Pizza prosto z Sardynii. W Rzeszowie otwarto Le Pizzette

Dodano: 25.07.2017 r.

Le Pizzette to zupełnie świeże miejsce na gastronomicznej mapie Rzeszowa otwarte kilka dni temu. Lokal prowadzony jest przez dwóch wspólników, rodowitego Włocha oraz Pana Filipa, który to udzielił nam kilka informacji o lokalu.

Rzeszowski punkt to młodsza siostra istniejącego już od dłuższego czasu i cieszącego się sporym uznaniem lokalu w Krakowie. I to ze względu na sukces tego pierwszego narodził się pomysł, aby ten sardyński przysmak zaproponować również mieszkańcom Rzeszowa.

Pizzetta wywodząca się z Sardynii, na pierwszy rzut oka przypomina znane już szerszej publiczności Calzone, lecz w odróżnieniu do niego ciasto zamykane jest dopiero po wcześniejszym podpieczeniu, aby nie dopuścić do „zagotowania się” w nim składników.

Pizzetta serwowana w lokalu sporządzana jest tylko z oryginalnych włoskich produktów, między innymi z włoskich drożdży, oleju i włoskiej mozzarelli.

Zamawiając pizzettę, zaczynamy od bazy, którą stanowi margherita (10zł), a następnie dobieramy składniki (3zł) wedle upodobania.

Do wyboru mamy:  kapary, rukole, pieczarki, słodką papryke, cebulę, gorgonzolę, sardele, szynkę parmeńską, salami łagodne lub pikantne, cukinię, karczochy, oliwki, bakłażana, ser wędzony oraz podwójną mozzarellę.

Oprócz pizzetty w lokalu zjemy również Wurstelone (Parówki z mozzarellą zawinięte w ciasto zapieczone) w cenie 10zł, Focaccie – 5zł oraz Pizzę z nutellą -8zł.

Wśród napojów oprócz standardowej oferty Coca Coli znajdziemy też Lemon Sodę oraz Chinotto. Ten ostatni, to gazowany włoski napój wytwarzany z owoców Chinotto (małych, gorzkich owoców cytrusowych przypominających nieco pomarańcze.)

Lokal znajduje się przy ulicy Słowackiego 12 (w miejscu byłego Baru u Szefa, tuż obok Różanki i parkingu Grand Hotel) i otwarty jest w godzinach: Niedziela - Czartek 13:00-21:00, Piątek-Sobota 13:00-02:00.

Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach, czy mieliście już szanse spróbować pizzetty. 

 

 

Komentarze

Reklama