Rzeszów - Poniedziałek, 21.04.2025
Reklama

Pizzeria Al. Metro po remoncie. „Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo”

Dodano: /

Nowy wystrój, unikatowy piec do wypiekania pizzy oraz nowości w menu - pizzeria Al. Metro przy ul. Plac Wolności w Rzeszowie przeszła duże zmiany. - Chcieliśmy totalnej metamorfozy i zerwania z przeszłością, aby zbudować markę na nowo - mówi Jerzy Wdowiarz, właściciel Al Metro.

Przez ponad miesiąc, mieszcząca się w centrum Rzeszowa, a konkretnie przy ul. Plac Wolności 16/1, pizzeria Al Metro była nieczynna. Lokal zamknięto z powodu remontu. Początkiem maja został ponownie otwarty. Zmiany dokonały się nie tylko w samym wnętrzu. Proces metamorfozy objął również logo oraz kartę menu, w której pojawiło się kilka nowości.

- Usunięte zostało panuozzo i focaccia, dodaliśmy kilka dań z pieca al forno - zapiekane makarony i dania według receptur z południa Włoch – wylicza właściciel Al. Metro i dodaje, że dania te będą zmieniać się co pół roku.

Kolejną zmianą w karcie jest większy wybór deserów. Wcześniej były, ale w ograniczonych ilościach. Al Metro rozpoczęło współpracę z cukiernikiem, który szkolił się w Anglii „i robi naprawdę mega smaczne ciasta i desery”.

Ważną nowością są wypiekane w piecu opalanym drewnem chleby, ciabaty, foccacie i inne pieczywo. Warto podkreślić, że wypieka je sam właściciel - od wtorku do czwartku. Wypieki powstają głównie na mące pszennej 00 oraz orkiszowej BIO. Od czasu do czasu pojawiają się także wypieki z samopszy, płaskurki, krzycy czy konopne – wszystko zależy od fantazji szefa.

Największą zmianą w lokalu jest nowy piec, który był wielkim marzeniem właściciela. Jest to piec Marana Forni Italia Su&Giu, z obrotową i unoszoną do góry płytą. - To unikat. Takich piecy w Polsce jest dosłownie kilka. Ten piec to przede wszystkim równomiernie upieczona pizza, idealnie wypieczona i o wiele mniej pracy dla Pizzaiolo - podkreśla Jerzy Wdowiarz.

Pizzeria przy ul. Plac Wolności, to nie jedyny lokal spod szyldu Al. Metro w Rzeszowie. W 2022 roku firma otworzyła drugi punkt, przy ul. Senatorskiej. Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do lokalu w centrum Rzeszowa, ten w Budziwoju posiada ogródek, dzięki czemu można delektować się włoskimi smakami na świeżym powietrzu.


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Stary Browar Rzeszowski to także pizza

Między godz. 16:00 a 1:00 w nocy, od wtorku do niedzieli spotkacie na rzeszowskim Rynku – w Starym Browarze Rzeszowskim wyjątkowe okręgi, wypiekane z pasją.

Aktualności

Kryjówka - dania na każdą kieszeń

Jeżeli poszukujecie Państwo miejsca, gdzie można miło spędzić czas i dobrze zjeść za niewielkie pieniądze, warto na chwilę wstąpić do… Kryjówki.

Aktualności

Street Food Festival powraca do Rzeszowa

Mamy bardzo dobrą wiadomość dla miłośników ulicznego jedzenia. Do Rzeszowa po raz kolejny przyjadą food trucki.

Aktualności

Restauracja "Leśna Wola" zaprasza do organizowania przyjęć okolicznościowych

Chrzciny, komunie, urodziny, imieniny, imprezy integracyjne, spotkania opłatkowe to chleb powszedni dla „Leśnej Woli”.

Aktualności

W Bazylii wciąż króluje Dynia

Krem z dyni oraz dyniowa tarta pojawiły się w jesiennym menu Cafe Bazylia.

Aktualności

Bistro by Kuk Nuk - nowa propozycja dla klientów CH Plaza Rzeszów

Wyśmienita pizza i makarony przygotowywane wyłącznie z wyselekcjonowanych składników sprowadzanych prosto z Włoch.

Aktualności

Aromatyczna, kolorowa kuchnia i fantazyjne dania, czyli zupełnie nowy Hokus Pokus restobar

Po wielkim reopeningu nowi właściciele Hokus Pokus zapraszają do testowania nowej kuchni.

Aktualności

Lipiec z owocami leśnymi w Starym Pierniku

Latte jeżynowe, torcik malinowy o black jeżynowy - to lipcowe propozycje.

Reklama