Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

W weekend XVII EKOGALA. Będzie ponad 100 wystawców [PROGRAM]

Dodano:

fot. Materiały organizatora
fot. Materiały organizatora
RZESZÓW. Ponad 100 wystawców, tradycyjne, regionalne wyroby, dobra kuchnia i naturalne kosmetyki – tak przedstawia się XVII edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA. Wydarzenie odbędzie się już w najbliższy weekend w podrzeszowskiej Jasionce. Odwiedzający targi w prezencie będą otrzymywać choinki, sianko wigilijne, filcowe zawieszki choinkowe oraz słomiane dekoracje świąteczne.

Na gości Ekogali czekają liczne degustacje i prezentacje oraz możliwość zakupu wielu produktów, nie tylko żywności, ale także naturalnych kosmetyków. Jak zwykle w programie znajdą się lubiane przez wszystkich pokazy live cooking „VIP-y gotują”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z  nagrodami. W czasie niedzielnych wydarzeń będzie można dopingować Vip-y, podczas ich zmagań z przygotowaniem potraw świątecznych. W tej, nieco innej niż codzienna, roli wystąpią: marszałek Władysław Ortyl, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus i Piotr Pilch oraz wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska.

Organizatorzy pomyśleli również o najmłodszych. Dla nich przygotowana zostanie specjalna strefa warsztatów i animacji dla dzieci i młodzieży ,,Podkarpackie wczoraj i jutro”. Stoisko będzie podzielone na strefę nawiązującą do czasów PRL oraz strefę odpowiadająca za innowacyjność  i wybiegającą w przyszłość. Na strefie PRL dzieci będą mogły spróbować swoich sił przy kole garncarskim oraz stworzyć własną tabliczkę czekolady. W ramach warsztatów najmłodsi będą tworzyć ozdoby choinkowe w dawnym stylu.  Druga część strefy obejmować będzie przyszłość i innowacyjność. Można tam będzie wypróbować okulary z wirtualną rzeczywistością, zobaczyć pracę robota czy wziąć udział w warsztatach z użyciem długopisów 3D.

Wszyscy chętni do odwiedzenia Ekogali mogą bezpłatnie skorzystać z przejazdu Podmiejską Koleją Aglomeracyjną (PKA). Stacja kolejki znajduje się 100 metrów od wejścia na teren targów.  

Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny, będzie więc można obserwować zmagania uczestników konkursu i być może czegoś nowego się nauczyć. Będzie także  wykład „Z ziołowego ogródka”, który wygłosi mgr farmacji, zielarz dietetyk Jolanta Miklar  oraz występ artystyczny „Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie” z Krzemienicy. 
Reklama
Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości odbędą w dniach 16 i 17 grudnia 2023 roku ( w sobotę i niedzielę) w G2A ARENA w  Jasionce k. Rzeszowa.

Organizatorami Ekogali są: Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. 
 

PROGRAM EKOGALI

 16 grudnia 2023 r. (SOBOTA)

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 16:00 XVII Europejski Konkurs Kulinarny - część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
10:00 - 17:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie - część wystawowa
11.00 - 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
11:00 - 12:30 Oficjalne otwarcie EKOGALI - XVII Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – scena
12:30 - 13:30 Występ artystyczny "Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie" z Krzemienicy - scena
14:30 - 15:30 Wykład „Z ziołowego ogródka” – mgr farmacji, zielarz, dietetyk Jolanta Miklar - scena
17:00 Zakończenie pierwszego dnia targowego
 
17 grudnia 2023 r. (NIEDZIELA)

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 16:00 Europejski Konkurs Kulinarny - część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
10:00 - 15:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie - część wystawowa
11.00 - 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
12:00 - 12:45 VIP-y gotują (część I) - część wystawowa
13:00 - 13:45 VIP-y gotują (część II) - część wystawowa
16:00 - 16:45 Rozstrzygnięcie Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród - scena
17:00 Zamknięcie Targów
 
 

 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości z Rzeszowa

Rzeszów

Śródmieście Północ i Śródmieście Południe będą jednym osiedlem

RZESZÓW. Radni dostosowali się do wyników konsultacji z mieszkańcami i uchwałę przyjęto.

Rzeszów

Od lutego nowe rodzaje biletów autobusowych w Rzeszowie

RZESZÓW. Radni zaakceptowali pomysł Zarządu Transportu Miejskiego wprowadzający trzy rodzaje nowych biletów.

Rzeszów

Dach trybuny wschodniej Stadionu Miejskiego do remontu

RZESZÓW. Przetarg wystartował 10 stycznia br. Otwarcie ofert odbędzie się 25 stycznia.

Rzeszów

Światełko dla Pawła Adamowicza na rzeszowskim Rynku. Dzisiaj o 20.00

RZESZÓW. Akcja ma się odbyć 14 stycznia o godzinie 20.00 na rzeszowskim Rynku.

Rzeszów

List wsparcia Tadeusza Ferenca do prezydenta Gdańska

RZESZÓW. Tadeusz Ferenc wysyła list wsparcia do Pawła Adamowicza.

Rzeszów

Mając 2 promile dojechał z Rzeszowa do Sanoka. Wpadł, bo nie zatrzymał się przed znakiem „Stop”

RZESZÓW. 26-latek został zatrzymany w policyjnym areszcie do czasu wytrzeźwienia.

Rzeszów

Dwóch studentów rzeszowskich uczelni nagrodzonych przez Polską Agencje Kosmiczną

RZESZÓW. Znamy wyniki konkursu o Nagrodę Naukową Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej.

Rzeszów

Rekordowa frekwencja publiczności w hali Podpromie

RZESZÓW. W dniu wczorajszym zmagania siatkarek Developresu oglądało ponad 3 tysiące osób.

Reklama