Z San Diego w Kaliforni, przez Meksyk wprost do 111 letniej piwnicy w centrum Rzeszowa. Brzmi ciekawie? Spokojnie to dopiero początek niespodzianek które czekają na was w TACO TACO – niedawno otwartym bistro specjalizującym się w specjałach kuchni Meksykańskiej.
Pomysł na meksykańskie bistro przyjechał do Rzeszowa prosto z Kalifornii, a dokładnie z San Diego, gdzie przez kilka lat mieszkał właściciel Taco Taco – skąd wyruszał na podbój Meksyku i jego kuchni. To właśnie dzięki bezpośredniemu kontaktowi z meksykańską kuchnią oraz dzięki pasji do gotowania, od niedawna można w Rzeszowie zasmakować w przepysznym burrito, quesadilli oraz tacosach (od tych ostatnich wzięła się nawet nazwa lokalu).
Wystarczy przestąpić próg lokalu, aby z Rzeszowa przenieść się do odległego o 10 tysięcy kilometrów słonecznego Meksyku. Serdeczne Hola!, którym wita obsługa Taco Taco sprawia, że na twarzy Gości natychmiast pojawia się uśmiech. Na specjalnie zdobionych w charakterystyczne dla tego kraju wzory parapetach znajdziemy meksykańskie malowidła z mapą, godłem oraz z licznymi symbolami Meksyku. Porozwieszane na ścianach fotografie z egzotycznymi motywami, prawdziwe meksykańskie sombrera, klimatycznie urządzony bar, rośliny w każdej sali, uśmiechnięta obsługa oraz towarzysząca temu wszystkiemu rodzinna atmosfera i aromat pysznego jedzenia sprawiają, że po prostu chce się tu wracać!
Przejdźmy jednak do tego co w tym miejscu najważniejsze. Co konkretnie zjemy w TACO TACO?
W menu Taco Taco znajdziemy, a jakże, taco, czyli 15 centymetrową tortille wysypaną mięsem wołowym lub z kurczaka oraz serem wędzonym, podawaną z guacamole (pastą z awokado) i salsą pico de gallo (siekanymi pomidorami, kolendrą oraz przyprawami). Do wyboru jest także fish taco, czyli taco z rybką, lub w wersji wegetariańskiej.
Dla osób, które nie tolerują glutenu przygotowano specjalne, kukurydziane tortille na tacosy!
Na większy głód idealnie sprawdza się burrito, czyli duża, bo 30 centymetrowa tortilla, nadziewana mięsem wołowym lub z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką, sałatą, śmietaną oraz specjalnie przygotowanym meksykańskim ryżem, polana w środku pastą z awokado i salsą pico de gallo.
Nieco lżejszą, ale równie sycącą potrawą jest quesadilla, czyli duża tortilla zgięta na pół, której podstawowym składnikiem nadzienia oprócz mięsa wołowego lub z kurczaka jest ser wędzony. Wszystko to jest zapieczone i podane z guacamole i salsą pico de gallo.
Zarówno buritto, jak i quesadilla dostępne są również w wersji dla wegetarian, a w przypadku burrito dodatkowo w wersji „macho”, czyli z podwójną porcją mięsa wołowego.
Jako przekąska do oferowanego w lokalu meksykańskiego piwa Corona idealnie sprawdzają się kukurydziane nachosy, czyli małe kawałki tortilli pokryte serem.
Najlepszej jakości mięso smażone jest tuż przed podaniem, co gwarantuje mu idealny smak i soczystość. Dodatkowo wszystkie tortille w Taco Taco przygotowane są według oryginalnej, meksykańskiej receptury i nie zawierają spulchniaczy, konserwantów, ani żadnych sztucznych barwników. W ich skład wchodzą jedynie 4 składniki: certyfikowana mąka pszenna, olej rzepakowy, sól i woda. Wykonywane ręcznie sprawiają, że w każdym daniu czuć prawdziwy Meksyk.
W ofercie Taco Taco Meksykańskie Bistro można również znaleźć zimne napoje gazowane, soki (również tłoczone), wodę, kawę, kilka rodzajów herbat oraz piwo (także kraftowe).
Oferta lokalu będzie się sukcesywnie powiększać. W planach jest pojawienie się słodkich meksykańskich churrosów na deser, a w przyszłości również własnoręcznie robiona margarita i inne tropikalne napoje alkoholowe.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz