Podkarpackie specjały w oryginalnej odsłonie. Przy ul. Hetmańskiej otwarto lokal serwujący proziaki

Dodano: 14.07.2017 r.

Proziaki to nasz regionalny, podkarpacki wyrób. Tradycja ich pieczenia liczy ponad 150 lat. Powstają z mąki pszennej, jajek, kwaśnego mleka (śmietany lub kefiru) z dodatkiem wody, sody i soli. Ich kształt może być okrągły lub prostokątny. Tradycyjnie, piekło się je bez tłuszczu, bezpośrednio na płycie kuchennej opalanej drewnem. Dziś przyrządza się je często na patelni z mał a ilością oleju lub słoniny. Podają się je na słodko lub wytrawnie.

W minioną sobotę w Rzeszowie przy ul. Hetmańskiej 12a - w miejscu byłego serwisu rowerowego  - otworzono lokal o nazwie Proza, w którym to właśnie serwowane są proziaki w kilku odsłonach, z różnymi dodatkami. Te podkarpackie specjały podawane są tutaj m.in. z pieczoną wołowiną, z grillowanym kurczakiem, z wieprzowiną oraz z wędzonym łososiem, z warzywnymi dodatkami i sosami.

Od wtorku do piątku w godzinach od 9:00 do 11:00 Proza serwuje również zestawy śniadaniowe w cenie 14 zł. W porannym menu do wyboru: Proziak z grillowanym bekonem, pomidorem, sałatą i majonezem lub proziak z białym serem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i pestek z dyni, a do tego dowolna kawa.

Od godz. 12:00 serwowane są natomiast zestawy obiadowe w cenie 18 zł, w skład którego wchodzi zupa krem + proziak z dodatkami.

Lokal jest czynny od wtorku do niedzieli. W poniedziałki zamknięte. 

 

Komentarze

Reklama