FOTO. W Rzeszowie otwarto największy na Podkarpaciu browar restauracyjny

Dodano: 09.10.2017 r.

fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe

Browar Manufaktura powstał w centrum Rzeszowa, przy ul. Słowackiego, w Pasażu Rzeszów. Można w nim skosztować piwa warzonego na miejscu na bazie klasycznych czeskich receptur.

Powierzchnia Browaru to ponad 700 m2. Na piwoszy czeka łącznie pół tysiąca miejsc, 400 wewnątrz i 100 na działającym w lecie tarasie.  Główną częścią lokalu jest 10. metrowy bar, za którym stoi urządzenie do produkcji piwa składające się z kadzi filtracyjnej i kotła warzelnego. Wnętrze urządzone jest w ciepłym klimacie z dużą ilością drewna, skóry i miedzi. Każde krzesełko jest inne. W Manufakturze znajduje się replika klasycznego Volkswagena Transporter, produkowanego przez niemiecki koncern motoryzacyjny od 1950 r.; we wnętrzu pojazdu znajduje się stolik i miejsce dla czterech osób

Na początek 4 rodzaje piwa

Browar Manufaktura będzie nie tylko przestrzenią gastronomiczną, ale również miejscem wypełnionym muzyką. Browar podjął współpracę z lokalnymi artystami i rzeszowskimi szkołami muzycznymi, aby umożliwić pokazywanie się młodym talentom.

Piwo w lokalu warzy Wojciech Szczepański, który tłumaczy, że warzenie piwa to rzemiosło. Żeby przygotować dobre piwo trzeba przestrzegać instrukcji, ale reszta to proces twórczy. Próbowanie, smakowanie i sprawdzanie czy produkt ma już właściwy smak. Piwa rzemieślnicze, czyli takie, które wytwarza rzeszowskim Browar Manufaktura, są wytwarzane z naturalnych składników i nie są pasteryzowane i filtrowane.

– Nie przetwarzamy piwa, aby było trwałe przez rok, bo jest do konsumpcji na miejscu – wyjaśnia Szczepański. – Z kolei tzw. piwo koncernowe, które ma wytrzymać rok na półce w stacji benzynowej w upale, musi zostać poddane filtracji, zabierającej mnóstwo minerałów i komponentów smakowych. Stąd wynika ogromna różnica w smaku pomiędzy tymi rodzajami piwa – podsumowuje Wojciech Szczepański.

Co zjemy?

Manufaktura to browar restauracyjny. Menu pełne jest dań, które doskonale pasują do piwa, np. żeberka wołowe z ziemniaczanymi dufinkami i zasmażanymi buraczkami (żeberka są marynowane, a potem pieczone 12 godzin). Wśród sycących dań znajdziemy m.in. burger po rzeszowsku z podkarpacką wołowiną, serem wędzonym, boczkiem, pieczarkami, prażona cebulą, pomidorem, sosem musztardowym i ziemniakami. Miłośnicy kuchni włoskiej znajdą również coś dla siebie, a mianowicie przygotowywaną na miejscu pizzę w 9 rodzajach. 

 

Komentarze

Reklama