwyższej jakości belgijską czekoladą. Aromatyczne truskawki, soczyste ananasy, pyszne banany i słodkie jabłka, to tylko niektóre z owoców, które zanurzane są w jednej z trzech najwyższej jakości belgijskich czekolad: fantastycznej mlecznej, wykwintnej deserowej i anielskiej białej.
 

Highlander - Piekielnie Dobre Jedzonko

Serwują mega pyszne zapiekanki na świeżej bagietce, z wysokiej jakości dodatkami. Całość okraszona jest sosami własnej roboty. W ofercie zapiekanki w 3 rozmiarach L/XL/XXL największa to aż pół metra‼️ Bazą są świeże produkty i pyszna pszenna bagietka. Ich rozmaite menu sprawia, iż każdy znajdzie coś dla siebie

A na zakąskę oscypki prosto od górala z żurawiną i/lub z boczkiem grillowane
 

The Bandits

Boys are back to town. Chłopcy wrócili do miasta? Nigdy ich tu nie było. Teraz są i miasto już nigdy nie będzie takie samo. Kobiety - nie pozwólcie swoim mężczyznom wyjść z domu na naszego burgera. Podążą za nim do piekła. I nie wrócą. Chłopaki serwują soczyste burgery w niebezpiecznie pysznym stylu. A wśród nich m.in.: classic burger, cheese burger, village burger czy vege burger.
 

Złote Paluchy Churros

Zaserwują dla was Churros oraz wysokiej jakości włoską czekoladę na gorąco do picia.

Hiszpańskie Churros to paluchy o długości 15 cm, zrobione z ciasta, które po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podaje się je na słodko: zawsze posypane cukrem pudrem i opcjonalnie z cynamonem/nutellą (która jest w zbiorniczku obok). Chłopaki „na pierwszy raz” polecają Wam opcję „full wypas”, czyli ze wszystkim :). Churros smażone są na zamówienie, więc po 2 minutach oczekiwania otrzymacie paczuszkę z 6 lub 8 pysznymi, ciepłymi, chrupiącymi paluchami.

 

Komentarze

Reklama