Postanowiliśmy przybliżyć Wam kilka nowych miejsc, które w ciągu ostatnich miesięcy pojawiły się na gastronomicznej mapie Rzeszowa.
Wśród nowości m.in. kuchnia grecka przy ul. Grunwaldzkiej, gigantyczne pieczone ziemniaki oraz kuchnia meksykańska przy ul. Kopernika, gruzińskie smaki przy ul. Krakowskiej, kuchnia szwajcarska przy ul. Jagiellońskiej czy nowa burgerowania nieopodal Żwirowni.
Co to za miejsca? Gdzie się znajdują? Co w nich zjecie? O tym dalej…
El Greco
ul. Grunwaldzka 4
Restauracja El Greco mieści się w piwnicach kamienicy przy ul. Grunwaldzkiej. Jest to miejsce odkrywające sekrety prawdziwej kuchni greckiej, a także tej naszej, polskiej.
Menu zostało podzielone na dwie części. Mamy potrawy kuchni polskiej, takie jak chociażby: schabowy Barta (z 350 g mięsa) czy placki ziemniaczane z gulaszem oraz specjały kuchni greckiej, w tym m.in. smażony ser Halloumi, grecka zupa cytrynowa z kurczakiem, musaka, stifado czy souvlaki.
fot. ViC
Pub i restauracja Krypta
ul. Fredry 4
Krypta mieści się przy ul. Fredry 4. Specjalizuje się w daniach tradycyjnej kuchnii polskiej. Można zjeść zarówno na miejscu jak i zamówić na wynos.
Restauracja dopasuje posiłki do każdego żołądka. Menu dzieli się na porcje zwykłe oraz powiększone, dzięki czemu każdy może najeść się według własnych potrzeb żywieniowych.
fot. Krypta
Trzy Strefy u Antka
ul. Sikorskiego 45d
Domowe bistro z pizzerią i kawiarnią otwarto 9 lipca przy ul. Sikorskiego 45d. Specjalnością lokalu są tradycyjne polskie potrawy. W stałym menu znajdziemy m.in. gulasz, flaczki, bigos, pierogi, krokiety, naleśniki i wiele innych sprawdzonych dań. Alternatywa dla kuchni polskiej jest włoska specjalność - pizza wypiekana w piecu, którą można skomponować na rożnego rodzaju ciastach, w tym ultra-cienkim.
W strefie kawiarnianej świeże, domowe ciasta, desery i gofry w połączeniu z aromatycznymi kawami lub herbatami.
fot. ViC
JiM Cafe
ul. Grunwaldzka 16c
Kameralna kawiarnia mieszcząca się w bramie przy u. Grunwaldzkiej. Lokal serwuje kawę, herbatę, soki ze świeżych owoców, kanapki oraz ciasta.
fot. ViC
NINO Smaki Gruzji
ul. Krakowska 20
Pierwsza i jedyna w Rzeszowie kuchnia gruzińska. Lokal mieści się w strefie food court na II piętrze C.H. Nowy Świat.
Nino to wynik połączenia gruzińskiej kuchni z kulinarnymi tradycjami zza naszej wschodniej granicy. Wszystkie dania dostępne w lokalu przygotowywane są ze świeżych składników.
Wśród specjałów restauracji znajdują się takie pozycje jak: Khinkali (soczyste pierożki w formie woreczków, faszerowane doprawioną wieprzowiną lub grzybami w sosie własnym) czy Khaczapuri (kompozycja serów, zapiekana w delikatnym cieście drożdżowym, wypełniona jajkiem oraz kroplą masła).
Gotuje gruziński szef kuchni.
fot. NINO
Zupabar
ul. Matejki 9
Pierwszą w Rzeszowie zupiarnię otwarto w maju przy ul. Matejki 9. Zupabar oferuje klientom zdrowe, pełnowartościowe posiłki, nie zawierające sztucznych “ulepszaczy”. Produkowane w myśl zasady slow food , a mimo to dostępne “od ręki”.
W ofercie zawsze znajdą się zarówno zupy sycące, z dużą ilością składników, mięs, kasz jak i lekkie kremy wegetariańskie i wegańskie. Menu aktualizowane jest co tydzień. Ofertę dopełnia jaglanka z owocami i pudding z nasion chia.
Zamiast gazowanych napojów lokal proponuje naturalne soki owocowe wprost z polskich tłoczni.
fot. Zupabar
Michel Cafe
Ul. Jagiellońska 14
Jedyna taka restauracja w Rzeszowie specjalizująca się w daniach kuchni szwajcarskiej. Specjalność szefa kuchni to fondue serowe oraz polędwica wołowa.
Restauracja mieści się w piwnicach kamienicy przy ul. Jagiellońskiej 14.
fot. Michel Cafe
Cilento Express
ul. Łukasiewicza 43b
Na osiedlu Zalesie powstał kolejny punkt pizzerii Cilento typu Express, czyli z pizzą na telefon lub z odbiorem osobistym.
Nowy lokal „Express” obsługuje „prawą stronę miasta”. Poprzedni zlokalizowany przy ul. Osmeckiego obsługuje „lewą stronę miasta”.
Jeżeli chcecie spróbować pysznej, włoskiej pizzy z pieca opalanego drewnem, polecamy jednak lokal stacjonarny Cilento, mieszczący się ul. Plac Wolności 16/1. Bezpośrednio na miejscu smakuje zdecydowanie lepiej niż na dowóz.
fot. ViC
Krakowski Kumpir
ul. Kopernika 4
Lokal serwuje ogromne, pieczone ziemniaki z dodatkami, tzw. kumpiry. To ciekawa alternatywa, dla tych, którym przejadły się już kebaby, zapiekanki, burgery czy inne fast-foodowe specjały.
Podstawę kumpira stanowi masło czosnkowe, ser żółty oraz aromatyczne przyprawy.
Do tej podstawy dokładane są dodatki w wersji mięsnej lub warzywnej oraz sos.
fot. Krakowski Kumpir
Fresh Ice Cream
ul. Grunwaldzka 10
To już drugi po Galerii Lazur punkt Fresh Ice Cream w Rzeszowie. Tym razem lokal pojawił się przy ul. Grunwaldzkiej . Lodziarnia serwuje nietypowe oraz innowacyjne lody z tzw. mrożonej patelni. Lody te powstają na oczach klienta i produkowane są wyłącznie z oryginalnych produktów. Co najważniejsze, lody owocowe są tworzone z prawdziwych owoców, a nie z proszku.
fot. ViC
Buła & spóła
ul. Kwiatkowskiego 53a
Ci, którzy korzystali z uroków rzeszowskiej Żwirowni tego lata, być może zauważyli nową burgerownię przy u. Kwiatkowskiego53a. "Buła i Spóła” jako swój główny produkt serwuje wykonane ze 100% wołowiny burgery w oryginalnych kreacjach.
Wśród klasyków znanych każdemu miłośnikowi kuchni amerykańskiej mają pojawić się również pozycję w których skład wchodzić będą inne mięsa w tym również drób.
W menu również kebab z wołowiną lub kurczakiem, w bułce, picie lub tortilli.
fot. Buła i Spóła
Rzeszowska Manufaktura Lodów
ul. Kościuszki 8
Nowa lodziarnia w centrum Rzeszowa, a dokładnie przy ul. Kościuszki, na wprost Słodkich Podarunków. W ofercie lody własnej produkcji serwowane w formie gałkowanej. Klasyczne smaki, jak również, nowe, nietypowe i oryginalne, jak chociażby lody o smaku czarnego bzu.
fot. ViC
Habanero
ul. Kopernika 3
Kameralny lokal przy ul. Kopernika serwuje typowe dla kuchni meksykańskiej dania, w tym: burrito w ośmiu smakach, quesadilla, nachos i tacos.
fot. ViC
Restauracja Pod Gołąbkiem
ul. Plac Jana Kilińskiego 2
Jeszcze kilka miesięcy temu w tym miejscu mieściła się restauracja Pablo Picasso oferująca dania kuchni włoskiej, meksykańskiej i hiszpańskiej. Miejsce pozostało, właściciele również, ale za sprawą Kuchennym Rewolucji Magdy Gessler lokal zmienił nazwę, wystrój i kuchnię.
Restauracja Pod Gołąbkiem (jak się teraz nazywa), oferuje głównie dania kuchni polskiej, w tym propozycje przygotowane przez słynną restauratorkę, jak również kilka pozycji lubianych przez klientów poprzedniego lokalu „wskrzeszonych” w nowym menu.
fot. Pod Gołąbkiem
Jelon
ul. Mickiewicza 4
Jelon mieści się kilka kroków od rzeszowskiego rynku, tuż obok Powoli Cafe, przy ul. Mickiewicza. Lokal oferuje piwa z lubelszczyzny i Czech, krafty, nalewki i napoje wysokoprocentowe oraz coś do ich przegryzienia.
fot. Jelon
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz