Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Czym się kierować przy wyborze kostki brukowej?

Kostka brukowa to najpopularniejszy z materiałów wykończeniowych wykorzystywanych na zewnątrz. Stosuje się ją wokół domu, buduje chodniki i ścieżki, a także wyznacza solidne parkingi i podjazdy.

Artykuł sponsorowany

Czarnogóra - bałkańska perła

Nie bez powodu Czarnogóra bywa określana „ukrytym skarbem Adriatyku” lub „bałkańską perłą”. 

Artykuł sponsorowany

Jak zarobić na kryptowalutach?

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się czy wskoczyć do zwariowanego świata kryptowalut to prawdopodobnie zastanawiałeś się również, czy nie jest już za późno.

Artykuł sponsorowany

Sprzedaż na rynkach krajowych i zagranicznych - Ryzyka w transakcjach handlowych

Decyzja o wyjściu na rynki zagraniczne – to milowy krok w funkcjonowaniu każdego przedsiębiorstwa i wielkie wyzwanie dla właścicieli i kierowników. Warto się do tego kroku dobrze przygotować, by uniknąć błędów i...

Artykuł sponsorowany

Czym się kierować podczas zakupu nowego biurka gamingowego?

Kochasz spędzać czas wolny na fascynujących rozgrywkach? Z pasją oddajesz się szaleńczym wyścigom, wspinaczkom i pokonywaniu najsilniejszych przeciwników? Doskonale rozumiemy Twoją pasję, bo jest ona też częścią naszego świata. Czy wiesz, czym...

Artykuł sponsorowany

Najtańszy kredyt gotówkowy - jak go wybrać?

Duża ilość ofert kredytów na rynku może przyprawić osoby poszukujące odpowiedniego rozwiązania o ból głowy.

Artykuł sponsorowany

Kupowanie sprzętu online tak by wyjść na tym dobrze

W obecnym czasie znacznie odczuwalny jest wzrost sprzedaży internetowej, zarówno branży spożywczej, tekstylnej, kosmetycznej, jak i branży elektronicznej oraz sprzętu AGD. Szacuje się, że rynek ten będzie rósł w tempie dwucyfrowym w...

Artykuł sponsorowany

Kredyt gotówkowy - najważniejsze informacje

Każdy ma czasami sytuacje w życiu, kiedy potrzebuje dodatkowej gotówki na niespodziewane wydatki lub przeciwnie, na zaplanowane, większe przedsięwzięcie finansowe, jak na przykład remont, zakup samochodu lub wymarzone wakacje. Rozwiązaniem w takiej...

Reklama