Ruszyła Wiosenna edycja Restaurant Week, która potrwa do 5 lipca. W Rzeszowie zgłosiło się 9 restauracji. Za popisowe 3-daniowe menu zapłacicie tradycyjnie 49 zł.
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, które ma być podziękowaniem dla klientów za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
Specjalne menu za 49 zł
Restauracje biorące udział w Festiwalu przygotowały z tej okazji specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.
Dodatkowo, jako podziękowanie dla wszystkich uczestników Restaurant Week za wsparcie lokalnych restauracji, każdy Gość otrzyma w prezencie butelkę Coca-Coli.
Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12 - 29 czerwca, pierwsze 10.000 osób, którzy dokonają rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową.
Ruszyły rezerwacje
Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Z uwagi na sytuacje epidemiologiczną, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.
9 restauracji w Rzeszowie, w tym 3 debiuty
W Rzeszowie do udział w festiwalu zgłosiło się 9 restauracji, a wśród nich po raz pierwszy: Radość, Hindi oraz Podpromie. Pozostałe lokale biorące udział w akcji to: Liszt, Wina Dajcie, Kucharze, Capella Restaurant & Lobby Lounge, Kulisy – Hotel Falcon, Patio – Grand Hotel Rzeszów.
Poniżej festiwalowe propozycji każdej z nich.
Capella Restaurant & Lobby Lounge
Menu A
1. Szparagi z jajkiem i musem z groszku cukrowego, oliwą i majonezem truskawkowym
2. Kurczak baby z gołąbkiem z kaszy gryczanej, sosem winogronowym, białymi szparagami i brokułami
3. Mus czekoladowy z lodami z wędzonego masła, ciastkiem pistacjowym, masłem orzechowym i malinami
Menu B
1. Szparagi z jajkiem i musem z groszku cukrowego, oliwą i majonezem truskawkowym
2. Pâté z cukinii, z musem z marchwi, sałatką z nowalijek, oliwą i ciastkiem sezamowym
3. Mus czekoladowy z lodami z wędzonego masła, ciastkiem pistacjowym, masłem orzechowym i malinami
Hindi
Menu A
1. Veg. Samosa - kruchy pierożek smażony Onion Bhaji - Aromatyczne tarte kawałki cebuli smażone w cieście z ziarnami kminu i liśćmi kozieradki
2. Nepali Style Chicken Curry - curry z kurczakiem w oryginalnym nepalskim stylu z wyróżniającym się czosnkiem, cebulą, pomidorami, kurkumą i kolendrą podawane z Ryżem lub Chlebkiem Plain Naan
3. Sweet Khir - indyjski deser na bazie ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem orzechów nerkowca i rodzynek
Menu B
1. Veg. Samosa - kruchy pierożek smażony w specjalnym cieście, nadziewany ziemniakami, groszkiem i orzechami nerkowca oraz Harabhara mix vegetable tikka - warzywne kotleciki z przyprawami wysmażane na chrupko
2. Palak Rajama Paneer - ręcznie wyrabiany ser Paneer z mleka krowiego, gotowany w sosie szpinakowym z dodatkiem czerwonej fasoli, cebuli i odrobiną śmietanki podawane z Ryżem lub Chlebkiem Plain Naan
3. Sweet Khir - indyjski deser na bazie ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem orzechów nerkowca i rodzynek
Kucharze
Menu A
1. Tatar z kaczki: mango / trufle / żółtko/ sorbet cytrynowy / kiszonki / brioche
2. Kurczak: quinoa / chutney z gruszki / pomidor / kolendra / mięta
3. Lody autorskie: czekolada belgijska / czereśnia / pistacja
Menu B
1. Parfait grzybowe: szparagi / szpinak / rozmaryn / chleb na zakwasie własnego wypieku
2. Pierogi: botwina / twaróg wiejski / kozi ser / hummus z burakiem / bób / oliwa ziołowa
3. Lody autorskie: czekolada belgijska / czereśnia / pistacja
Kulisy – Hotel Falcon
Menu A
1. Glazurowana gruszka w miodzie i winie, ser lazur i szynka dojrzewająca
2. Warkocz z polędwiczki z puree z groszku na czarnej soczewicy z sosem orzechowym
3. Fondant kremowo kokosowy z rabarbarem
Menu B
1. Sałatka z ogórka, à la wodorosty wakame, sezam, sos tajski
2. Conchiglioni szpinakowe na gruszce i pietruszce z granatem
3. Ptyś à la creme miodowy z maliną i marakują
Liszt
Menu A
1. Sałatka z grillowanym bakłażanem
2. Konfitowane udo kacze na puree z zielonego groszku podawane z kluseczkami i buraczkami na ciepło
3. Torcik bezowy z owocami
Menu B
1. Langosz ze śmietaną i serem żółtym
2. Węgierskie leczo z papryki i pomidorów podane z ryżem
3. Gundel (naleśnik z nadzieniem orzechowym przykryty sosem czekoladowym)
Patio – Grand Hotel Rzeszów
Menu A
1. Tatar z polędwicy wołowej, majonez grzybowy, żółtko, pikle, chleb z własnego wyrobu, masło wędzone
2. Stek z polędwicy wołowej sous-vide, demi-glace, portobello, pęczotto ze smardzami, puree ziemniaczane, szczypiorek
3. Tartaletka, salsa truskawkowa, chantilly z białej czekolady i jogurtu, galaretka z rokitnika, kruszonka migdałowa, lody kremówkowe
Menu B
1. Krem z młodej marchewki, białe wino, lody bazyliowe, micro zioła
2. Stek z łososia, szparagi, sos berneński, pietruszkowe puree, karmelizowana marchew, ziemia oliwkowa
3. Tartaletka, mus jogurtowy, salsa truskawkowa, chantilly z białej czekolady i rozmarynu, galaretka z rokitnika, kruszonka migdałowa, lody kremówkowe
Podpromie
Menu A
1. Carpaccio wołowe z pieczonym jałowcem, domowym majonezem z anchois, kaparami, marynowanymi karczochami z chili oraz serem Pecorino i rukolą
2. Polędwiczka a’la wellington z kaszą bulgur z vermicelli, sosem demi glace oraz boczniakami i marynowaną cukinią
3. Krem cytrynowy na bazie syropu klonowego i mleka kokosowego na migdałowo-owsianym cieście kruchym w gorzkiej czekoladzie z sosem toffi i orzechem laskowym w karmelu
Menu B
1. Marchewkowy łosoś z puree pietruszkowo-chrzanowym na pumperniklu z oliwą szczypiorkową, żelką z buraka i świeżym ogórkiem
2. Seleryba z czarną soczewicą i assiette z groszku, kompresowanym ogórkiem oraz grusztardą
3. Mus bananowy z malibu, galaretką na bazie czerwonego wina i wiśni oraz palona beza włoska
Radość
Menu A
1. Chłodnik z ogórka avocado i mięty
2. Policzki wieprzowe / gratin z selera z gorgonzolą / puree z zielonego groszku / karmelizowana kukurydza
3. Mus z białej czekolady z owocami
Menu B
1. Chłodnik z ogórka avocado i mięty
2. Risotto vege z warzywami
3. Mus z białej czekolady z owocami
Wina Dajcie
Menu A
1. Podpłomyk z musem z grasicy cielęcej z szafranem, krem chrzanowy, pikle, rzodkiewka, konfitura z derenia, musztarda francuska, rzeżucha
2. Pierś z kaczki marynowana w sianie i trawie żubrowej, puree z kalafiora i kokosa z chilli, sos teriyaki, karmelizowana brukselka, roladka z młodego buraka z kozim serem i malinami, borówka
3. Miętowe Leche Frita (smażone mleko) z wkładką z kokosa i białej czekolady, kremem mascarpone i lemon curd, kremem różanym, sałatką z truskawek i bazylii, żelką cytrynową z rozmarynem i ziemią czekoladową z orzechami
Menu B
1. Carpaccio z gruszki z emulsją z gorgonzoli, rukolą, orzechami nerkowca, różowym pieprzem i żelowanym z matchą owocem rokitnika, proziak z kwiatem dzikiego bzu
2. Pierogi z kaszą gryczaną, oscypkiem, orzechami laskowymi, miętą i młodym burakiem, sos z czarnej porzeczki i białego wina, puree z batatów i suszonych pomidorów, karmelizowany różowy pieprz
3. Miętowe Leche Frita (smażone mleko) z wkładką z kokosa i białej czekolady, kremem mascarpone i lemon curd, kremem różanym, sałatką z truskawek i bazylii, żelką cytrynową z rozmarynem i ziemią czekoladową z orzechami
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz