Restaurant Week powraca do Rzeszowa. Do wyboru 9 restauracji

Dodano: 22.06.2020 r.

fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock

Ruszyła Wiosenna edycja Restaurant Week, która potrwa do 5 lipca. W Rzeszowie zgłosiło się 9 restauracji. Za popisowe 3-daniowe menu zapłacicie tradycyjnie 49 zł.

Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, które ma być podziękowaniem dla klientów za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.

Specjalne menu za 49 zł

Restauracje biorące udział w Festiwalu przygotowały z tej okazji specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

Dodatkowo, jako podziękowanie dla wszystkich uczestników Restaurant Week za wsparcie lokalnych restauracji, każdy Gość otrzyma w prezencie butelkę Coca-Coli.

Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12 - 29 czerwca, pierwsze 10.000 osób, którzy dokonają rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową.

Ruszyły rezerwacje

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Z uwagi na sytuacje epidemiologiczną,  wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.

9 restauracji w Rzeszowie, w tym 3 debiuty

W Rzeszowie do udział w festiwalu zgłosiło się 9 restauracji, a wśród nich po raz pierwszy: Radość, Hindi oraz Podpromie. Pozostałe lokale biorące udział w akcji to: Liszt, Wina Dajcie, Kucharze, Capella Restaurant & Lobby Lounge, Kulisy – Hotel Falcon, Patio – Grand Hotel Rzeszów.

Poniżej festiwalowe propozycji każdej z nich.

Capella Restaurant & Lobby Lounge

Menu A

1. Szparagi z jajkiem i musem z groszku cukrowego, oliwą i majonezem truskawkowym

2. Kurczak baby z gołąbkiem z kaszy gryczanej, sosem winogronowym, białymi szparagami i brokułami

3. Mus czekoladowy z lodami z wędzonego masła, ciastkiem pistacjowym, masłem orzechowym i malinami

Menu B

1. Szparagi z jajkiem i musem z groszku cukrowego, oliwą i majonezem truskawkowym

2. Pâté z cukinii, z musem z marchwi, sałatką z nowalijek, oliwą i ciastkiem sezamowym

3. Mus czekoladowy z lodami z wędzonego masła, ciastkiem pistacjowym, masłem orzechowym i malinami

 

Hindi

Menu A

1. Veg. Samosa - kruchy pierożek smażony Onion Bhaji - Aromatyczne tarte kawałki cebuli smażone w cieście z ziarnami kminu i liśćmi kozieradki

2. Nepali Style Chicken Curry - curry z kurczakiem w oryginalnym nepalskim stylu z wyróżniającym się czosnkiem, cebulą, pomidorami, kurkumą i kolendrą podawane z Ryżem lub Chlebkiem Plain Naan

3. Sweet Khir - indyjski deser na bazie ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem orzechów nerkowca i rodzynek

Menu B

1. Veg. Samosa - kruchy pierożek smażony w specjalnym cieście, nadziewany ziemniakami, groszkiem i orzechami nerkowca oraz Harabhara mix vegetable tikka - warzywne kotleciki z przyprawami wysmażane na chrupko

2. Palak Rajama Paneer - ręcznie wyrabiany ser Paneer z mleka krowiego, gotowany w sosie szpinakowym z dodatkiem czerwonej fasoli, cebuli i odrobiną śmietanki podawane z Ryżem lub Chlebkiem Plain Naan

3. Sweet Khir - indyjski deser na bazie ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem orzechów nerkowca i rodzynek

 

Kucharze

Menu A

1. Tatar z kaczki: mango / trufle / żółtko/ sorbet cytrynowy / kiszonki / brioche

2. Kurczak: quinoa / chutney z gruszki / pomidor / kolendra / mięta

3. Lody autorskie: czekolada belgijska / czereśnia / pistacja

Menu B

1. Parfait grzybowe: szparagi / szpinak / rozmaryn / chleb na zakwasie własnego wypieku

2. Pierogi: botwina / twaróg wiejski / kozi ser / hummus z burakiem / bób / oliwa ziołowa

3. Lody autorskie: czekolada belgijska / czereśnia / pistacja

 

Kulisy – Hotel Falcon

Menu A

1. Glazurowana gruszka w miodzie i winie, ser lazur i szynka dojrzewająca

2. Warkocz z polędwiczki z puree z groszku na czarnej soczewicy z sosem orzechowym

3. Fondant kremowo kokosowy z rabarbarem

Menu B

1. Sałatka z ogórka, à la wodorosty wakame, sezam, sos tajski

2. Conchiglioni szpinakowe na gruszce i pietruszce z granatem

3. Ptyś à la creme miodowy z maliną i marakują

 

