Co jedli prezydenci Grupy Wyszehradzkiej na zamku w Łańcucie? Menu przygotowała rzeszowska restauracja

Dodano: 17.10.2016 r.

fot. Materiały prasowe
fot. Materiały prasowe

W miniony weekend na Podkarpaciu gościli prezydenci Polski, Czech, Słowacji i Węgier, którzy w Rzeszowie i Łańcucie obradowali podczas szczytu Grupy Wyszehradzkiej. Podczas pierwszego dnia szczytu na Zamku w Łańcucie uczestnicy spotkania mieli okazję skosztować podkarpackiej kuchni.

Obsługą spotkania i przygotowaniem potraw zajęła się restauracja Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie. „Menu wybrane przez naszych gości miało piątkowy charakter. Staraliśmy się pokazać  regionalny charakter podkarpacia.” – mówi manager Hotelu Ambasadorskiego , Wojciech Ożóg. Wszystkie napoje i wina serwowane tego dnia, również pochodziły z naszego regionu.

Wśród dań jakie podano gościom spotkania był m.in. tatar z wędzonego łososia, pierogi z soczewicy czy sandacz po rzeszowsku. Nie zabrakło również słodkości, prezydenci wybrali deser jogurtowo-malinowy oraz torcik czekoladowy z musem miętowym.

 „Naszym wspaniałym Gościom bardzo smakowały podkarpacie specjały.” – dodaje Wojciech Ożóg.

Oto pełne menu jakie wybrali goście piątkowego spotkania.

LUNCH

PRZYSTAWKA

Tatar z wędzonego pstrąga 

Dodatki: chleb pieczony w liściach kapusty, żytni, proziaki, pieczywo jasne   

DANIE GŁÓWNE

Pierogi z soczewicy z ziołami na salsie pomidorowej

DESER  

Deser jogurtowo- malinowy

WYSTAWNY OBIAD

PRZYSTAWKA

Sałatka z owczym serem wędzonym, suszoną żurawiną, pomidorami i sos ziołowym

ZUPA

Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym i prażonymi pestkami dyni

DANIE GŁÓWNE

Sandacz po rzeszowsku, zapiekanka ziemniaczana, warzywa

DESER

Torcik czekoladowy z musem miętowym 

 

Komentarze

Reklama