Rzeszów - Niedziela, 24.11.2024
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Pranie z płynem. Jak go używać?

Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie środków piorących w płynie. Nic w tym dziwnego - płynna postać detergentu ma ogromnie dużo zalet, przewyższających walory niegdyś tradycyjnych proszków.

Artykuł sponsorowany

Współpraca z software house - tworzenie dedykowanej aplikacji

Sprzedaż usług i produktów ciężko już sobie wyobrazić bez dystrybucji online. Chociaż nie dla wszystkich marek jest to główny kanał promowania i sprzedaży, to jednak coraz więcej firm decyduje się działać aktywnie...

Artykuł sponsorowany

Monotonia w kuchni - co można zmienić?

Wciąż te same, monotonne dania potrafią zabić radość z posiłków. Jedzenie, zamiast być przyjemnością, staje się nudnym obowiązkiem. Niczym nie zaskakujące, znane smaki powodują utratę chęci do gotowania.

Artykuł sponsorowany

Wyjątkowa oferta sklepu Tip-Top Rowery

Już od 1-go września -20 procent wyprzedaż na wszystkie rowery oraz raty prawdziwe 10x0 procent.

Artykuł sponsorowany

Preferencyjne warunki udziału dla firm MŚP z Podkarpacia oferujących zatrudnienie na XV Europejskich Targach Pracy Work Expo 17-18 września w Rzeszowie

Organizatorem targów jest firma MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie a PARTNEREM GŁÓWNYM Województwo Podkarpackie.

Artykuł sponsorowany

Samsung Galaxy: jaki telefon do robienia zdjęć wybrać?

Jakość aparatu w telefonie to często jeden z decydujących czynników o wyborze konkretnego modelu. Z doskonałych rozwiązań fotograficznych od lat słynie Samsung. Nic więc dziwnego, że telefony Samsung Galaxy są pożądane gdy...

Artykuł sponsorowany

Extrakt z zielonej herbaty - prozdrowotne właściwości, o których warto wiedzieć

Zielona herbata jest nie tylko smaczna, jest także niezwykle zdrowa. Zaleca się jej regularne spożywanie. Warto docenić również jej prozdrowotne właściwości oraz dowiedzieć się, jak należy ją stosować, by nie przekroczyć zalecanej...

Artykuł sponsorowany

Najczęstsze błędy popełniane przy odchudzaniu

Czy kiedykolwiek próbowałaś schudnąć, pilnowałaś diety i ćwiczyłaś codziennie przez wiele tygodni, a jednak rezultat był rozczarowujący?

Reklama