Restaurant Week to przedsięwzięcie uwzględniające najlepsze restauracje w Polsce, w którym uczestniczy ponad 360 lokali gastronomicznych z całego kraju. Gdzie będzie można skosztować festiwalowego menu w naszym mieście?
Od 22 do 30 kwietnia rzeszowianie mogą degustować trzydaniowe propozycje menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Za taki zestaw, w każdym lokalu uczestniczącym w ogólnopolskiej akcji zapłacimy 39 zł.
Aby móc skorzystać z festiwalowego menu trzeba dokonać wcześniejszej rezerwacji za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl. W serwisie można wybrać interesujący nas lokal oraz zapoznać się z serwowanym przez niego zestawem dań. Niektóre restauracje proponują dwie opcje menu. Założenie Konta Gościa gwarantuje z kolei pierwszeństwo wyboru miejsc, udział w konkursach oraz dostęp do wszelkich aktualności. Klient chcący skorzystać z festiwalowego zestawu ma 90 minut na zjawienie się w restauracji. Czas liczony jest od godziny dokonanej rezerwacji.
W Rzeszowie w ramach Restaurant Week można zjeść festiwalowy zestaw za 39 zł w następujących lokalach: Garden (Hilton Garden Inn Rzeszów), LUKR, Oranżeria, Osteria Bellanuna, Parole, Patio, Radość, Restauracja Hotelu Ambasadorskiego, Wesele, Zen Sushi. Wyżej wymienione restauracje zostały wytypowane przez organizatorów przedsięwzięcia. Podstawowe kryteria, jakie wzięto pod uwagę to m.in., obsługa kelnerska, autorska kuchnia oraz opinie na temat danych lokali. „Większość miejsc znaleźliśmy sami, ale jesteśmy otwarci na zgłaszanie się restauratorów.” – informują organizatorzy.
Propozycje menu poszczególnych restauracji:
HILTON GARDEN INN RZESZÓW
Menu 1:
Przystawka
Policzki wołowe sous-vide serwowane na sałatce z jarmużem, kremem balsamicznym i paluszkiem grissini
Danie główne
Roladka drobiowa nadziewana zielonymi szparagami, serwowana na sosie cydrowym, puree z batata i młodymi warzywami
Deser
Somlauer morelowo-waniliowy
Menu 2:
Przystawka
Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki
Danie główne
Kremowe risotto ze szparagami
Deser
Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym
LUKR:
Przystawka
Pierogi z pieczoną kaczką sosem borowikowo-kurkowym i rukolą
Danie główne
Bavette Steak z orientalnymi warzywami, kiełkami i sosem sojowym
Deser
Beza z kremem waniliowym, truskawkami i sosem pistacjowym
ORANŻERIA:
Menu 1:
Przystawka
Serek kozi manouri, mus miętowy, pianka ziołowa, kawior z pomarańczy
Danie główne
Schab z kością, chips z tapioki, puree marchewka, kalafior, ciemny sos demi
Deser
Tiramisu, żelka malinowa, ziemia z czekolady, biszkopt, espuma z kahlui
Menu 2:
Przystawka
Serek kozi manouri, mus miętowy, pianka ziołowa, kawior z pomarańczy
Danie główne
łosoś smażony, quinoa, puree ze skorzonery,sos z pieczonych cytrusów,cebula czerwona
Deser
Tiramisu, żelka malinowa, ziemia z czekolady, biszkopt, espuma z kahlui
OSTERIA BELLANUNA:
Przystawka
Sałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej
Danie główne
Risotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza
Deser
Trzy tajemnice dobrego smaku: kakao, karmel i wanilia
PAROLE:
Menu 1:
Przystawka:
Pâté z kaczych wątróbek
Danie główne
Coq au vin (kurczak w winie) z ziemniakami w tymianku i kremem z czosnku
Deser
Mousse au chocolat z gruszką i herbatą
Menu 2:
Przystawka
Crème brûlée z koziego sera z marynowanym buraczkiem
Danie główne
Gratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera Roquefort i szpinakiem
Deser
Mousse au chocolat z gruszką i herbatą
PATIO:
Menu 1:
Przystawka
Pikantna krewetka tygrysia na krwi z czerwonego pomarańcza
Danie główne
Cacciatore z kurczaka z makaronem tagliatelle
Deser
Koktajl owocowy z sorbetem z czarnej porzeczki
Menu 2:
Przystawka
Zapiekany ser kozi na francuskim cieście z konfiturą z czerwonej cebuli i orzechem włoskim
Danie główne
Pieczony filet okonia nilowego, konfitowane ziemniaczki, sos beurre blanc, mix wiosennych sałat
Deser
Torcik "wiosenne marzenie" – lekki torcik na bazie jogurtu i świeżych owoców
RADOŚĆ:
Menu 1:
Przystawka
Wątróbka na krążkach kukurydzianych z kompresowanym jabłkiem
Danie główne
Policzek wołowy w kakao z lężniami bieszczadzkimi
Deser
Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze
Menu 2:
Przystawka
Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym
Danie główne
Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany
Deser
Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze
RESTAURACJA HOTELU AMBASADORSKIEGO:
Przystawka
parfait z wątróbek drobiowych, konfitura z czerwonej cebuli / żurawina / rzodkiewka / rukola / kiełki groszku
Danie główne
pierś kaczki, puree ziemniaczane / marchew / fenkuł / maliny / sos demi-glass / kiełki buraka
Deser
green smoothie, maślana kruszonka / biała czekolada / maliny / bazylia / kwiaty aksamitki
WESELE:
Menu 1:
Przystawka
Wątróbka z kaczki ze świeżo tartym imbirem i żurawiną
Danie główne
Królik duszony w kapuście włoskiej , puree z pasternaku, sos z miodu pitnego
Deser
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym
Menu 2:
Przystawka
Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser
Danie główne
Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi
Deser
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym
ZEN SUSHI:
Menu 1:
Przystawka
Mini ramen wołowy
Danie główne
Futomaki z krewetką w tempurze z tatarem z łososia
Deser
Banan w tempurze w makach w płatku sojowym z malinowo-imbirowym sosem
Menu 2:
Przystawka
Zupa Misoshiru z glonami wakame z serem tofu i papryką jalapeno
Danie główne
Tempura warzywna podawana z sosem tensui
Deser
Banan w tempurze w makach w płatku sojowym z malinowo-imbirowym sosem
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz