Rzeszów - Piątek, 27.09.2024
Reklama

Smaki jesieni w karafce — kremowa pigwówka

Dodano:

Wielu osobom wódka kojarzy się głównie z czystą jej wersją, której raczej nie smakujemy, a zwracamy uwagę jedynie na jej pijalność; prawdą jest jednak, że wódka ma o wiele więcej do zaoferowania. Istnieją wódki gatunkowe, czyli innymi słowy wódki smakowe, które całkowicie mogą odmienić naszą opinię o tym trunku, a na szczególną uwagę pośród nich zasługuje pigwówka.
 
Pigwówka może stanowić bardzo ciekawą propozycję na stole zarówno podczas imprez okolicznościowych, jak i wieczoru w domu, pijana może być sama, ale dobrze sprawdzi się również w drinkach. Możemy skosztować profesjonalnie zrobionego napoju, ale odważni i ciekawi mogą spróbować stworzyć pigwówkę samodzielnie — to świetny pomysł zwłaszcza w okresie jesiennym, z którym owoce pigwy się nam kojarzą!
 
Pigwówka na spirytusie — co to za alkohol?
 
Trzeba wspomnieć, że wódki dzielimy na dwa rodzaje. Mogą być one czyste, czyli takie, które powstały poprzez połączenie jedynie spirytusu rektyfikowanego i wody. Pigwówka natomiast należy do grupy wódek gatunkowych. Te, oprócz spirytusu rektyfikowanego i wody zawierają w sobie inne różnego rodzaju składniki, które modyfikują ich smak i zapach: to wódki smakowe.
 
Pigwówka z miodem to bez wątpienia smak kojarzący się głównie z jesienią. Dlatego warto się z nią zapoznać szczególnie teraz, w jesienno-zimowym okresie! Należy zauważyć, że spirytus, na którego bazie robi się pigwówkę, może być zarówno zbożowy, jak i ziemniaczany. Oferować będą one różniące się od siebie profile smakowe: ziemniaczana baza może zaowocować delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem.
 
Pigwówka z pigwowca — jak zrobić?
 
Do wykonania pigwówki będziemy potrzebować dwóch szklanek 40-procentowej wódki, dwóch szklanek czystego spirytusu, około dwa kilogramy dojrzałych owoców pigwowca japońskiego (alternatywą może być tutaj pigwa) oraz kilogram cukru.
 
Reklama

Pigwowiec japoński
 
Naszym pierwszym krokiem będzie umycie owoców i starcie ich wraz ze skórką na tarce z grubymi oczkami; potem owoce wkładamy do słoika i zasypujemy je warstwą cukru. Tak przygotowany słój odstawiamy na 4-5 dni. Warto poruszać co jakiś czas słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił — objaśnia pracownik sklepu Krest, gdzie można zakupić kremową pigwówkę na spirytusie ziemniaczanym. — Kiedy już rozpuści się on w całości, do słoika wlewamy spirytus, zamykamy słoik ponownie i odstawiamy na okres około 4 tygodni, a po miesiącu odcedzamy i mieszamy z wódką. Ponownie, całość odstawiamy na około 2 miesiące. Miłego kosztowania! — dodaje.
 
Warto wspomnieć, że oczywiście pigwówka wykonana w warunkach domowych będzie różnić się od pigwówki wykonanej w sposób profesjonalny. Dobrze jednak przekonać się o tym samemu i porównać oba rodzaje napoju. Kto wie, która wersja bardziej przypadnie nam do gustu!
 
Pigwówka — z czym pić?
 
Pigwówka oferuje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o jej kosztowanie. Naturalnie nalewkę można pić w czystej formie, ale dobrze smakować będzie także z lodem (opcjonalnie dorzucić można odrobinę soku z limonki). Dodać ją można do rozgrzewającej herbaty, ale i mleka. Świetnie zda egzamin także w różnego rodzaju koktajlach.
 

Pigwówka dobrze smakować będzie także w drinkach
 
Drink z pigwówką
 
Jeśli nie przepadasz za piciem wódki gatunkowej w wersji na czysto, możesz spróbować połączyć ją na przykład z sokami. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie jej z sokiem jabłkowym, co da efekt klasycznej szarlotki. Będzie świetnie smakować także z sokiem porzeczkowym i sokiem z gruszek. Kolejny koktajl „na szybko” to zmieszanie pigwówki z napojem gazowanym, takim jak Fanta czy Sprite, ale dobrym pomysłem będą też dodatki ziołowe: mięta czy bazylia.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Odbiór mieszkania od dewelopera - badanie termowizyjne

Wady w izolacji cieplnej mieszkania zdarzają się zarówno w starym, jak i nowym budownictwie. Nieszczelna stolarka okienna i drzwiowa, czy też zbyt niska temperatura ścian to tylko wierzchołek góry lodowej. Wszystkie te...

Artykuł sponsorowany

Czy urządzenia są niezbędne w życiu każdego człowieka?

W obecnych czasach wiele rzeczy opiera się na technologii. Jest ona obecna na każdym kroku dlatego wszyscy chcą jej sprostać. Dotyczy to zarówno młodych jak również starszych użytkowników, którzy chętnie sięgają po...

Artykuł sponsorowany

Wolne rodniki, a proces starzenia się skóry

Starzenie się skóry to proces postępujący, który stanowi nieodłączny element starzenia całego organizmu i rozpoczyna się już między 25. a 30. rokiem życia. Jego przebieg jest indywidualny – zależy od wielu czynników...

Artykuł sponsorowany

Jak stworzyć biznesową stronę internetową w Rzeszowie która sprzedaje?

Tworzenie stron internetowych typu biznesowego dla lokalnych przedsiębiorców powinno być odpowiednio dopasowane do potrzeb docelowej grupy odbiorców oraz wskazywać na kierunkowość biznesu lokalnego w Rzeszowie.

Artykuł sponsorowany

Jakie zdjęcia do kalendarza wybrać?

Zastanawiasz się nad tym, jakiego rodzaju zdjęcia umieścić w fotokalendarzu? Czym się kierować podczas tworzenia projektu? Sprawdź nasze propozycje koncepcji i wybierz tę, która będzie najbliższa Twojemu sercu.

Artykuł sponsorowany

Bożonarodzeniowe jarmarki w Europie, które powinieneś odwiedzić

Lekki mróz, blask tysięcy światełek i zapach grzanego wina w powietrzu przeplatający się z dźwiękami kolęd. Tradycja bożonarodzeniowych jarmarków już na dobre wpisała się w krajobraz wielu większych i mniejszych europejskich miast. 

Artykuł sponsorowany

Catering dietetyczny z dostawą do domu - jakie ma zalety?

Catering dietetyczny z dostawą do domu od TimCatering ma szerokie grono zwolenników. Okazuje się, że usługi tego typu dawniej kojarzyły nam się z luksusem. Teraz bez wątpienia są dostępne dla każdego i...

Reklama