Liszt

Menu A

1. Sałatka z grillowanym bakłażanem

2. Konfitowane udo kacze na puree z zielonego groszku podawane z kluseczkami i buraczkami na ciepło

3. Torcik bezowy z owocami

 

Menu B

1. Langosz ze śmietaną i serem żółtym

2. Węgierskie leczo z papryki i pomidorów podane z ryżem

3. Gundel (naleśnik z nadzieniem orzechowym przykryty sosem czekoladowym)

 

Patio – Grand Hotel Rzeszów

Menu A

1. Tatar z polędwicy wołowej, majonez grzybowy, żółtko, pikle, chleb z własnego wyrobu, masło wędzone

2. Stek z polędwicy wołowej sous-vide, demi-glace, portobello, pęczotto ze smardzami, puree ziemniaczane, szczypiorek

3. Tartaletka, salsa truskawkowa, chantilly z białej czekolady i jogurtu, galaretka z rokitnika, kruszonka migdałowa, lody kremówkowe

 

Menu B

1. Krem z młodej marchewki, białe wino, lody bazyliowe, micro zioła

2. Stek z łososia, szparagi, sos berneński, pietruszkowe puree, karmelizowana marchew, ziemia oliwkowa

3. Tartaletka, mus jogurtowy, salsa truskawkowa, chantilly z białej czekolady i rozmarynu, galaretka z rokitnika, kruszonka migdałowa, lody kremówkowe

 

Podpromie

Menu A

1. Carpaccio wołowe z pieczonym jałowcem, domowym majonezem z anchois, kaparami, marynowanymi karczochami z chili oraz serem Pecorino i rukolą

2. Polędwiczka a’la wellington z kaszą bulgur z vermicelli, sosem demi glace oraz boczniakami i marynowaną cukinią

3. Krem cytrynowy na bazie syropu klonowego i mleka kokosowego na migdałowo-owsianym cieście kruchym w gorzkiej czekoladzie z sosem toffi i orzechem laskowym w karmelu

 

Menu B

1. Marchewkowy łosoś z puree pietruszkowo-chrzanowym na pumperniklu z oliwą szczypiorkową, żelką z buraka i świeżym ogórkiem

2. Seleryba z czarną soczewicą i assiette z groszku, kompresowanym ogórkiem oraz grusztardą

3. Mus bananowy z malibu, galaretką na bazie czerwonego wina i wiśni oraz palona beza włoska

 

Radość

Menu A

1. Chłodnik z ogórka avocado i mięty

2. Policzki wieprzowe / gratin z selera z gorgonzolą / puree z zielonego groszku / karmelizowana kukurydza

3. Mus z białej czekolady z owocami

 

Menu B

1. Chłodnik z ogórka avocado i mięty

2. Risotto vege z warzywami

3. Mus z białej czekolady z owocami

 

Wina Dajcie

Menu A

1. Podpłomyk z musem z grasicy cielęcej z szafranem, krem chrzanowy, pikle, rzodkiewka, konfitura z derenia, musztarda francuska, rzeżucha

2. Pierś z kaczki marynowana w sianie i trawie żubrowej, puree z kalafiora i kokosa z chilli, sos teriyaki, karmelizowana brukselka, roladka z młodego buraka z kozim serem i malinami, borówka

3. Miętowe Leche Frita (smażone mleko) z wkładką z kokosa i białej czekolady, kremem mascarpone i lemon curd, kremem różanym, sałatką z truskawek i bazylii, żelką cytrynową z rozmarynem i ziemią czekoladową z orzechami

 

Menu B

1. Carpaccio z gruszki z emulsją z gorgonzoli, rukolą, orzechami nerkowca, różowym pieprzem i żelowanym z matchą owocem rokitnika, proziak z kwiatem dzikiego bzu

2. Pierogi z kaszą gryczaną, oscypkiem, orzechami laskowymi, miętą i młodym burakiem, sos z czarnej porzeczki i białego wina, puree z batatów i suszonych pomidorów, karmelizowany różowy pieprz

3. Miętowe Leche Frita (smażone mleko) z wkładką z kokosa i białej czekolady, kremem mascarpone i lemon curd, kremem różanym, sałatką z truskawek i bazylii, żelką cytrynową z rozmarynem i ziemią czekoladową z orzechami

Komentarze

Reklama