Le Pizzette to zupełnie świeże miejsce na gastronomicznej mapie Rzeszowa otwarte kilka dni temu. Lokal prowadzony jest przez dwóch wspólników, rodowitego Włocha oraz Pana Filipa, który to udzielił nam kilka informacji o lokalu.
Rzeszowski punkt to młodsza siostra istniejącego już od dłuższego czasu i cieszącego się sporym uznaniem lokalu w Krakowie. I to ze względu na sukces tego pierwszego narodził się pomysł, aby ten sardyński przysmak zaproponować również mieszkańcom Rzeszowa.
Pizzetta wywodząca się z Sardynii, na pierwszy rzut oka przypomina znane już szerszej publiczności Calzone, lecz w odróżnieniu do niego ciasto zamykane jest dopiero po wcześniejszym podpieczeniu, aby nie dopuścić do „zagotowania się” w nim składników.
Pizzetta serwowana w lokalu sporządzana jest tylko z oryginalnych włoskich produktów, między innymi z włoskich drożdży, oleju i włoskiej mozzarelli.
Zamawiając pizzettę, zaczynamy od bazy, którą stanowi margherita (10zł), a następnie dobieramy składniki (3zł) wedle upodobania.
Do wyboru mamy: kapary, rukole, pieczarki, słodką papryke, cebulę, gorgonzolę, sardele, szynkę parmeńską, salami łagodne lub pikantne, cukinię, karczochy, oliwki, bakłażana, ser wędzony oraz podwójną mozzarellę.
Oprócz pizzetty w lokalu zjemy również Wurstelone (Parówki z mozzarellą zawinięte w ciasto zapieczone) w cenie 10zł, Focaccie – 5zł oraz Pizzę z nutellą -8zł.
Wśród napojów oprócz standardowej oferty Coca Coli znajdziemy też Lemon Sodę oraz Chinotto. Ten ostatni, to gazowany włoski napój wytwarzany z owoców Chinotto (małych, gorzkich owoców cytrusowych przypominających nieco pomarańcze.)
Lokal znajduje się przy ulicy Słowackiego 12 (w miejscu byłego Baru u Szefa, tuż obok Różanki i parkingu Grand Hotel) i otwarty jest w godzinach: Niedziela - Czartek 13:00-21:00, Piątek-Sobota 13:00-02:00.
Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach, czy mieliście już szanse spróbować pizzetty.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz