Po raz pierwszy w Rzeszowie festiwal Restaurant Week. Trzydaniowe menu w wybranej restauracji za 39 zł

Dodano: 21.04.2017 r.

Restaurant Week to przedsięwzięcie uwzględniające najlepsze restauracje w Polsce, w którym uczestniczy ponad 360 lokali gastronomicznych z całego kraju. Gdzie będzie można skosztować festiwalowego menu w naszym mieście?

Od 22 do 30 kwietnia rzeszowianie mogą degustować trzydaniowe propozycje menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Za taki zestaw, w każdym lokalu uczestniczącym w ogólnopolskiej akcji zapłacimy 39 zł.

Aby móc skorzystać z festiwalowego menu trzeba dokonać wcześniejszej rezerwacji za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl. W serwisie można wybrać interesujący nas lokal oraz zapoznać się z serwowanym przez niego zestawem dań. Niektóre restauracje proponują dwie opcje menu. Założenie Konta Gościa gwarantuje z kolei pierwszeństwo wyboru miejsc, udział w konkursach oraz dostęp do wszelkich aktualności. Klient chcący skorzystać z festiwalowego zestawu ma 90 minut na zjawienie się w restauracji. Czas liczony jest od godziny dokonanej rezerwacji.

W Rzeszowie w ramach Restaurant Week można zjeść festiwalowy zestaw za 39 zł w następujących lokalach: Garden (Hilton Garden Inn Rzeszów), LUKR, Oranżeria, Osteria Bellanuna, Parole, Patio, Radość, Restauracja Hotelu Ambasadorskiego, Wesele, Zen Sushi. Wyżej wymienione restauracje zostały wytypowane przez organizatorów przedsięwzięcia. Podstawowe kryteria, jakie wzięto pod uwagę to m.in., obsługa kelnerska, autorska kuchnia oraz opinie na temat danych lokali. „Większość miejsc znaleźliśmy sami, ale jesteśmy otwarci na zgłaszanie się restauratorów.” – informują organizatorzy.

Propozycje menu poszczególnych restauracji:

HILTON GARDEN INN RZESZÓW

Menu 1:

Przystawka
Policzki wołowe sous-vide serwowane na sałatce z jarmużem, kremem balsamicznym i paluszkiem grissini

Danie główne
Roladka drobiowa nadziewana zielonymi szparagami, serwowana na sosie cydrowym, puree z batata i młodymi warzywami

Deser
Somlauer morelowo-waniliowy

 

Menu 2:

Przystawka
Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki

Danie główne
Kremowe risotto ze szparagami

Deser
Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym

 

LUKR:

Przystawka
Pierogi z pieczoną kaczką sosem borowikowo-kurkowym i rukolą

Danie główne
Bavette Steak z orientalnymi warzywami, kiełkami i sosem sojowym

Deser
Beza z kremem waniliowym, truskawkami i sosem pistacjowym

 

ORANŻERIA:

Menu 1:

Przystawka
Serek kozi manouri, mus miętowy, pianka ziołowa, kawior z pomarańczy

Danie główne
Schab z kością, chips z tapioki, puree marchewka, kalafior, ciemny sos demi

Deser

Tiramisu, żelka malinowa, ziemia z czekolady, biszkopt, espuma z kahlui


Menu 2:

Przystawka
Serek kozi manouri, mus miętowy, pianka ziołowa, kawior z pomarańczy

Danie główne
łosoś smażony, quinoa, puree ze skorzonery,sos z pieczonych cytrusów,cebula czerwona

Deser
Tiramisu, żelka malinowa, ziemia z czekolady, biszkopt, espuma z kahlui

 

OSTERIA BELLANUNA:

Przystawka
Sałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej

Danie główne
Risotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza

Deser
Trzy tajemnice dobrego smaku: kakao, karmel i wanilia

 

PAROLE:

Menu 1:

Przystawka:
Pâté z kaczych wątróbek

Danie główne
Coq au vin (kurczak w winie) z ziemniakami w tymianku i kremem z czosnku

Deser
Mousse au chocolat z gruszką i herbatą

 

Menu 2:

Przystawka
Crème brûlée z koziego sera z marynowanym buraczkiem

Danie główne
Gratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera Roquefort i szpinakiem

Deser
Mousse au chocolat z gruszką i herbatą

 

PATIO:

Menu 1:

Przystawka
Pikantna krewetka tygrysia na krwi z czerwonego pomarańcza

Danie główne
Cacciatore z kurczaka z makaronem tagliatelle

Deser
Koktajl owocowy z sorbetem z czarnej porzeczki

 

Menu 2:

Przystawka
Zapiekany ser kozi na francuskim cieście z konfiturą z czerwonej cebuli i orzechem włoskim

Danie główne
Pieczony filet okonia nilowego, konfitowane ziemniaczki, sos beurre blanc, mix wiosennych sałat

Deser
Torcik "wiosenne marzenie" – lekki torcik na bazie jogurtu i świeżych owoców

 

RADOŚĆ:

Menu 1:

Przystawka
Wątróbka na krążkach kukurydzianych z kompresowanym jabłkiem

Danie główne
Policzek wołowy w kakao z lężniami bieszczadzkimi

Deser
Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze

 

Menu 2:

Przystawka
Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym

Danie główne
Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany

Deser
Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze

 

RESTAURACJA HOTELU AMBASADORSKIEGO:

Przystawka
parfait z wątróbek drobiowych, konfitura z czerwonej cebuli / żurawina / rzodkiewka / rukola / kiełki groszku

Danie główne
pierś kaczki, puree ziemniaczane / marchew / fenkuł / maliny / sos demi-glass / kiełki buraka

Deser
green smoothie, maślana kruszonka / biała czekolada / maliny / bazylia / kwiaty aksamitki

 

WESELE:

Menu 1:

Przystawka
Wątróbka z kaczki ze świeżo tartym imbirem i żurawiną

Danie główne
Królik duszony w kapuście włoskiej , puree z pasternaku, sos z miodu pitnego

Deser
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym

 

Menu 2:

Przystawka
Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser

Danie główne
Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi

Deser
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym

 

ZEN SUSHI:

Menu 1:

Przystawka
Mini ramen wołowy

Danie główne
Futomaki z krewetką w tempurze z tatarem z łososia

Deser
Banan w tempurze w makach w płatku sojowym z malinowo-imbirowym sosem

 

Menu 2:

Przystawka
Zupa Misoshiru z glonami wakame z serem tofu i papryką jalapeno

Danie główne
Tempura warzywna podawana z sosem tensui

Deser
Banan w tempurze w makach w płatku sojowym z malinowo-imbirowym sosem

 

Komentarze

Reklama