W miniony weekend na Podkarpaciu gościli prezydenci Polski, Czech, Słowacji i Węgier, którzy w Rzeszowie i Łańcucie obradowali podczas szczytu Grupy Wyszehradzkiej. Podczas pierwszego dnia szczytu na Zamku w Łańcucie uczestnicy spotkania mieli okazję skosztować podkarpackiej kuchni.
Obsługą spotkania i przygotowaniem potraw zajęła się restauracja Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie. „Menu wybrane przez naszych gości miało piątkowy charakter. Staraliśmy się pokazać regionalny charakter podkarpacia.” – mówi manager Hotelu Ambasadorskiego , Wojciech Ożóg. Wszystkie napoje i wina serwowane tego dnia, również pochodziły z naszego regionu.
Wśród dań jakie podano gościom spotkania był m.in. tatar z wędzonego łososia, pierogi z soczewicy czy sandacz po rzeszowsku. Nie zabrakło również słodkości, prezydenci wybrali deser jogurtowo-malinowy oraz torcik czekoladowy z musem miętowym.
„Naszym wspaniałym Gościom bardzo smakowały podkarpacie specjały.” – dodaje Wojciech Ożóg.
Oto pełne menu jakie wybrali goście piątkowego spotkania.
LUNCH
PRZYSTAWKA
Tatar z wędzonego pstrąga
Dodatki: chleb pieczony w liściach kapusty, żytni, proziaki, pieczywo jasne
DANIE GŁÓWNE
Pierogi z soczewicy z ziołami na salsie pomidorowej
DESER
Deser jogurtowo- malinowy
WYSTAWNY OBIAD
PRZYSTAWKA
Sałatka z owczym serem wędzonym, suszoną żurawiną, pomidorami i sos ziołowym
ZUPA
Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym i prażonymi pestkami dyni
DANIE GŁÓWNE
Sandacz po rzeszowsku, zapiekanka ziemniaczana, warzywa
DESER
Torcik czekoladowy z musem miętowym
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz