Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

5 najpopularniejszych perfum w Warszawie

Perfumy stanowią perfekcyjny dodatek do naszego stroju, dodają nam pewności siebie i zmysłowości. Istnieje szeroka gama perfum, od lżejszych, których używamy na co dzień, po bardziej wyraziste, które częściej wybieramy na wieczorne...

Artykuł sponsorowany

Agent celny – co robi i jak nim zostać?

Czym zajmuje się agent celny? Jak nim zostać? Gdzie można podjąć pracę po ukończeniu nauki? Ile zarabia się w tym zawodzie?

Artykuł sponsorowany

Sytuacja na rynku pracy IT

​Rynek pracy IT wciąż poszukuje wielu specjalistów, którzy mogą liczyć na wysokie stawki wynagrodzenia. Obecnie wiele firm z tej branży przechodzi na tryb zdalny, oferując kandydatom bardziej elastyczny czas pracy. Specjaliści mogą...

Artykuł sponsorowany

Scenotechnika - istota organizacji występów artystycznych

Niezależnie od tego czy jest to niewielki event czy też masowa impreza, to do jej organizacji będzie potrzebna odpowiednia oprawa sceniczna. Przygotowanie wszelkiego rodzaju występów artystycznych wymaga działań na różnych płaszczyznach, by...

Artykuł sponsorowany

Jazda na nartach, czyli jeden z kursów na Górce Szczęśliwickiej

Narty to jeden z ciekawszych i chętniej uprawianych sportów zimowych. Świeże powietrze, cudowne stoki oraz widoki to coś, co zachęca ludzi do zimowych wyjazdów i korzystania z ferii zimowych.

Artykuł sponsorowany

Prezent dla cioci. Jaki prezent kupić cioci?

Ciocia jest jak najlepszy przyjaciel. Zawsze jest obok, gdy jej potrzebujemy i zawsze można na nią liczyć! Każde dziecko wie, że z ciocią może porozmawiać o wszystkim, bo zawsze nas wysłucha i...

Artykuł sponsorowany

Czy i kiedy będzie czwarta fala pandemii? Prognozy

Gdy rozpoczęto szczepienia na masową skalę, wydawało się, że czwarta fala pandemii to scenariusz, któremu uda się zapobiec.

Artykuł sponsorowany

Przewodnik po akcesoriach baristy

Barista, czyli osoba specjalizująca się w przygotowywaniu kawy, powinna być wyposażona w odpowiednie akcesoria, które będą ułatwiały cały proces. Warto dowiedzieć się na ich temat nieco więcej.

Reklama